Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 17.01.2015.
08:48
Z. Marjanović - Vesti A

Lekari majstori za šumadijski čaj

Lekarska ekipa iz Čačka koju je predvodio čuveni endokrinolog u ovom kraju Srbije dr Vlade Veličković skuvala je najbolju rakiju na tradicionalnoj vrućijadi u Donjoj Vrbavi kod Gornjeg Milanovca.

Kuvali po receptu lekara: Dr Vlade Veličković (treći s leva), proba kuvanu rakiju
 

- Rakija od koje smo kuvali šumadijski čaj nije iz lekarskih ordinacija, odnosno od rakija koju pacijenti donose na poklon lekarima jer je takva vrsta časti proglašena mitom i mi to strogo poštujemo. Dakle, rakija je iz podruma moje rodne kuće u Gornjoj Vrnući, kazan i recept smo doneli sa sobom i jedino su drva i dobro društvo iz Vrbave. Uz recept koji podrazumeva dobru drugarsku atmosferu, koji gutljaj rakije, malo opuštenosti uz muziku i uz druženja sa ljudima iz ovog kraja skuvali smo, kako je žiri procenio, najukusniju vruću rakiju - veli Veličković.

Takmičenje bez priprema: Ekipa iz Vrbave
 

Za razliku od srpskih gradova u kojima se vrše višenedeljne pripreme za doček srpske Nove godine, u gružanskom selu Donja Vrbava doček pravoslavne Nove godine započinje u podne kada se potpaljuje vatra u kazanima u kojima će se kuvati takmičarska vruća rakija i to bez ikakvih priprema i dogovora. Jednostavno, opšte je poznato da se svake godine 13. januara Vrbavci i njihovi gosti okupljaju u centru sela gde dočekaju pravoslavnu Novu godinu, osim onih koji do ponoći ne prekardaše sa degustiranjem šumadijskog čaja.

Lepo druženje

- Pobeda je za nas samo simbolična, a glavni razlog što smo došli jeste želja da se na lepom danu lepo družimo i to je u potpunosti uspelo. Na kraju, opšte je poznato da rakija može i blagotvorno da deluje na organizam čoveka, ali samo ako se upotrebljava u malim količinama i u posebnim prilikama - ističe šef pobedničke ekipe Vlade Veličković.

- Vrbavci su poznati kao inadžije i domaćini antiprotivni svakoj vlasti koja im nešto brani. Tako je bilo i u vremenima kada je doček srpske Nove godine bio zabranjivan, ali smo mi i tada, po kućama i iza debelih ćilima navučenim na prozore, obeležavali praznik koji smo doživljavali kao svoj. Istina, taj inat je neke od nas koštao i po neki mesec apsa, ali kad su se vremena promenila odlučili smo da doček srpske Nove godine otpočinje u podne, po danu i na svetlu i to organizovanjem takmičenja u kuvanju vruće rakije. Ranije su na Vrućijadi učestvovali samo domaćini iz Donje Vrbave, ali kako vreme odmiče, sve je više ekipa iz drugih sela i gradova koji bi da pokažu svoje umeće u pripremanju vruće rakije. No, u suštini, takmičenje je samo formalno, a glavni cilj je da se ljudi okupe i da srpsku Novu godinu dočekaju u atmosferi koju uglavnom diktira količina degustirane takmičarske vruće rakije - objašnjava za "Vesti" Mileta Braković, jedan od domaćina vrućijade

Broj ekipa, odnosno kazana, domaćih i gostujućih je iz godine u godinu sve veći, a raste i broj onih koji se odluče da zajedno sa Vrbavcima dočekaju Srpsku novu godinu.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online