Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 23.11.2015.
22:51
J. L. Petković - Vesti A

Pola sela na prodaju

U jednom od najlepših pejzaža Balkana, gde se oko odmara na valovima raskošne palete zelene, pročešljane na prevojima "srebrne i zlatne planine", široko se nebo zadenulo za mirne topole i breze poredane pašnjacima.

Tri godine čekaju kupca: Kuća Jovanovića u Izvoru

Tu gde uzdah kroz pluća Kosova smiruje, gde Kriva reka svojim čudnovatim tokom tiho deli selo na putu za Binač, tu bi na srce odjednom sletelo: "Lisnaj se goro zelena, doteči vodo studena, opadaj lišće sa grane, mori te pokri moje tragove..."

Deset zaselaka sela Izvor nalazi se zapadno od nekadašnje tvrđave Novo brdo, na obroncima planina Koznice, Bučja i Mandalaka. Nastanilo se početkom 13. veka oko jakog kraškog kladenca, po kome je i dobilo ime. Kao predgrađe srednjovekovnog grada koji je u XV veku imao 40.000 stanovnika, a pisalo se, i neiscrpan rudnik srebra.

Danas, na tom mestu, kome se prišiva epitet "zaostao u razvoju", Srbi su priznali poraz u bici sa nemaštinom. Ta borba traje već pola veka, pa su godinama od Izvora odlazili raznim putevima kako bi napunili stomak.

Najlepša jabukovača

Jedan od njih vodi od sela Bostane, gde je administrativni centar opštine. Sneni zraci sunca pokrivaju tek poneki krov koji se vidi sa glavnog puta, a na mnogima od njih stoji "kuća i imanje na prodaju".

Jovanovići su odmah ispod poruke dopisali i broj srpskog mobilnog operatera. U tom dometu, kako pričaju, ne svojim srcem, odavno žive. Srce su ostavili na studencu.

U dnu velikog dvorišta širio se dim. Tek izbliza se osetilo vrenje rakije. Od jabuke je, poručiše domaćini, prva liga. I odmah o proceduri.

- Prvo jabuke meljem mašinom koju sam sam napravio, a onda ih ubacimo u burence od 120 litara, mi to kažemo jedan kazan. Onda dodamo toplu vodu, šećer, pa odstoji minimum tri nedelje. Nakon toga može da se peče rakija. Prva bude meka, oko 30 stepeni, a onda prepečenica oko 22 gradi - kaže domaćin širokog osmeha i rumenih obraza.

- Ne, ne prodajemo - dodaje njegov mlađi brat. - To je samo mala količina, oko 150 litara. To je za lične potrebe, slave i kada dođu gosti - pojašnjava hitro.

Dobrosava od 63 leta i njegovog sedam godina mlađeg brata Vlastimira, put je razdvojio u dva smera. Jednog je odveo u Jagodinu, drugog u Kruševac. Ali, trasu su dobro zapamtili. Stalno se vraćaju da obiđu oca i u jesen peku rakiju.

- Pravo da kažem, otišao sam posle bombardovanja, i sve sam mislio za kratko vreme idem. Ali sada, ćerka mi je u Beogradu, sin u Jagodini. I kada deca neće da se vrate da žive ovde, o čemu mi možemo da pričamo - poentirao je na prvu Dobrosav, penzioner, uvodeći nas u dvorište sa oglasne table. Nalazi se u mahali Tanki zebe, koja je dobila ime po zabranu u kome su nicale samo tanke dubice.

Sećanja na dobra vremena

- Pre 1999. godine radio sam kao električar u rudniku. Radili smo puno, ali smo imali platu. Bilo je mnogo više ljudi, i bolje smo se slagali - priča domaćin.

- Prodajem imanje već tri godine. Čekam kupca koji hoće da dođe ovde da živi. Nude mi novac za sada samo oni koji bi imanje da uzmu, a kuću da sruše. A, evo, moja gospođa da kaže - pozvao je suprugu Bilku.

- Nas dvoje smo 40 godina u braku. Kada smo se uzeli, njoj je bilo 17, a meni 21. Na ovom placu, evo ovde, smo ostavili našu mladost. Ni u snu nisam mislio da napustim Kosovo. Nas dvoje smo pekli ciglu po ciglu i gradili ovu kuću. Tako smo 15 godina dorađivali malo-pomalo, a onda je došlo vreme da moramo da odem. Eto, šta ja u stvari prodajem. Srce me boli, mi smo pola veka proveli ovde - zatužio se iskreno Dobrosav.

Život ispod crte

Imanje prodaje, pre svega, jer mu je penzija 20.000 dinara. Od toga ne može da se opstane, ponavljao je posedajući goste pod brezu pod kojom se decenijama u Jovanovića ispijala rakija. Na panju se služila i njegovom dedi i pradedi... Dobrosav je nudio i sok od koprive.

- Od toga zapravo živim. Od supruge sam naučio dosta o biljkama i danas pravim prirodan sok od koprive i to prodajem. Moram da radim još nešto, jer jednostavno - nemam.

Džabe zemlja kada nemaš zdravlje i uslova za život, sačekala je Bilka da prođe domaćinska zdravica, pa je istinu tresnula uz naredni gutljaj zelenog soka.

- Kada živiš, treba da živiš kao čovek, a ne kao životinja. Vratili smo se ovde 2004. godine, sedeli četiri godine, i ništa. Razbolela sam se i danas imam probleme sa pritiskom od svog stresa koji sam preživela. Nemaš posao, nemaš auto, a po hleb moraš kilometar i po da ideš. I svako te gleda kao da si došao na njegov prag, da nešto tražiš od njega. Čim te vidi, pita te kada se vraćaš. Možeš li misliti kako to izgleda? A ti si došao u svoju kuću, da vidiš kako je, da počistiš, pospremiš... I naša deca vole da dođu na ovaj čist vazduh, ali kako da živiš kada te ignorišu - nastavila je Bilka.

Čekajući lekara

Dobrosav se silno smejao pričajući o ljudima koji su u Novom Brdu primaju plate u okviru budžeta Republike Srbije.
- To nigde nisam video. Odem kod lekara kada mi je majka bila bolesna, a tamo njih pet piju kafu i pričaju ko šta više ima i ko je šta kupio. Čekamo i čekamo doktoricu, kada, pogledam ja, ona otišla da sakuplja šipke. Eto, ti primaju platu, a porodice su odavno drugde raselili.

Evo, pokazala je na uzak put tik pored njihove tarabe.

- Sada prođe komšija, ni dobar dan, ni zdravo. Pa, ipak, kada bi bili uslovi, kada bih imala neku bilo kakvu mogućnost za posao, došla bih da živim - detaljno je objašnjavala domaćica.

U selu je, pričaju Jovanovići, ostalo ukupno deset kuća u kojima žive cele porodice, od toga tri njihove familije. Brojao je Dobrosav na prste.

- Evo, Ivkovići, njih pet, Kaja je neki dan otišao, prodao kuću - savio je palac.

Zamislio se oko dve kuće u kojima je samo po jedan član zbog posla, a u stvari porodice im žive negde drugde. I na kraju se podbočio.

- Ej, bre, srce me bre boli! Pogledaj ovu milinu, ovaj vazduh, ljudi su ovde dugovečni. Joj, samo kada bih mogao da izađem sa ovom penzijom na kraj.

Tašta zeta hvali

Baka Stanica Stojiljković posebno se hvalila kako je zet Dobrosav okrečio kuću.
- Evo sve je zet radija. Sve je krečaja, sve je sredija. Ali džaba, ne možem da sedim, nema mogućnosti, daleko je grad.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online