Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 19.05.2015.
12:19
potrosackisavetnik.com, Vestionline A

Šta na kozmetičkim proizvodima znači simbol otvorene teglice?

Zbog neusklađenosti domaćih pravilnika sa zakonodavstvom u Evropskoj uniji naši kupci često na proizvodima nalaze podatke koji im na prvi pogled daju različite informacije o roku upotrebe.

youtube.com
 

Tako na primer, jedna krema za ruke, po informacijama na srpskom, ima rok trajanja od 36 meseci. Sa druge strane po evropskom znaku u obliku teglice sa koje je skinut poklopac rok upotrebe je 12 meseci nakon otvaranja proizvoda, pišu u Potrošačkom savetniku.

Našim propisima je predviđeno da se deklariše samo koliko proizvod može da traje ako se čuva u propisanim uslovima, a ne i koliko može da se upotrebljava nakon otvaranja. Međutim, po propisima koji važe u Uniji, na kozmetičkim proizvodima koji mogu da traju duže od 30 meseci mora samo da se navede koliko dugo mogu da se upotrebljavaju nakon otvaranja.

Zbog sporosti u usvajanju pravilnika izgleda da se na proizvodima na našem tržištu nalazi više informacija o rokovima trajanja i upotrebe nego na istim artiklima koji se prodaju u Evropskoj uniji.

Naši potrošači od ovoga nemaju koristi jer ih niko nije informisao o značenju simbola i razlozima zbog kojih su ih usvojili evropski parlament i komisija.

Otvorena teglica je znak koji je izabran da simbolizuje trajanje kozmetičkih proizvoda kako bi se izbegli problemi koji nastaju kad na malom pakovanju na svakom od 24 zvanična jezika unije mora da se napiše koliki je rok trajanja proizvoda.

Broj u simbolu otvorene teglice ili pored nje uvek označava koliko meseci proizvod može da se koristi nakon otvaranja. Ako u simbolu otvorene teglice  piše 3M to znači da kremu možete da upotrebljavate tri meseca, nakon otvaranja, a 6M znači šest meseci.

Kad se na proizvodu nalazi samo teglica sa otvorenim poklopcem i ne postoji informacija o roku trajanja na nekom stranom jeziku to znači da proizvod, ako ga ne otvorite i ako ga čuvate može da traje najmanje 30 meseci, a ne samo 6 ili 12 meseci kao što biste mogli da zaključite na osnovu brojeva u teglici sa otvorenim poklopcem. 

Ovaj tekst je nastao u okviru projekta Evropske unije “Jačanje medijske slobode u Srbiji“. Izrečeni stavovi predstavljaju stavove autora i ne oslikavaju stavove Evropske unije.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online