Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 31.08.2014.
17:15
Politika, B92 A

Da li će potpuno nestati stare beogradske kafane?

Za­posleni u Ugostiteljskom preduzeću "Varoš kapija” strahuju da će nestati i ovo malo starih beogradskih kafana što je ostalo, piše Politika.

Ta firma, osnovana 1962, danas je u stoprocentnom društvenom vlasništvu i jedan je od malobrojnih čuvara čuvenih prestoničkih restorana.

Postoji mogućnost privatizacije: "Znak pitanja”, "Kolarac”, "Sunce” i druga boemska svetilišta mogla bi da dobiju novog vlasnika
 

Ako bude zainteresovanih za njenu privatizaciju, oglašenu u javnom pozivu za prodaju 502 preduzeća, "Znak pitanja”, "Kolarac”, "Sunce” i druga boemska svetilišta mogla bi da dobiju novog vlasnika.

Upravo zbog toga strepe mnogi od 127 radnika koji su već iskusili nakaradnosti privatizacije u ugostiteljstvu, jer su u "Varoš kapiji” našli uhlebljenje pošto su kafane u kojima su dotad radili otišle na doboš. Sada imaju redovne zarade, uz doprinose, zdravstveno osiguranje, regres, topli obrok, prevoz...

Ne čudi stoga što Boško Kuzmanović, ugostitelj sa 36 godina iskustva i predsednik Upravnog odbora "Varoš kapije”, kaže: "Sramota nas je što smo se našli među te 502 firme”.

"Nadležni navode da žele da rasterete državni budžet od izdržavanja firmi koje su u nerešenom statusu. Ali, mi ni dinar subvencija ne dobijamo od države, a kroz poreze, doprinose i PDV dajemo joj najmanje šest miliona dinara mesečno. Nismo opterećeni nijednim kreditom, a u 2013. smo imali 6,5 miliona dinara dobiti", ističe Kuzmanović.

U javnom pozivu piše da je gubitak "Varoš kapije” 13,7 miliona dinara veći od visine kapitala. To je, kaže Kuzmanović, minus nasleđen iz perioda kad je ova firma imala desetine restorana i prenosi se iz godine u godinu. Ali smanjuje se pozitivnim poslovanjem.

"Pre nekoliko dana, finansijska policija je pet sati obavljala kontrolu u "Znaku pitanja” i nije ustanovila nijednu nepravilnost", kaže Kuzmanović.

Opasnost od loše privatizacije prepoznata je i u analizi iz javnog poziva, uz "mogućnost da nestanu stari beogradski restorani”. To se dešavalo i kada su ranije prodavana ugostiteljska preduzeća, poput "Tri grozda” čije su mnoge kafane zakatančene, a firma dovedena do stečaja.

Kao prednosti "Varoš kapije”, u analizi se navode lokacije restorana, imidž i tradicija, doslednost u pružanju i kvalitetu ugostiteljskih usluga, diferenciranost ponude i kreditna nezaduženost. Šanse za unapređenje poslovanja su, prema istom izvoru, povećanje broja stranih turista u Beogradu i proširenje noćne ponude. Kao nedostaci prepoznati su objekti u zakupu, zastarela oprema i nedostatak uslova za dobijanje HASAP standarda.

POVEZANE VESTI

Nedelja 31.08.2014. 18:05
VELIKA JE TUGA ŠTA SE DOGODILO SA BEOGRADSKIM KAFANAMA . NEMA VIŠE TOG BEOGRADA . UNIŠTIŠE GA NOVOKOMPONOVANI "BIZNISMENI". NEMA KAFANE BEZ KOCKASTIH STOLNJAKA I MIRISA ROŠTILJA NA ULICI KADA SE PROLAZI PORED KAFANE . TO JE BILA DUŠA BEOGRADA LJUDI SU SE VOLELI I DRUŽILI DANAS SE NE POZNAJU NI KOMŠIJE U ZGRADI U KOJOJ STANUJU . NAŽALOST .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online