Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 08.07.2014.
11:06
Đ. Janković - Vesti A

U čast princu i dedovima

Drvenu skulpturu visoku skoro tri metra postavio je na Mačkovom kamenu Miodrag Mijo Tomić iz ljubovijskog sela Rujevac u čast ratnicima koji su ovde vojevali pre jednog veka. Postavio ju je na mestu gde je u septembru 1914. ranjen princ Đorđe Karađorđević, a, kako je zabeleženo, borbe na Mačkovom kamenu bile su najogorčenije i najkrvavije sa velikim brojem žrtava na srpskoj i austrougarskoj strani.

Marš na Drinu za svoje pretke: Mijo Tomić pored svoje skulpture
 


Pre desetak godina Tomić je na Mačkovom kamenu kupio dva ara placa, na mestu gde je ranjen princ Karađorđević, i rešio da na stogodišnjicu Velikog rata tu postavi neko obeležje u čast junaka iz tih dana. Ideju je nedavno pretočio u stvarnost.


- Skulpturu sam napravio u tvrdom drvetu, crvenom bagremu, i radio sam je dve godine. Na njoj se nalaze lik princa Đorđa Karađorđevića, kaluđer koji simboliše vezu Kraljevine Srbije i crkve, spomen-kosturnica na Mačkovom kamenu i nož zbog žestokog boja koji se odigrao na tom mestu. Na Mačkovom kamenu borila su se i moja dva đeda, Veličko Ilić sa majčine i Jeremija Tomić sa očeve strane. Preturili su preko glave i Cer, Albaniju, Solunski front i vratili se kući. Jeremija je odlikovan i Karađorđevom zvezdom. Planiram da uredim ovo mesto i postavim još nekoliko sličnih skulptura srpskih vojnika - kaže Tomić koji je prilikom postavljanja skulpture pored postavio srpsku trobojku i zasvirao na violini "Marš na Drinu".

Prsa u prsa

Na Mačkovom kamenu se odigrala žestoka bitka u septembru pre jednoga veka, a od 16. do 22. odvijala se borba prsa u prsa, a to mesto prelazilo je iz ruke u ruku i po nekoliko puta dnevno. U tom periodu ovde i na okolnim položajima poginulo je 115 srpskih oficira, a ranjeno 176, među kojima i princ Đorđe, sin kralja Petra Prvog, učesnik Balkanskih ratova.


Skulptura se nalazi nedaleko od spomen-kosturnice na Mačkovom kamenu pa svako ko dođe da se pokloni senama slavnih predaka može videti i njegovo delo.

Skulptura sa zastavom
 

Tomić radi kao referent opštih poslova u Osnovnom sudu u Loznici i iz Ljubovije svakodnevno putuje ukupno oko 150 kilometara u oba pravca. Piše pesme, svira gusle, dvojnice, violinu i gitaru, a već godinama radi skulpture u drvetu i do sada ih je napravio više od 200 na razne teme. Kaže da je zadovoljan što je svojom skulpturom bar malo učestvovao u odavanju počasti junacima iz Prvog svetskog rata i nada se da će oni koji dođu na Mačkov kamen videti i njegov rad. Kada uradi i "drvene" vojnike biće to lepo mesto gde je ovaj neobičan čovek ostavio svoj umetnički trag.

POVEZANE VESTI

Utorak 08.07.2014. 13:21
Svaka čast!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online