Nedelja 12. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Četvrtak 14.08.2014.
01:43
Đ. Janković - Vesti A

Herojska borba predaka na Ceru

Uoči obeležavanja stogodišnjice slavne Cerske bitke, prve srpske i savezničke pobede u Velikom ratu, u Tekerišu se sređuje spomen-kompleks, ali i zgrada u kojoj je stalna postavka o velikom boju. Predviđeno je da povodom jubileja bude urađena nova muzejska postavka čiji autor Goran Vilić, istoričar iz lozničkog Muzeja Jadra, uveliko radi na tom poslu i s nestrpljenjem čeka 19. avgust, dan kada će je videti prvi posetioci.

Srpske trupe: Zauzimaju svoje položaje na Ceru
 

Dosadašnju postavku uradio je 1989. za 75. godišnjicu Cerske bitke Vojni muzej u saradnji sa Muzejom Jadra, a Vilić je tada bio asistent. Sada je autor postavke za koju su pripreme završene i ona će na nešto moderniji način, usklađen sa vremenom u kome živimo, predstaviti bitku u kojoj je srpska vojska do nogu potukla austrougarske trupe i nanela im prvi poraz.

Uniforme na lutkama

Tako će vek posle bitke, posetioci Tekeriša moći da saznaju kako su njihovi preci u junačkoj borbi porazili nadmoćnijeg neprijatelja i ispisali jednu od najslavnijih strana srpske istorije. Sada je prilika da se nove generacije upoznaju sa delom slavne istorije srpskog naroda o kojoj se nažalost dugo ćutalo.

Orla napravili Nemci

Spomen-kosturnica u Tekerišu otkrivena je 28. juna 1928. godine u centru sela i tom događaju prisustvovao je i prestolonaslednik kralj Aleksandar Karađorđević. U njoj je, kako je zapisano, sahranjeno oko 3.500 srpskih vojnika kao i izginuli Česi, pripadnici 28. praškog puka, koji su krenuli prema srpskim položajima da se predaju, ali su ih Austrijanci, u čijem sastavu su bili, desetkovali. Na vrhu spomenika je orao raširenih krila, koji u kljunu drži lovorov venac, a Vilić kaže da je on napravljen 1927. godine u Nemačkoj, ali mu nije poznat razlog zašto je to učinjeno tamo.

- Koncepcije postavke sada je nešto drugačija, sa dosta interesantnih priča, sećanja vojnika i, naravno istorijskih podataka o celoj Cerskoj operaciji. Urađena je tako da bude interesantna svakom posetiocu, ne samo vojnim stručnjacima, već i laicima koji malo znaju o tom događaju.

Beograd se stidi Cera i Kolubare

Na centralnom zidu biće ogromna karta, dimenzija 3,15 sa 2,84 metra, sa svim potrebnim podacima o Srbiji i Austrougarskoj iz tog doba i njihovim gubicima u boju na Ceru. Dovoljno će biti da se stane ispred nje, pročitaju podaci i svako će saznati osnovne informacije o Cerskoj bici. Ima i više novina.

Autor izložbe: Goran Vilić

- Do sada smo u postavci imali samo deo uniforme srpskog vojnika, a sada smo uradili kopije uniformi srpskog i austrougarskog vojnika. One će biti na lutkama u vitrini, a iza će stajati fotografije srpskog i austrougarskog vojnika u prirodnoj veličini. Biće mnogo eksponata, fotografija i naoružanja, nekoliko pušaka, pištolja, bajoneta, municija, bombe, oficirska sablja, sve autentično iz tog perioda.

- Postavka ima i 16 panoa visokih po 2,80 metara, a imaće i deo o zločinima Austrougara nad civilima u Cerskoj operaciji, kada ih je tokom 14 dana, prema podacima Arčibalda Rajsa, oko 3.450 izgubilo život. Zamišljena je tako da ima hronologiju, od sarajevskog atentata, do početka rata, Cerske bitke i podizanja spomenika na Ceru o čemu će ''govoriti'' poslednja vitrina - kaže Vilić.

Mobilno platno

Nova postavka imaće i savremene tehničke mogućnosti. Predviđeno je da bude postavljeno veliko mobilno platno za projekcije dokumentarnih filmova iz vremena Prvog svetskog rata, kao i nabavka LCD televizora za gledanje snimaka, fotografija i drugih video materijala o tom vremenu.

Zgraa muzejske postavke "Cerske bitke"
 

Postavka se nalazi u nekadašnjoj kapeli gde je 1979. godine Narodni muzej iz Šapca otvorio stalnu Memorijalnu postavku "Cerska bitka", koju je posle 20 godina zamenila izložbena postavka koju su zajedno uradili Muzej Jadra i Vojni muzej iz Beograda. Ispred nje se od 1989. nalaze biste Radomiru Putniku, Živojinu Mišiću, Stepi Stepanoviću, Petru Bojoviću, slavnim srpskim vojskovođana iz Prvog svetskog rata, a uoči jubileja biće postavljene i biste kralju Petru Prvom Karađorđeviću i Aleksandru Karađorđeviću.

Tekeriški peškir

Vilić kaže da će posetioci moći da saznaju i priču o tekeriškom peškiru koji se danas nalazi u Narodnom muzeju u Šapcu.


- Vojnik Drugog prekobrojnog puka Mileta Milutinović iz Sedlara kod Svilajnca borio se na Ceru. U borbi je ranjen u obe noge i uspeo je da dođe do jedne prazne kuće u Tekerišu. Tu je našao sanduk sa devojačkom spremom iz kojeg je izvadio dva peškira i previo rane. Na njima je bilo izvezeno ime ''Persa Spajić''.
Milutinović se oporavio, vratio u borbu, preživeo Veliki rat i uspeo da sačuva jedan peškir. On je 1974. došao u Tekeriš i predao ga mesnoj kancelariji, a onda je peškir predat u šabački muzej. To je jedna od priča koju će posetioci nove postavke saznati - kaže on.


Inače, Persa je tokom rata, pre udaje, umrla od tuberkuloze, ali je ostala priča o tekeriškom peškiru i savesti srpskog vojnika.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 14.08.2014. 02:10
ADA LI CE NEGDE DA PISE DA JE JOSIF GROZ BIO PRIPADNIK 25.DOMOBRANSKOG PUKA 42. VRAZIJE DIVIZIJE I DA JE IMAO NEKE VEZE SA UBISTVIMA PO MACVI ? ILI JE TO NE BITNO , A BITNO JE DA NAM JE ON TATA I MAMA I SIN SVIH SINOVA I DA SE " LEPO ZIVELO" I TAKO TE GLUPOSTI KOJIM NAS BOMBARDUJETE.
Četvrtak 14.08.2014. 10:50
Slava nasim hrabrim i dicnim precima,jer mi danas postojimo zahvaljujuci njihovoj zrtvi,koju su dali braneci otadzbinu. Vo vjek i vjekova hvala vam i slava
Četvrtak 14.08.2014. 22:25
GOR_GAR moram da se slozim da danasnji prestolonaslednik ne zna Srbski(ne svojom krivicom), al mrtva je trka izmedju njega i josifa groza koji je jos manje znao Srbski. Izmedju prvog i drugog, jednog segrta masonskog koji ne poznaje svoj narod i drugog masonskog srbomrsca, ja biram Karadjordja kojeg narod treba da iznedri, svojim vrlinama pred Bogom. a ako to i ne dizivimo, muka ce nas naterati da se popravimo kao narod da bi zasluzili takvog vodju pred Bogom, i zato brate moj , HRISTOS je istiniti mir i ja ti kazem:" Hristos posredi nas" AMIN.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online