Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 08.08.2014.
14:38
Beta A

Epidemiolog: Nizak rizik od pojave ebole u Srbiji, ali ga ima

Epidemiolog Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović - Batut" Bojana Grgić kaže da je u Srbiji nizak rizik od pojave ebole.

Epidemija ebole proglašena je u Gvineji, Liberiji i Sijera Leoneu (zapadna Afrika)
 

"Ne možemo reći da rizika nema uopšte. On je nizak imajući u vidu koji je put prenošenja bolesti, ali ne možemo naravno u potpunosti da isključimo tu mogućnost i ne smememo tako ni da se ponašamo i moramo da budemo spremni", kazala je Grgićeva.

Prema njenim rečima, mere koje se u ovom trenutku preduzimaju u Srbiji su mere koje preduzimaju i druge zemlje da bi bile spremne za eventualni slučaj sa sumnjom na ebolu.

Epidemija ebole proglašena je u tri zemlje zapadne Afrike - Gvineji, Liberiji i Sijera Leoneu.

Prema njenim rečima, države treba da obaveste putnike koji odlaze u pogođena područja o riziku, treba da su spremne da eventualno otkriju i istraže i da mogu da zbrinu pacijente kod kojih postoji sumnja na oboljenje.

SZO: Ebola je globalna zdravstvena pretnja

"Treba da se da odgovarajuća informacija javnosti, i eventualno da su spremne da evakušu svoje ljude ako su u ugroženim područjina kod kojih je dokazana ebola", dodala je Grgićeva i navela da zemlje pogođene ebolom imaju slab zdravstveni sistem koji ne može da se izbori sa takvom razmerom epidemije i da je zato najveći broj obolelih među zdravstvenim radnicima koji nemaju odgovarajuću zaštitu.

"To je suština i zašto je ta epidemija tamo veliki problem - nemaju kapaciteta da stave epidemiju pod kontorolu", kazala je Grgićeva.

Po Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti u Srbiji sve osobe koje dolaze iz zemalja u kojima ima virusa hemoralgijskih groznica (gde spada i ebola) stavljaju se pod zdravstveni nadzor. Simptomi ebole su groznica, slabost, bolovi u mišićima, glavobolja, bol u grlu, povraćanje, dijareja, poremećene funkcije jetre i bubrega i povremeno intenzivno krvarenje. Period inkubacije iznosi dva do 21 dan.

Ta bolest se prenosi sa životinje na čoveka i sa čoveka na čoveka, preko telesnih tečnosti, kontakta sa organima, sekretima i krvlju zaražene osobe.

Ebola se prvi put pojavila 1976. godine u dve istovremene epidemije u Sudanu i Demokratskoj Republici Kongo. Za ebolu ne postoje registrovani ni lek ni vakcina.

POVEZANE VESTI

Petak 08.08.2014. 14:57
Sve te bolesti PRAVE OGROMNE PARE te da se netrebamo cudit ko iza toga stoji, da podsetim koliko se ove domace stetocine nafatase para kad je bijo onaj grip one godine te vakcine pa vakcine i na kraju se ispostavili da su i one JAKO STETNE. Al kad pogledamo u kakvim zivotinjskim uslovima ljudi po africi-aziji zive nije ni cudo STA SE DESAVA al da bude stvar jos gora MILIONI TURISTA IDU PO SIDASKO-AZIJISKIM ZEMLJAMA I VRACAJU SE BOLESNI. Svako ko se razboli od takvih smrtonosnih virusa treba DA SE USPAVA da ne siri virus.......
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online