Četvrtak 9. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Četvrtak 17.07.2014.
20:35
RTV A

Najstarija partizanka napunila 99 godina

Jedna od najvećih žena heroja i nosilac Partizanske spomenice, ali i drugih jugoslovenskih odlikovanja, Ida Sabo iz Novog Sada, proslavila je 99. rođendan.

Tužna što mladi ne mogu da žive u svetu za koji se borila: Ida Sabo
 

Kako kaže Ida Sabo, nikada se nije nacionalno opredeljivala, iako je u tadašnjoj Kraljevini Jugoslaviji bilo 93 odsto nepismenih, kaže da su jedinstvo i snaga bili najveće bogatstvo sindikata i radničke klase.

"Meni je žao što ova omladina ovako živi i da će zaboraviti postepeno da se drugačije može živeti", kaže Ida Sabo.


Iako je čitav život provela kao fizički radnik, počevši od svoje 13. godine, kada je i napustila gimnaziju, jedna od najstarijih partizanki, Ida Sabo, kaže da je ipak imala bogat i kvalitetan život, iako to nije podrazumevalo uživanje u materijalnom bogatstvu. Kao omladinka, priključila se radničkom i sindikalnom pokretu, učestvovala je u mnogim akcijama i štrajkovima radničke klase, a sama je izdržavala porodicu sa tadašnjih 40 dinara nedeljno.

Ida Sabo kao mlada partizanka

Udruženje penzionera Grada Novog Sada u čast 99. rođendana uručilo joj je počasnu člansku kartu.

"Drugarica Ida je poznata kroz istoriju zbog svega što je dala i koliko se žrtvovala i eto imala je sreću, ne samo da prođe kroz rat, nego da prođe što je prožvela, evo i ovako duboku starost da dočeka. Malo je boraca koji su kroz to prošli i mislim da je malo neprimereno da omladina i ove generacije zaborave nešto što je bilo pre 50 godina, a značilo je osloboditi svoju zemlju", istakla je Dragica Zelenbaba.

Iako ima dve ćerke, šestoro unučadi, a uskoro očekuje i peto praunuče, Ida ističe da je imala sreću što je porodicu stvarala posle rata, jer je njoj tada bilo lakše u odnosu na roditelje koji su morali da ostavljaju svoju decu zbog potrage Gestapoa.

I mada je svedok mnogih ratova i teškoća, Ida kaže da se seća najlepših druženja i izleta, kada je sa svojim prijateljima čitala Maksima Gorkog i pevala revolucionarne pesme.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 17.07.2014. 22:10
Сабо пуно здравља и још много година живота.Узела си пушку и пуцала на фашисте у другом светском рату.Свака ти част Сабо.Сви који су против фашизма су ХЕРОЈИ .
Četvrtak 17.07.2014. 23:24
Ziva i zdrava ti nama bila 100 godina ;)
Petak 18.07.2014. 03:34
Bako, jos se oni vas boje.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online