Sreda 8. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 04.10.2014.
18:53
Beta A

Izložba o Rajsu: Dokazi o zločinima nad Srbima izloženi na Kalemegdanu

Izložba povodom veka od dolaska švajcarskog kriminologa Arčibalda Rajsa u Beograd na poziv srpske vlade da istraži zločine austrougarskih vojnika nad srpskom vojskom i civilima, otvorena je danas na Kalemegdanu, ispred paviljona Cvijeta Zuzorić.

Posetioci će do 20. oktobra na izložbi moći da vide autentične fotografije, članke, faksimile i arhivsku građu o austrougarskim zločinima u Mačvi i Podrinju nad srpskom vojskom i civilima 1914. godine, uoči i posle Cerske bitke u kojoj je poražena.

Postavaka izložbe ne podseća samo na uglednog Švajcarca, zločine i istorijski kontekst datog vremena, već i na učinak takve ličnosti u evropskoj javnosti u korist srpskog naroda.

Izložba, prema rečima jednog od njenih autora Nenada Antonijevića, treba da da doprinos polemici o uzrocima Velikog rata, negirajući tvrdnje da je Kraljevina Srbija krivac za izbijanje sukoba.

U postavci izložbe, između ostalog, mogu se videti članci koje je Rajs objavljivao u lozanskoj gazeti (Gazette de Lausanne) čime je evropsku javnost upoznavao sa zločinima na civilima, koji su bili najbrutalniji nad decom i starcima.

List iz Lozane objavljivao je i imena ubijane dece, kazao je Antonijević i dodao da je najmlađa žrtva imala dve, a najstarija 90 godina.

Posetioci mogu videti i mapu sa mestima u Mačvi i Podrinju u kojima je austrougarska vojska vršila zločine i delom tih mesta u kojima je Rajs mogao da boravi i prikupi podatke o ubijenima, kazao je on.

Rajs je dokumentovao ubistva oko 2.000 vojnika i civila, ali prema njegovim procenama, uzimajući u obizir i mesta u koje nije mogao da ode, ubijeno ih je između 3.000 i 4.000, rekao je Antonijević.

"Iz svega toga može se zaključiti da Austrougarska nije ratovala protiv Srbije već protiv čitavog srpskog naroda", rekao je autor.

Osim Antonijevića autori izložbe su i Slađana Bojković i Veljko Đurić. Uz izložbu predstavljena je i knjiga "Izveštaji o velikom zločinu" – dokumenti o austrougarskim zločinima uoči i posle Cerske bitke, koju su priredili Bojkovićeva i Miloje Pršić.

POVEZANE VESTI

Subota 04.10.2014. 19:33
Vi mi sigurno necete zameriti na pitanju ali zna li neko je li na toj izlozbi objasnjeno kako su ti 'Austro-ugari' bili ustvari srbokatolicki hrvati u plavim uniformama? Je li napomenuto da je preko 90% zlocina po Srbiji u Prvom svetskom ratu cinio XIII Zagrebacki korpus i medju njima najsvirepije ozloglasena 'Vrazja divizija' u kojoj se borio Josip Broz? Takodje, zivo me interesuje ima li neko jos manje vidno mesto u Beogradu za takvu izlozbu? I naravno, kada ce tako nesto da dobije bar par minuta na drzavnoj televiziji? Smem li za kraj da pitam hoce li nas premijer Picousti u ime bratimljenja na nivou Evrope preneti ovakvu izlozbu u Bec, Pestu i Berlin?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online