Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 10.06.2015.
05:13
Đ. Janković - Vesti A

Kukasti krstovi u knjizi utisaka

Kukasti krstovi, imena Adolfa Hitlera, Ante Pavelića i Jure Francetića, ustaški i fašistički pozdravi našli su se u knjizi utisaka o izložbi Zločini Vermahta u Srbiji za vreme Drugog svetskog rata, koja je priređena u Muzeju Jadra u Loznici. Slučaj je prijavljen policiji kako bi se otkrilo ko stoji iza neprimerenih i sramnih poruka i crteža.

Đ. Janković
Srednjoškolci, ovo nije ni malo smešno!

Loznički kraj je mnogo stradao u Drugom svetskom ratu, a streljanje u Dragincu prvi je masovni zločin nemačke vojske nad civilima u Srbiji i prethodio je masovnim streljanjima u Kragujevcu i Kraljevu oktobra 1941. godine, pa ovakve poruke i crteži dobijaju još više na težini.

Prema rečima Zorana Tošića, kustosa-pedagoga u Muzeju Jadra, u knjizi utisaka bilo je uvek ljubavnih, šaljivih i sličnih poruka, ali nikada kukastih krstova, nacističkih i ustaških pozdrava i imena najvećih ratnih zločinaca. Izložba je trajala od kraja aprila do sredine maja i zaposleni nisu odmah otkrili sramne poruke. Svastike i ostali nakaradni natpisi primećeni su početkom ovoga meseca.

- Zapanjen sam da neko može učiniti tako nešto i veličati one koji su počinili tako strašne zločine prema našem narodu. Kao istoričar, pedagog, odbornik i roditelj zgranut sam i osećanjem odgovornosti. Pretpostavljamo da su ove crteže i poruke ostavili srednjoškolci, a očekujemo da sve srednje škole koje su obaveštene o ovome reaguju na pravi način i pomognu u otkrivanju vinovnika ovog nedopustivog postupka. Od naredne školske godine počećemo predavanja o Hitleru, Francentiću, komandantu Crne legije i poglavniku Anti Paveliću i po ko zna koji put upoznati naše učenike ko su oni bili i šta su radili. Mislim da oni koji su napisali ove parole nisu svesni koga veličaju - kaže Tošić.

On je ovih dana u Muzeju već održao nekoliko predavanja o vođama fašizma i ustaštva za lozničke srednjoškolce, gde im je pokazano i šta su njihovi vršnjaci uradili u knjizi utisaka. Cilj je da se što više upoznaju sa tim delom naše istorije jer se samo znanjem mogu sprečiti zablude i ovakve pojave.

Izložba "Zločini Vermahta u Srbiji za vreme Drugog svetskog rata" nastala je na ideju Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta.

Tošić traži da ga smene

Zoran Tošić, kustos Muzeja Jadra u Loznici, od direktorice Centra za kulturu u ovom gradu zatražio da ga oslobodi obavljanja poslova iz nadležnosti rukovođenja i koordinisanja rada u muzeju jer, kako je saopštio, oseća odgovornost zbog toga što su se u knjizi utisaka pojavili nedolični i skandalozni crteži i poruke, kojima se veliča ustaštvo i nacizam.

POVEZANE VESTI

ZVEZDE I MISTERIJE Gvozdeni čovek sa Tibeta
Sreda 10.06.2015. 08:02
ima li negde tadićevog potpisa?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online