Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 14.11.2015.
04:11
K. Nedeljković - Vesti A

Država i dalje pljačka trudnice i porodilje

Iako je još prošle godine Zaštitnik građana Srbije Saša Janković upozoravao Vladu Srbije da je naplata solidarnog poreza na zaostale, pa kumulativno naplaćene zarade trudnicama i porodiljama nepravična, nezakonita i nepravilna, naplata tzv. solidarnog poreza je nastavljena.

Reuters/A.L.
Nastavljena naplata solidarnog poreza trudnicama

Zorici Irević iz Beograda sredinom marta ove godine stigao je prvi, a u oktobru drugi dopis iz Poreske uprave kojim je obaveštena da duguje državi 6.500 dinara, jer je tokom tog perioda primila zakasnele plate čija suma je premašila iznos od 60.000 dinara.

- Bila sam neprijatno iznenađena ali nisam mogla da izbegnem plaćanje jer je zakon striktan i nikakva žalba ne pomaže. Nikoga ne zanima što su naše plate i naknade kasnile po nekoliko meseci, pa je njihov zbir prešao neoporezivi iznos. Ispada da smo kažnjene što rađamo decu - ispričala je za "Vesti" Zorica Irević, inače medicinska sestra i vaspitač.

Njena koleginica Marija Mašić trenutno je na trudničkom bolovanju. Njoj su u septembru isplaćene tri zakasnele plate. Nije još dobila pismo od poreznika, ali ga očekuje.

- Sa jedne strane država se zalaže za natalitet, a sa druge nas kažnjava porezom i otima od naše dece nešto što nam pripada po zakonu. Nije ni čudo što nas bela kuga ubija - revoltirana je Mašićeva.

Ona objašnjava "taktiku" državnog otimanja para od trudnica i majki.

- Pola godine su mi uplaćivali zanemarljive iznose, malo po malo. Prošlo je nekoliko meseci, a da nisu dali ni dinara. Za to vreme ti pozajmljuješ pare, pokušavaš da se hraniš zdravo, kupuješ vitamine, lekove, plaćaš zdravstvene preglede kod privatnika, a onda jedva dobiješ zaostale pare na koje treba još i porez da platiš - ogorčena je Marija Mašić.

Uzaludni razgovori sa ministrima

Saša Janković se u više navrata sastajao sa prethodnim i sadašnjim ministrom finansija, Lazarom Krstićem i Dušanom Vujovićem, ukazujući da je naplata "solidarnog poreza" suprotna svrsi donošenja Zakona o umanjenju neto prihoda u javnom sektoru. Na žalost, Ministarstvo finansija nije odstupilo od svog prvobitnog stava - navodi Zaštitnik građana u pisanom odgovoru "Vestima".

Dodaje i da Poreska uprava, pored toga što nije prihvatila preporuke ombudsmana, svoja rešenja donosi neblagovremeno, tj. nakon proteka zakonskih rokova.
Zaštitnik savetuje trudnicama i porodiljama da, ako Poreska uprava odbije njihove prigovore, pokrenu sporove pred Upravnim sudom s obzirom da je u ovoj oblasti isključeno podnošenje žalbe.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online