Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 26.05.2016.
17:12
Vestionline A

Sahranjen Bata Živojinović

Velimir Bata Živojinović, jedan od najvećih srpskih i jugoslovenskih glumaca, sahranjen je danas u Aleji zaslužnih građana na beogradskom Novom groblju. Na komemorativnom skupu u Skupštini Grada, filmski radnici oprostili su se danas od Velimira Bate Živojinovića, "glumčine, šmekera, prijatelja" i jednog od "tvoraca zlatnog doba domaćeg filma".

Tanjug
Porodica, prijatelji i obožavaoci se oprostili od velikana srpskog glumišta

Sahrani i opelu, koje joj je prethodilo, prisustvovao je veliki broj glumaca i filmskih radnika, ličnosti iz javnog i političkog života, kao i rukovodstvo Socijalističke partije Srbije, čiji je bio član i funkcioner.

Na sahrani je bio i veliki broj Kineza koji žive u Beogradu, predstavnici ambasade te države i kaoi kineski novinari, koji su došli da isprate Vlatera, lika iz "Valter brani Sarajevo" koji je proslavio Batu Živojinovića u toj zemlji.

Tanjug

Opraštajući se od Živojinovića, glumica Danica Maksimović rekla je da je on izlazio kao pobednik iz svakog problema i tome je učio i nju u sve generacije mlađih kolega sa kojima je radio.

- Neodoljiva požrtvovanost je jedna od osobina koja te je krasila, davao si jedan deo svog srca i energije koju si nesebično delio sa svima nama - istakla je Maksimović.

Na opelu su pročitane i reči oproštaja partijarha Irineja upućene Živojinoviću, u kojima se naglašava da se radilo o velikom čoveku i Srbinu, plemenitoj osobi i "duši punoj ljubavi", koji je svojim radom ušao u sve domove regiona i sveta.

Tanjug

Glumac Radoš Bajić je u oproštajnom govoru konstatovao da Živojinović ostavlja kolege da i dalje tumaraju po bespuću, jer je on znao sve odgovore, a oni ne znaju nijedan. Bajić je ukazao i da je Živojinović umro sa "neprebolnom brigom" koju nije zaslužio - jer mu je, za sve ono što joj je dao, Srbija vratila tako što sin nije mogao da mu dođe na sahranu.

"Svaki ljudski stvor ima pravo na radost rađanja i dostojanstvenu smrt, da pored njegove postelje i odra budu njegovi najmiliji. Čime je Bata zaslužio da njemu to pravo bude uskraćeno, valjda će neko biti učtiv i kuražan da na to pitanje odgovori, u ime pravde i Boga", dodao je Bajić.

Glumac Dragan Bjelogrlić je ukazao da ne postoji mali narod, a da je imao tako velikog glumca kao što su Srbi imali Batu Živojinovića.

"Dok god bude postojao naš narod, živeće i legenda - Bata Živojinović. Bio je institucija i autoritet, ali nikad nedodirljiva glumačka zvezda", naglasio je Bjelogrlić. On je podsetio da je Bata bio komšija koga su Beograđani sretali na pijaci, ulici, u autobusu, i domaćin koji je sa svojim seljacima u Koraćici pekao rakiju.

Tanjug

Od Živojinovića su se opristili i njegove kolege Milorad Mandić i Radmila Živković, koja mu je bila i kuma.

Prethodno su se na komemorativnom skupu u Skupštini grada od Bate oprostile njegove kolege, uz podsećanje na njegov bogat filmski opus i više od 300 uloga u filmovima i televizijskim serijama.

"Kako je i sam govorio, glumio je na svim jezicima naroda i narodnosti zajedničke zemlje", rekao je nekadašnji direktor Jugoslovenske kinoteke Radoslav Zelenović, navodeći da su mnogi od filmova bili najbolji, jer je u njima Živojinović glumio.

Tanjug

Zelenović je podsetio da je Živojinović imao ogromnu energiju i glumio u više od 300 filmova i televizijskih ostvarenja što je nedostižna karijera i za svetske okvire.

"On je igrao glavnu ulogu i kad je glumio u epizodnoj ulozi bez reči", rekao je filmski kritičar Božidar Zečević, govoreći o talentu Živojinovića.

Zečević je rekao da je Živojinović potekao iz narodnog arhetipa i otelotvorio ga više nego bilo koji drugi glumac.

Tanjug

- Sada se vraća narodu kao veliki mit - rekao je Zečević.

Komemoraciji su, uz porodicu, poštovaoce i kolege, prisustvovali i članovi Vlade, kao i gradonačelnik Siniša Mali.

Četvrtak 26.05.2016. 17:32
Легендо нека вам је лака земља.Био си члан СПС и био си на сахрану Слободана Милошевића.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online