Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 28.10.2015.
18:30
M. Purić - Vesti A

Centar srpskog opstanka u Americi

U društvu uglednih zvanica, prijatelja i poslovnih partnera mesečnik "Ogledalo", list Srba u Americi, i njegova vlasnica i osnivač Slavica Petrović iz Čikaga proslavili su u nedelju u kafe restoranu Mojo 14 godina postojanja na tržištu u Americi.

Vesti
Slavica Petrović sa bračnim parom Radulović, konzul i njegova supruga (desno) i ostali gosti

Zahvalivši se svima na dolasku, Slavica Petrović se osvrnula na 14-godišnju istoriju mesečnika čiji je osnivač. Ona je podsetila da je "Ogledalo" pokrenulo i podržalo brojne humanitarne organizacije, počev od Sačuvajmo srpsku decu, Lifeline princeze Katarine Karađorđević, humanitarnog društva Božur koje brine o deci sa Kosova i druge.

- Takođe "Ogledalo" je vodilo ljude na putovanja po Srbiji, organizovalo obilaske manastira, Belog dvora kod Karađorđevića, Drvengrada Emira Kusturice, Ministarstva za dijasporu... Organizovali smo izbor za najlepšu Srpkinju Severne Amerike, a naše predstavnice iz Kanade i Čikaga bile su u Beogradu i učestvovale na izboru Mis slovenske lepote. Takođe smo organizovali takmičenje za talentovane pevače pa su naša dva pevača išla u Srbiju. Jedna devojka je pevala na džez festivalu i bila gost svih lokalnih TV stanica, a druga je na Moravskim biserima osvojila drugo mesto - rekla je vlasnica "Ogledala" i naglasila da je list u poslednje tri godine organizovao Srpski filmski festival u Čikagu koji će biti upriličen i ove godine od 4. do 6. decembra. - To će biti prilika da pogledamo najnovija i najveća ostvarenja iz naše kinematografije, istakla je ona i pozvala goste da dođu i podrže festival.

Pišite po niški

U toku proslave jubileja predstavljena je knjiga "Još te čekam taj reč da mi rekne" autorke Negoslave Stanojević. Predstavljajući knjigu, Dragica Spasojević rekla je da knjiga i autorka potiču iz niškog kraja u kome se mešaju kulture i uticaji. Ona je napomenula da Negoslava Stanojević piše zaplanjskim dijalektom što je najbolji način odslikavanja duše naroda.
- Ona piše o srpskom selu u nestajanju i tu ima i lepih i tužnih priča - mladi odlaze, starih nema, a jezik se gubi - to je slika današnjeg srpskog sela. Zato bi autori iz ovih krajeva trebalo da pišu na svom dijalektu i tako sačuvaju jezik - rekla je Dragica Spasojević. Ona je pomenula nekolicinu niških pisaca koji i dalje stvaraju. To su Dejan Stoiljković, Svetomir Đuković, Goran Stanković, Relja Petković, Tihomir Nešić, Radmilo Pejić, Ivanka Kosarić, Violeta Jović i drugi.

Slavica Petrović na kraju se zahvalila glumcima Srpskog pozorišta "Mira Sremčević" na stalnoj i svesrdnoj podršci koju su uvek pružali "Ogledalu". U nastavku programa glumci - Milenko Šišarica, Vladimir Milojković i Milica Spasojević izveli su tačke iz njihove poslednje predstave "Romantične lude".

Slikar Sava Rakočević pohvalio je dosadašnji rad "Ogledala", a konzul Dejan Radulović čestitao je jubilej i poželeo uspeh u daljem radu.

Gosti su takođe mogli da uživaju u izuzetnim gurmanskim specijalitetima koje su obezbedili sponzori "Ogledala", a šef Dejan Vučić pripremio je specijalno za ovu priliku tortu "Crnac u belom odelu".



 

Sreda 28.10.2015. 19:06
Srpski opstanak lezi u slobodi nezavisnosti a ne od zavisnosti koja je prati.
Sreda 28.10.2015. 19:01
:D))) dacic je stvarno od reci, poceo je intenzivno da "unapredjuje medijsku vezu" Dijaspore sa maticom, slicno kao i vesti-online.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online