Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 14.01.2015.
00:18
B. Grujić - Vesti A

Zaplena šporeta od 27 leta

Žrtva tranzicije, pedesetdevetogodišnji avangardni muzičar i pesnik, nekadašnji radnik kojeg je odnela tranzicija, Zrenjaninac Nenad Pantić, alijas Panta Šiklja Nafta, odavno živi u stanu u kojem su isključeni radijatori, zbog nagomilanih neplaćenih računa. Dočekao je Novu godinu, pa i Božić, pa još da dočeka da mu zaplene ono malo imovine što ima, rešenje od države je već dobio, pa da preturi preko glave i ovaj januar 2015. godine.

Stvari za plenidbu
 

- Dolazili su već izvršioci, nisu bili neljubazni, oni samo rade svoj posao. Mi te što dolaze da plene stvari zovemo fenderaši. Treba da naplate deo mojih dugova za neplaćene račune za grejanje, vodu i ostale dažbine - započinje svoju priču pedesetdevetogodišnji Nenad Pantić, dugogodišnji viljuškarista u propaloj farmaceutskoj kompaniji Jugoromedija i avangardni muzičar koji je svojim neobičnim tekstovima i muzikom, odavno skrenuo pažnju na sebe.

Primio je nedavno reportere "Vesti" u svoj hladni stan u kojem temperatura jedva da dostiže 10 stepeni, a radijatori su isključeni još jesenas na Pantinu molbu.

Režiser radničke klase

Želimir Žilnik, čovek koji je genije za razumevanje socijalnih tema i problema propale radničke klase, veoma se zainteresovao za slučaj avangardnog muzičara i najavio da će na proleće početi da snima dokumentarno-igrani film u kojem će Panta tumačiti samog sebe.

- Pročistio sam odžak i sve pripremio za peć na drva ili takozvanu bubnjaru koju će mi pozajmiti jedan prijatelj, ali nemam hrabrosti da je montiram i založim, jer greh je da mi zaplene baš tu peć koja nije moja, a i to malo drva. A šta da radim, to su mi najvrednije stvari u stanu, televizor, gitaru, pojačalo, sve sam rasprodao. Preostali su stari šporet koji je pokvaren i frižider koji su napunili 27 leta - uz kiseo osmeh konstatuje Panta. Preostalo mu je da uz beli luk, kurkumu i zeolit održava svoje zdravlje, tj. zdrav duh koji je trenutno njegovo najveće bogatstvo.

Beli luk za zdrav duh

- Spavam u hladnom, noću me vrlo često probudi drhtanje, jer se smrzavam, ali neću da ova priča ispadne kuknjava, borim se ja sa svojom mukom i jedino što me izluđuje je ta neizvesnost, kao neki ilegalac sam u sopstvenom stanu, imam tri špijunke i reze, i svaki zvuk me uznemiri, odmah trčim do ulaznih vrata i proveram da li su to izvršioci. Mada mi je jedan čovek dobronamerno došapnuo da su moj slučaj plenidbe imovine prolongirali za sredinu januara, ja opet strahujem. Nisam ni kriminalac ni neodgovorni građanin, žrtva sam tranzicije i nisam kriv što sam ostao bez posla i dobio na sudu da su mi dužni 14 plata, a šta mi to vredi kad je firma otišla u stečaj. Živim od 8.000 dinara socijalne pomoći i ne mogu da platim račune - jada se Nenad.

- Već dugo sam korisnik narodne kuhinje u Crvenom krstu i Zrenjaninu, i svakodnevno idem na kazan, kako se to kaže, i nije me sramota. Upoznao sam tamo puno časnih i nesrećnih ljudi, koji su prošli slično kao i ja. Rambo Amadeus, veliki prijatelj i ljudina koja je uvek tu da pomogne, još neki prijatelji i ja odlučili smo da simbolično obeležimo 22. decembar, nekadašnji praznik JNA. Sviraćemo u jednom zrenjaninskom klubu koncert koji smo simbolično nazvali Drugi kazan, jer je u narodnoj kuhinji Crvenog krsta već previše ljudi, a kao što znate, vojska se nedavno vratila u zrenjaninsku kasarnu, a po tradiciji vojska je uvek bila uz narod, pa eto još jednog kazana, za nas gladne i nemoćne - veruje Panta.
 

POVEZANE VESTI

Sreda 14.01.2015. 01:57
Tendeciozan tekst koji nema veze sa mozgom zbog toga što se ne mogu zaplijeniti stvari koji su neophodni za ličnu upotrebu, a tu spadaju i taj električni šporet, i taj šporet na drva ( a on ne bi mogao biti zaplijenjen i zbog toga što gore navedeni nije vlasnik istog, a to se može regulisati Ugovorom o posudi ), takođe mu ne može zaplijeniti ni krevet, frižider pa čak i ako nema struje, zatim odjeća, obuća..
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online