Sreda 8. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 14.08.2015.
00:11
M. T. - Vesti A

Venčali se pod dedinim orahom

Prethodnih nekoliko dana Niš je, pored svih turista i gostiju, bio domaćin i jedne prelepe srpske svadbe mladih koji žive u dijaspori. Leto ove 2015. godine Irena Stanisavljević (27) i Milan Đorđević (31), dvoje mladih Srba koji trenutno žive u Švedskoj, pamtiće zauvek. Ispunila im se želja da svoj brak započnu u domovini, u Srbiji, ali, posebno, u ambijentu kakvog, kako kažu, nigde nema.

Ispunila želju svog dede: Irena Sanisavljević sa suprugom Milanom Đorđevićem

Irena je rođena Banjalučanka, živela je do sada u svom rodnom gradu, ali i u Nišu, Ludvigshavenu u Nemačkoj i sada je u Stokholmu.

- Imam bliske rođake u Nišu i zbog toga sam svojevremeno odlučila da iz Banjaluke dođem u grad na Nišavu na studije. Studirala sam stomatologiju dve godine, ali posle toga otišla za Nemačku, potom iz Nemačke u Švedsku. Radim u jednoj bolnici kao viša medicinska pomoćnica na klinici za uho, grlo i nos. U Nišu sam 2006. godine srela i upoznala Milana, i, iako svi sumnjaju da mogu uspeti ljubavne veze na daljinu, evo nas - uspeli smo i venčali se - ispričala nam je Irena.

Večerali u crkvi

Posle građanskog venčanja u etno-ambijentu, a potom i Crkvi Svetoga Nikole u Nišu, za goste priređena je i svečana večera. A na njoj pored rodbine Irene i Milana iz Banjaluke, Beograda, Niša, Stokholma i bili su i njihovi prijatelji iz Nemačke, Norveške i iz Engleske.

Mladi Nišlija Milan krenuo je za svojom devojkom:
-Onoga dana kada je moja Irena iz Nemačke otišla u Švedsku odlučio sam i ja da odem iz Niša i Srbije. Srce me je odvelo kod nje i posle nešto više od dve godine provedenih zajedno, odlučili se da našu vezu krunišemo brakom. Sada uveliko učim švedski jezik i nadam se da ću uskoro u Švedskoj dobiti kvalitetan posao.

Irena je insistirala da se venčaju u Nišu, ali ne u Kući za venčanje ili nekoj od niških gradskih opština:
-Odavno sam planirala da venčanje organizujemo u dvorištu mog dede u selu Donje Vlase, kod Niša, čija je to bila životna želja. Najpre su nas odbili u matičnoj službi Niša, ali posle molbi ipak su nam izašli u susret. I bilo je za nezaborav, za moju i Milanovu, ali i dedinu i dušu svih nas koji živimo daleko od zavičaja i voljene domovine - ispričala je Irena.

Matičarka iz niške Uprave za građanska stanja došla je iz Niša u pet kilometara od centra grada udaljeno Vlase, organizovano je građansko venčanje pod dedinim orahom u sredini dvorišta popločanog kaldrmom u kojem je Irena provodila svoje detinjstvo i devojaštvo dolazeći iz Banjaluke u Niš.

U dvorištu je sređena i uređena stara kuća, a pod vajatom pravi mali muzej starina, motivi iz prošlosti Srbije.

Deda Trifun nije krio zadovoljstvo i suze radosnice:-Veselim se ovom događaju i srce mu je ispunjeno radošću. Mislio sam da je Irena zaboravila na moju davno izraženu želju. Okupila nas je sve na jednom mestu, mnoge rođake nisam imao prilike da vidim i sretnem i više od 20, neke i preko 30 godina.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online