Sreda 15. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 20.11.2014.
13:57
Beta A

Deca ulice, bez imena i prezimena

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je danas da je u proteklih nekoliko meseci, uz saradnju sa centrima za socijalni rad, 60 dece sklonjeno sa ulice, a protiv pojedinih roditelja su podnete i prijave i oduzeto im je starateljstvo.

Problem: Nije bilo krivičnih prijava protiv onih koji su organizovano u kombijima dovodili decu na prosjačenje
 

"Za neku od ove dece ne znamo ni ko su ni odakle su", rekao je Vulin na skupu "25 godina od usvajanja konvencije UN o pravima deteta - rešavanje problema dece čiji se život i rad odvijaju na ulici".

Ministar je rekao da su ta deca sada smeštena ili u hraniteljske porodice ili u institucije.

Prema njegovim rečima, to je postignuto zahvaljujući radnim timovima koji su formirani u centrima za socijalni rad. Za sada oni rade u 45 opština, a cilj je da ih bude u svih 163.

Vulin je kao veliki problem istakao to što do sada nije bilo krivičnih prijava protiv onih koji su organizovano u kombijima dovodili decu na prosjačenje i zbog toga do sada oni nisu odgovarali. "To je zločin koji ne sme da prođe nekažnjeno", rekao je Vulin.

On je najavio donošenje bolje zakonske regulative koja će zaštititi decu i poručio da će fizičko kažnjavanje dece biti sankcionisano. "Iako ste ga rodili, dete nije vaše vlasništvo pa da možete da ga tučete i prema njemu se tako ophodite", rekao je on.

Vulin je izneo i podatke da je tokom prošle godine usvojeno 154 dece a da se do kraja ove godine očekuje da nove porodice nađe 180 najmlađih. Tokom naredne godine ta cifra trebalo bi da dostigne 250. On je napomenuo da veći broj usvojenja ne znači i da će procedure biti olakšane na štetu dece, već da će se sve raditi u njihovom interesu.

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković istakla je da zabrinjavaju podaci o broju siromašne dece u Srbiji i regionu a posebno zabrinjava to što se ne zna tačan podatak koliko dece živi i radi na ulici.

"I pored donetih zakona i ratifikovanih konvencija verujem da ima prostora da poboljšamo regulativu kako bismo obezbedili još bolju zaštitu prava deteta", rekla je ona.

Predstavnik delegacije EU u Srbiji Jolanda San Hoze poručila je da je zaštita dečijih prava bitna i za dalji proces integracije Srbije i poglavlja 23 i 24 koja se tiču ljudskih prava.

Ona je poručila da je bitna bolja primena zakona i unapređenje nacionalne strategije koja se bavi pitanjem zaštite dece.

Direktor Unicefa u Srbiji Majkl Sen Lo poručio je da je u Srbiji još prisutna diskriminacija, pre svega kada je reč o deci sa invaliditetom i romskoj populaciji i da na tome treba intenzivno raditi.

"Stručnjaci koji rade sa decom treba da se adekvatno ophode i pružaju istu zaštitu svima", rekao je on i izneo podatke da je samo šest odsto romske dece uključeno u obrazovni sistem a od tog broja 64 odsto završi osnovu a 22 odsto srednju školu.

Četvrtak 20.11.2014. 14:12
Fasisti na vlasti u Srbiji dovode porodice u siromastvo (ne samo ove sto prosjace), uvode nove zakone i oduzmu ti (i to sve "socijalno") decu jer se o svojoj licnoj deci "NE BRINES"...vuline sa ovom "tvojom politikom" bi i Hitler zaplakao.
Četvrtak 20.11.2014. 14:27
Blago deci koju ni roditelji ne mogu da zbrinu-neko drugi "hoće".
Petak 21.11.2014. 07:10
Та западна лицемерна политика би се могла свести на следеће: децу не смеш тући,али их смеш навући ! Зликовци,лицемери сви од првог до последњег,чим достигнете висине најразвијених западних земаља и почнете да одузимате родтељима децу јер их не васпитају у складу са западним изопаченим умовима,почеће да падају главе ! Први лик који би ми ушао у двориште и са бла бла бла образложењем рекао да мора да ми одузме децу, више корак не би направио ! Управо то је пут којим нас ови багра води.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online