Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 23.03.2015.
13:56
Blic.rs A

Škole bez nastavnika: Štrajkom do kraja!

U najmanje 350 škola u Srbiji danas neće biti nastave, a štrajk skraćenim časovima trajaće do kraja školske godine. Većina škola koje su članice Unije sindikata prosvetnih radnika jutros su počele jednodnevnu obustavu rada zbog smanjenja plata, rekao je predsednik tog sindikata.

Tanjug
Sa protesta u Beogradu

Jednodnevnom prekidu nastave danas će se priključiti i prosvetari koji su u petak primili smanjenu platu za drugi deo februara. Očekuje se da od skoro 700 škola u štrajku, to učine nastavnici iz najmanje 350 škola.

Tanjug

Rekordno dug protest

17. novembra 2014. počeo je štrajk prosvetara skraćenjem časova na pola sata
22. decembra 2014. nastavnici su izašli na ulice i prekinuli nastavu na jedan dan
27. januara 2015. oko 1.000 nastavnika krenulo je u “svetosavski marš” na Beograd
11. februara 2015. dva sindikata, Sindikat obrazovanja Srbije i Sindikat “Nezavisnost”, prekinuli su štrajk
17. marta 2015. više od 5.000 nastavnika protestovalo je i prekinulo nastavu na jedan dan
20. marta nastavnici u oko 60 škola u štrajku uopšte nisu primili platu, a nastavnici u oko 600 škola u štrajku primili su smanjenu platu

Podsetimo, plate su po nalogu Ministarstva smanjene prosvetarima koji drže skraćene časove. Najdramatičnije je u Čačku, gde direktori škola nisu pristali da smanje zarade kolegama u štrajku, pa njihovi nastavnici nisu ni primili platu. Oni će obustaviti nastavu sve dok im ne isplate zaradu.

- Nastavnici su toliko gnevni da štrajk izmiče kontroli. Ono što je sigurno je da će se ova školska godina završiti skraćenim časovima od pola sata. Ukoliko 6. aprila nastavnici u štrajku dobiju umanjene plate i za prvu polovinu marta, drastično ćemo radikalizovati štrajk. Represija koju u 21. veku sprovodi Ministarstvo prosvete je nečuvena, ovo je Goli otok za obrazovanje - revoltirano za “Blic” priča Miodrag Sokić, potpredsednik SRPS.

U sindikatima kažu i da spremaju tužbe protiv direktora škola koji su sledili “nezakonitu naredbu Ministarstva prosvete i nastavnicima u štrajku smanjili platu”.

- Ne postoji nikakva procedura i uputstvo koliko treba smanjiti plate zaposlenima u štrajku. Tako su direktori paušalno odbijali od plate, nekome hiljadu dinara, a nekome po tri, četiri hiljade. Spremamo tužbe protiv direktora, a od utorka nastavnici u štrajku više neće držati dopunsku i dodatnu nastavu, pripreme za takmičenja i malu maturu - kaže Dragan Matijević, predsednik USPRS.

Milorad Antić iz SRPS dodaje i da se sprema novi veliki ulični protest nastavnika. Ovoga puta će, međutim, tražiti da razgovaraju sa premijerom Aleksandrom Vučićem.

- Sa ministrom Verbićem više nema o čemu da se razgovara. Kada je 15. januara bio u Čačku, rekao je da neće ništa da odbija od ionako malih plata nastavnika, a sada je te iste nastavnike iz Čačka ostavio bez cele plate. Zato ćemo tražiti da razgovaramo sa Vučićem - poručuje Antić.

Garancije

Tanjug

Štrajkuje se u 12 škola u Valjevu, u Jagodini nema nastave u pet

Nastave danas nema u 12 osnovnih i srednjih škola u Valjevu. Predsednica valjevskog odbora Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Vesna Andrić rekla je da je u nekim školama došlo do potpune obustave rada, dok je u pojedinima štrajk polovičan.
 

U Pomoravskom okrugu u ponedeljak je štrajku bilo 5 od 58 škola. Po rečima načelnika Školske uprave Živote Starrčevića 3 škole su u zakonskom štrajku, odnosno skraćuju časove po 30 minuta, dok je u 2 škole polovina profesora obustavuila rad, a druga polovina radi normalno.

- Štrajkači traže garancije kada će i u kolikom iznosu dobiti novčanu pomoć koja je već obećana sindikatima koji su prekinuli štrajk. Traže i da im se omogući da potpišu poseban kolektivni ugovor - kažu u sindikatima čije članstvo još štrajkuje.

Prema rečima Dragan Mijatović, potvrđeno je da su rad obustavile škole u Čačku, Gornjem Milanovcu i Kruševcu, čiji zaposleni nisu ni dobili februarsku platu.

Situacija u školama, usled višemesečnog štrajka, izmiče kontroli, jer zbog neujednačenog postupanja direktora u vezi sa obračunom zarada neki zaposleni još nisu dobili februarsku platu, za razliku od njihovih kolega kojima je novac isplaćen u neumanjenom iznosu, izjavila je danas portparolka Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković.

- U pedeset škola u tim gradovima, zaposleni u petak uopšte nisu dobili platu, pošto direktori nisu hteli da potpišu umanjenje plate, jer znaju da je to protivzakonito - rekao je Matijević.

Dodao je da postoje primeri da su prosvetni radnici koji su bili u štrajku dobili punu platu, kao i oni kojima je u skladu sa dopisom Ministarstva prosvete plata smanjena do 33 odsto.

- Umanjenje plate zavisi od direktora i školske uprave, pa je tako nastao nered. Prosvetni radnici koji nisu dobili platu, verovatno će rad obustaviti i sutra - kazao je Matijević.

Osim Unije sindikata prosvetnih radnika, obustavu rada za danas najavili su i članovi Sindikata radnika u prosveti Srbije (SRPS), ali u tom sindikatu još nemaju precizne podatke o školama koje su radikalizovale štrajk.

Jasna Janković je rekla da u školama ima zaposlenih kojima je plata umanjena zbog učešća u štrajku, ali je procenat smanjenja različit i iznosi od četiri od 33 odsto.

Ona je Tanjugu rekla da su škole članice dva sindikata danas obustavile rad, da je 100 škola situgno obustavilo rad, ali da još nema potpune podatke koliko je škola u blokadi.

Prema njenim rečima, moguća su četiri scenarija na terenu: neke škole su potpuno obustavile nastavu, drugima zvoni na 30 minuta, ima škola gde časovi traju 45 minuta, ali predavači koji strajkuju izlaze posle pola sata, dok u ostatku škola časovi traju 45 minuta, koliko su i nastavnici u učinici.

"Situacija polako izmiče kontroli", rekla je Janković i kritikovala Ministarstvo da je umenjenjem zarada onima koji štrajkuju "aboliralo sebe".

Članovi USPRS-a i Sindikata radnika u prosveti Srbije su u štrajku i održavaju skraćene časove od 17. novembra 2014. godine. Oni, između ostalog, traže da se prosvetni radnici izuzmu od smanjenja plata u javnom sektoru za 10 odsto, kao i uvođenje platnih razreda.

Druga dva reprezentativna sindikata - Sindikat obrazovanja Srbije i Granski sindikat prosvetnih radnika "Nezavisnost", potpisali su u feburaru s Ministarstvom prosvete Poseban kolektivni ugovor i Sporazum o prekidu štrajka.

Ministar prosvete Srđan Verbić izjavio je juče da potpuna obustava rada nije u skladu sa zakonom i pozvao prosvetare da se "informišu o posledicama štrajka".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online