Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 11.11.2015.
15:55
Đ. Barović - Vesti A

Nije vreme za novi Memorandum

Sledeće godine navršava se tačno 30 godina otkada je 15 akademika Srpske akademije nauka i umetnosti sačinilo Memorandum, dokument koji je uzburkao, ali i dalje budi veliku pažnju domaće i inostrane javnosti. Akademik Vasilije Krestić, jedan od potpisnika Memoranduma, u razgovoru za "Vesti" ocenjuje da ipak nije trenutak da se piše novi Memorandum!

V. Sekulić
Svedok burnih vremena: Vasilije Krestić

- Ne mislim da je politička situacija takva kao što je bila u vreme kada je 1986. godine nastao Memorandum. To je istorijski period kada je SANU slutila raspad Jugoslavije, a Srbija je zbog Ustava iz 1974. godine dovedena u veoma tešku situaciju. To je bilo vreme kada se država raspadala, a Komunistička partija kao jedina, a vladajuća stranka nije vodila računa o srpskim nacionalnim i državnim interesima. U takvoj situaciji se oglasila Akademija svojim Memorandumom - kaže Krestić.

On je objasnio da, ma koliko se činilo da je i ovaj, aktuelni trenutak, "istorijski", ipak nije tako.

- Možemo biti nezadovoljni politikom koja je u zemlji, ali postoji organizovana vlast, postoje srpske institucije koje funkcionišu i mislim da u ovom trenutku, kada imamo
višepartijski sistem, nije u redu da se Akademija podmeće i učini ono što je učinila tri decenije ranije. Koliko je tada bilo neophodno da se Akademija oglasi, toliko mislim da sada nije vreme - naglašava Krestić.

Sagovornik "Vesti" dodaje da su mnogi i tada, kao što je i danas slučaj, smatrali da je Memorandum zapravo srpski Nacionalni program.

- Memorandum to nikada nije bio. Nijedan nacionalni program se ne radi tako javno kao što smo mi radili Memorandum. Podsetiću da je odluka o pisanju tog dokumenta doneta na Skupštini SANU. Nacionalni program je dokument koji se ne piše javno, već se radi u strogoj tajnosti, pa i kada se napiše, on se poverava samo najužem krugu državnika. To nije program koji treba reklamirati. E sada, postavlja se i pitanje da li bi SANU mogla da napiše nacionalni program Srbije. Nisam siguran i mislim da Akademija u ovom trenutku niti ima razloga da se angažuje u tom poslu na način kako je to bilo u vreme Memoranduma, niti će da se prihvata da to radi - smatra Krestić.

U javnosti se stišala bura oko istupa predsednika SANU Vladimira Kostića po pitanju Kosova i Metohije. Krestić naglašava da akademici imaju prava na lični stav, ali je pitanje da li je predsednik Akademije trebalo da istupi na način na koji je to učinio.

- Ne moramo se saglasiti s takvim stavom, ali ne moramo odmah da budemo rigorozni i da tražimo da zbog toga neko strada. Ako je namera dobra, onda je treba prihvatiti kao takvu, a ne odmah "seći glave". Ne znači da zbog takve izjave treba da sumnjam da je predsednik Akademije protiv interesa srpskog naroda i da je spreman tako olako da žrtvuje jedan deo srpske teritorije - zaključuje akademik Krestić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online