Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 13.06.2016.
22:30
S. M. Tomić - Vesti A

Ples u vozu pre braka

Buduća nevesta Marija Šekularac morala je prvo da rakijom nazdravi sa svim putnicima u tramvaju jer se uskoro udaje, a onda se sa drugaricama ukrcala na voz Romantiku. Njeno društvo odredilo je da avanturistički provede devojački dan i odgovori na niz izazova. Muzejski voz sa vagonima koji su restaurirani da izgledaju kao 30-ih godina prošlog veka zakloparao je i poveo na istorijsku vožnju do Sremskih Karlovaca raznolike putnike.

Za prvu vožnju ove godine opredelili su se mnogi. Jedan vagon zakupio je vrtić "Hajdi" iz Beograda koji već dve godine sprovodi akciju Pranjem zuba protiv karijesa u organizaciji gradske televizije Studio B, Stomatološkog fakulteta i Doma zdravlja Rakovica.

Predvodila ih je stomatološka sestra Lidija Kruškonja, a Maša bez medveda je doprinela da avantura bude još uzbudljivija.

Osmesi u vagonu

- Norveška i Švedska uveliko rade sa decom na prevenciji karijesa, a mi smo mnogo postigli za ove dve godine postigli da deca sačuvaju što veći broj zdravih zuba. Deca su oduševljena i više ih ne treba podsećati već sami odmah posle jela traže četkicu i pastu. Tako su stekli higijenske navike i osamostalili se, a sad ih nagrađujemo jednom avanturom u vozu Romantika - objašnjava Lidija Kruškonja.

U drugom vagonu 32-godišnja Marija, rodom iz Kraljeva, pripremala se za svoj devojački dan. Drugarice su joj sašile veo, pripremile bidermajer i izazove koje mora da savlada pre nego što uplovi u bračne vode. Sve su turizmolozi, neke rade u beogradskim hotelima, a druge organizuju turističke ture u Vojvodini.

Nevesta je dobila zadatak da ugovori s otpravnikom vozova ples za rastanak, a onda se slikala se sa kondukterom Ljubom Ristićem u novoj uniformi šefa voza iz Kraljevine Jugoslavije.

- Svi imamo uniforme koje su specijalno šivene po porudžbini, na uniformi su činovi, a ovo je čin šefa voza - objašnjava Ljuba.

Svaki vagon ima malu platformu gde su se sjatili i pušači i nepušači jer vožnja odaje utisak kao u otvorenoj kočiji. Jedan od putnika popravlja frizuru i komentariše:

- Sad mi je jasno kako Indijanci na konjima uvek stignu voz u preriji!

Muzejski voz Romantika već 15 godina vozi putnike na romantične izlete po Srbiji, po želji može da se iznajmi ceo voz, a ima i redovne vožnje, svake prve subote u mesecu, a putnike vozi do Sremskih Karlovaca, gradića koji je pravi mali muzej, jer je od 1713. godine ovde bilo sedište mitropolije.

Grad je 1768. godine lično posetio i budući car Josif Drugi, a u njemu se nalazi i najstarija srpska gimnazija, koju su prilozima osnovali sam građani 1792. godine. Mitropolit Stratimirović je 1794. godine osnovao i bogosloviju, koja je druga najstarija na svetu, posle Kijevske.

Sremski Karlovci su poznati i po vinima koja važe za najbolja u Sremu, a u patrijaršijskom podrumu može se probati vino bermet koje je proslavilo grad, a zbog kojeg je carica Marija Terezija svake godine provodila po nekoliko dana na Fruškoj gori. Danas se u jednoj sobi Patrijaršijskog dvora mogu videti i tapete od jagnjeće kože, kakve imaju još samo dva dvorca u celoj Evropi.

Tito i cipele

- U radnju Trampa ljudi donose svašta, od hodalice za invalide do Titove biste, nekad dođu i da kupe cipele onoliko koliko mogu da plate. Danas samo da ođoniš cipele košta 1.000 dinara, a kod mene dobiješ očuvan par - priča Milenko.

U Sremskim Karlovcima postoji i jedinstvena radnja u Srbiji, gde je trgovina zasnovana na robnoj razmeni i u tom duhu nosi ime Trampa. Vlasnik radnje je penzioner Milenko Krnjaja iz Žegara, koji je je radnju prvi put otvorio 1997. godine, ali je zbog udesa morao da prestane da radi.

- Radnju sam iznajmio nekom šusteru, a on mi ostao dužan tri kirije. Ponovo sam je otvorio pre četiri godine, a sad se menjam samo za ono što mi treba. U radnji imam 500 pari cipela, a patike i cipele još uzimam. Ko hoće da se trampi, donese tri para koja mu ne trebaju, a od mene dobije jedan par koji mu odgovara. Meni tako ostane drugi par kao zarada, a treći kao ekstraprofit. Takođe, kod mene u radnji uvek ima vina i rakije, može da jede i pije za džabe uz trgovanje. Neko donese za razmenu vino i pršutu, neko ribarske čizme, imam i jedan televizor u ponudi, mali je, ali u boji i sa daljinskim upravljačem. Ako nema šta da trampi, ja kažem kupcu da on odredi cenu koja ga neće oštetiti - priča za "Vesti" Milenko, pesnik i trgovac na svoj način.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online