Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 02.11.2014.
20:50
Srna A

I limun iz Španije tretiran opasnim fungicidom?

Limun uvezen iz Španije takođe je tretiran opasnim fungicidom imazalilom, potvrđeno je iz Regionalne organizacije za zaštitu potrošača (ROZP) sa sedištem u Karlovcu.

Opasan limun iz Turske, ali i iz Španije (Foto: Ilustracija)
 

"Današnjom proverom u nekim velikim trgovačkim centrima ustanovio sam takođe da je u prodaji i limun poreklom iz Španije tretiran imazalilom - jednim od najopasnijih pesticida. Štaviše, taj limun dvostruko je skuplji od onog iz Turske, iako je druge klase", izjavio je Hini predsednik ROZP-a Željko Tomašić.

On pojašnjava da neki stručnjaci kažu da tako tretiran limun nije opasan po zdravlje, ako se konzumira mala količina, ali da ROZP ima pravo da izrazi sumnju, jer je reč i o kumulativnom efektu.

"Mi imamo informacije od stručnjaka da pojedena jedna tako tretirana limunska kora dnevno, po propisima, ne predstavlja trovanje, jer je u granicama normale, ali već dve su prekogranična kontaminacija, odnosno trovanje", naglasio je Tomašić, a argumentaciju ostavio institucijama nadležnim za to. On dodaje da je ovaj slučaj pobudio interes ROZP-a jer smatraju da je reč "o nepoštenoj poslovnoj praksi, koja je prema Zakonu o zaštiti potrošača zabranjena i kažnjiva".

Iz ROZP-a navode da fungicid imazalil prodire kroz koru limuna na celi plod, da je kancerogen, da kod beba i male dece izaziva probleme u centralnom nervnom sistemu, a kod odraslih deluje loše na reproduktivne organe.

"Kupujući limun u rinfuzu, kupci ne dobijaju informaciju koja piše na deklaraciji proizvoda pakovanog u mrežicu da kora nije za konzumaciju, odnosno na limunu u rinfuzi trgovci tu deklaracije ne ističu, na šta su obavezni prema zakonu", tvrdi Tomašić i podseća da proizvodi koji se na području Hrvatske nude potrošačima moraju na ambalaži ili na samom proizvodu sadržati osnovna obeležja proizvoda potrebna da bi potrošač doneo odluku o kupovini - kao što su naziv proizvoda, tip i model proizvoda, naziv pod kojim se proizvod prodaje, sastav proizvoda, svojstva i tehnička obeležja proizvoda.

Ovi podaci, kaže Tomašić, moraju biti jasni, vidljivi i čitljivi.

"Uprkos tome, u prodavnicama se limun, kao i ostalo voće, prodaje u rinfuzi, a da pored njega na privesku ili nalepnici nema nikakvih podataka o proizvodu", dodaje Tomašić i upozorava da su na proizvodima koji se prodaju zapakovani informacije prisutne, ali se moraju čitati s lupom, a to je "nepoštena poslovna praksa jer je informacija važna za odluku o kupovini".

"Limun koriste svi, a najčešće ga ipak koriste ranjive grupe potrošača, deca, starije i bolesne osobe", kaže Tomašić i zaključuje da kampanja ROZP-a "nije pokrenuta protiv turskog limuna već da bi se upozorili potrošači da se informišu šta kupuju i da imaju pravo na tačnu informaciju kod kupovine".

"Pročitajte deklaracije na proizvodima, nije uvek povoljnije ono šta je jeftinije, a ako nema deklaracije na proizvodu, tražite od trgovca da je postavi i da vam je saopšti", savet je ROZP-a povodom nestašice limuna na svetskom tržištu i s tim povezanog rasta cena, ali i prodaje limuna tretiranih fungicidima.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online