Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 28.02.2015.
22:17
Đ. Janković - Vesti A

Nesanica na nizbrdici

Prošlogodišnje majske i avgustovske poplave probudile su stara i pokrenula brojna nova klizišta u lozničkom kraju. Trenutno ih ima više od 400, od kojih je najmanje šezdesetak kritično i ugrožava kuće i okućnice. Ima ih i u Banji Koviljači, a na jednom živi Milan Perić koji godinama strepi od svake jače kiše koja može pokrenuti tlo ispod njega.

Đ. Janković
Čeka katastrofu već 30 godina: Milan Perić

Milanova kuća nalazi se u Karađorđevoj ulici, na ivici padina Gučeva koje se tu spustilo do Banje Koviljače i naselja iznad Stare pruge. Perićeva kuća nalazi se na sredini nizbrdice koja klizi već godinama. Još pre tri decenije tu se pojavilo klizište, ali se tlo potom smirilo. Probudilo se i 2006, a posle prošlogodišnjih majskih kiša zemlja se ponovo pokrenula.

Nema gde da se iseli

Od maja se posle silnih kiša zemlja ponovo pokrenula i počeli su da se obrušavaju delovi betonske podzide. Komšijin podrum krenuo je naniže i odvojio se od staze oko kuće. Pukotine su sve veće i odvaljuje se sve više podzide. Iz zemlje su izvirile vodovodne i ostale instalacije, a pitanje je kada će sve grunuti dole. Pukotina se približila na manje od pola metra od Milanove kuće ispod koje je tlo počelo da tone.

Đ. Janković
Kuća Milana Perića klizi na komšije kod Banje Koviljače

- Komad armature mogu da uguram ispod ivice kuće više od 30 centimetara, a i sve više je pukotina po zidovima. Puta do kuće nemam, jedini prilaz je stazom pored komšijske kuće, ali ne znam koliko će još stajati tamo - priča Milan dok pokazuje pukotine i odvaljene komade betona.
Njegova kuća od oko 60 kvadrata već tri decenije odoleva klizištu. Ozbiljno je bila ugrožena pre devet godina kada je na oko metar od nje proradilo klizište i povuklo podrumsku prostoriju odvojenu od stambenog objekta.

Sada je klizište sa druge strane zapretilo kući i problem je mnogo veći. Dolazila je gradska komisija za klizišta i predlagali su mu da se iseli, ali i ako ode, a nema gde, problem je samo delimično rešen.

Kuću vezao sajlama

Zemlja je tbog klizišta 2006. napunila podrum, gornja betonska ploča je krenula i zapretila kućama koje su desetak metara ispod nje. Milan je ploču, tešku nekoliko tona, na desetak mesta uvezao sajlama kako ne bi odletela na komšije. Posle je dobio od države novčanu pomoć pa je to uspeo da sanira i podrum je ostao na mestu.

Potrebne tone betona

- Pošto je ovde velika strmina, gotovo pod uglom od 90 stepeni, moja kuća ugrožava još najmanje pet komšijskih koje se nalazi na nižoj koti, a pitanje je da li bi i one iznad mene ostale na svom mestu. Plašim se da bi njeno pomeranje moglo da dovede do domino efekta i velike štete. Poslednje kiše pogoršale su stanje jer se klizište pojavilo i u brdu visoko iznad nas, gde ga nikad nije bilo, tako da, izgleda, ceo breg može krenuti naniže - kaže Milan koji na nizdbrdici živi sa suprugom Milenom.

Milan kaže da bi trebalo između njegove i kuća ispod uraditi betonsku podzidu dugačku nekih pedeset metara, pa onda nastaviti uz brdo kaskadno i sagraditi još neku da bi se zemlja stabilizovala. Sam, kao ni komšije, ne može ništa da uradi, jer tu pre svega treba ko zna koliko tona betona, a to mnogo košta.

- Komšijama ispod već su ispucale i iz ležišta se pomerile podzide jer brdo gura. Ne znam šta će biti, najgore je što bilo koja jača kiša sve može povući naniže - kaže čovek koji ne zna hoće li mu narednog dana kuća biti na istoj nadmorskoj visini.

Narednog meseca u Loznicu bi trebalo da dođu ekipe geologa i utvrde kakva je situacija na klizištima i može li se šta uraditi. Perić se nada da će tada posetiti i njega i da će onda znati ima li mu života na nizbrdici ili mora menjati adresu zbog nemirnog brda.

Opasna svaka kap

Milan i njegove komšije redovno prate vremensku prognozu i mole se za suvo vreme. Čim čuje da će biti obilnijih kiša zna da spavanja nema. Kada počne kiša obilazi oko kuće i zagleda ima li novih znakova da zemlja klizi.
- Spavam na oprezu i strepim od svake kapi kiše. Bavim se građevinom i mislim da ovde treba mnogo posla da se pre svega utvrdi vrsta, i ima li, i koliko duboko, neka tačka oslonca u tlu, stena ili nešto slično pa da se onda krene u sanaciju.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online