Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 19.04.2015.
08:50 >> 12:25h
Tanjug, blic.rs A

Vaskršnja jaja odnela četvrti život u Vranićima

Petar Perišić (88), Sofija Vukelić (77) i Stefan Josić (75) preminuli su u noći između petka i subote u staračkom domu "Dvoje" u Vranićima kod Čačka, gde je proglašena zaraza salmonelom. Preminula je i četvrta osoba zaražena salmonelom, preneo je Tanjug.

Reuters i ifood.tv
Salmonela "napala" korisnike Doma za stare "Dvoje" u  Vranićima (Foto: Ilustracija)

Prema rečima Radoslav Milošević, direktora Doma, četvrta žrtva salmonele je osoba koja je bila ranije smeštena u Domu, ali je zbog epidemije prevežena u čačansku bolnicu.

Milošević je rekao da je to lice imalo simptome kao i ostali preminuli, a koji uključuju grčeve u stomaku, dijareju.

Bakterijom je bila zaražena 41 osoba, od kojih su sedmoro zaposleni u ovoj gerijatrijskoj ustanovi. Sumnja se da je epidemiju izazvalo konzumiranje uskršnjih jaja koja nisu bila dovoljno skuvana.

U petak uveče kod troje štićenika naglo se pogoršalo zdravstveno stanje, o čemu je obaveštena služba hitne pomoći u Čačku.

- Naše ekipe odmah po pozivu izašle su na teren, ali su lekari, nažalost, samo mogli da konstatuju smrt - izjavio je načelnik ove službe dr Slobodan Vidojević.

Prema nezvaničnim saznanjima, dvoje preminulih imalo je simptome crevne infekcije, dok treća osoba nije pokazivala bilo kakve znake trovanja.

Još sedmoro u bolnici

Dr Aksentije Tošić iz Zavoda za javno zdravlje najavio je da će se u ponedeljak sigurno znati šta je uzrok masovnog trovanja.
- Bakterija salmonele izolovana je u uzorcima stolice obolelih, a sve bi trebalo da bude jasnije kada budu gotove analize hrane i vode - izjavio je dr Tošić.
Juče je još troje zaraženih primljeno na infektivno odeljenje čačanske bolnice, gde sada leži ukupno sedmoro pacijenata.

- Tražili smo da se uradi obdukcija naših korisnika koji su bili zaraženi salmonelom i to će biti urađeno ukoliko se rodbina preminulih s tim saglasi. Smrtni slučajevi su, nažalost, česta pojava u ustanovama ovog tipa i ovde uvek postoji nekoliko štićenika koji su u kritičnom stanju - kaže Dejan Marić, sin vlasnika doma Pere Marića.

S druge strane, u gerijatrijskom domu u Vranićima tokom jučerašnjeg dana vladalo je pravo opsadno stanje, jer su potomci štićenika centra na sve načine pokušavali da dobiju što više detalja o stanju njihovih roditelja i rođaka. Neki su izrazili želju da svoje najbliže vrate kući, a sve ih je interesovalo kakvu zdravstvenu negu oni dobijaju u ovom trenutku.

- Na prvu vest o zarazi oca smo hteli da odvedemo iz doma, ali su nam savetovali da to nije pametno zbog opasnosti za ostale ukućane, kao i zbog očevog krhkog zdravlja. Ovo je za nas veliki šok. Ne želimo da dajemo ishitrene izjave o bilo čijoj odgovornosti, ali očekujemo da nadležni organi sprovedu ozbiljnu istragu povodom ovog slučaja - rekla je ćerka jednog od preminulih.

Pero Marić, kog je vest o zarazi salmonelom zatekla na službenom putu u Nemačkoj, naglašava da su svi korisnici doma imali odgovarajuću zdravstvenu negu u samom objektu.

- Čak je i naša doktorka, koja je i sama zaražena salmonelom, ostajala u ustanovi i brinula o starima. Niko dosad nije imao primedbe i pritužbe na naš rad - navodi on.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online