Sreda 5. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 18.06.2014.
07:46
D. N. Petrović - Vesti A

Uzalud čekali kralja

Osnovna škola "Rastko Nemanjić Sava" u novopazarskom prigradskom naselju Dojevići obeležila je ovih dana 100. godišnjicu od osnivanja. Kako i priliči proslavi velikog jubileja, đaci i profesori, na čelu sa direktorom Besimom Adilovićem, pobrinuli su se da štampaju monografiju škole, da pripreme bogat kulturno-zabavni program, da se pohvale svojim uspesima i da dobre rezultate podele sa nekadašnjim učenicima, među kojima je danas i mnogo doktora nauka.

Obeležila 100 godina od osnivanja: OŠ Rastko Nemanjić iz Dojevića
 

Za ovu školu, osnovanu odmah posle oslobađanja od turskog ropstva i u predvečerje Velikog rata, vezan je i jedan zanimljiv događaj, opisan u mnogim knjigama i u predratnoj štampi, koji se i danas prepričava u Novom Pazaru i okolini.


Iznenada i bez pratnje, samo sa vozačem-ađutantom, kralj Aleksandar Karađorđević došao je, u proleće 1934. godine, da obiđe manastir Sopoćani, nedaleko od svetinje, pored puta, video je školu i rekao vozaču da zaustavi vozilo. U trenutku kada je kralj, u vojničkoj uniformi sa zlatnim epoletama, ušetao u školsko dvorište, učiteljica Radmila Bošković umalo se nije srušila od iznenađenja, a njen suprug Dragoslav, upravitelj škole, spavao je na baštenskoj stolici.
 

Tadašnja "Politika" pisala o nenadanoj poseti kralja
 

Bista

Pre desetak godina, dok je bager kopao pored puta, nedaleko od škole u Dojevićima, iz zemlje je izronila bista kralja Aleksandra koja se danas čuva u novopazarskom muzeju Ras. Kako tvrde istoričari, posle pogibije kralja žitelji ovog mesta i rukovodstvo škole naručili su kraljevu bistu, ali nisu stigli da je postave, jer je preduhitrio nemački napad na Srbiju. Iz straha od komunista, neko je bistu zakopao nedaleko od škole.

- Ustaj, došao kralj - povikala je Radmila upravitelju, ali Dragoslav se nije dao zbuniti, skočio je i neočekivanom gostu se obratio sa: "Izvolite, vaše visočanstvo."

Kralj je potom ušao u prvi razred gde je učitelj pravoslavne veronauke Jerotije Čeković držao nastavu. Seo je u klupu, a malo je i sam propitivao đake, bio je oduševljen njihovim znanjem. Kralj je obišao i đake islamske veronauke, a hodži Ljutviji Đoroviću, koji mu se požalio na težak život i malu platu uslišio je molbu da bude premešten na bolje plaćeno mesto matičara.


- Loše su vam obučena i obuvena deca - prokomentarisao je kralj. - Siromašan je ovde narod, teško je zaraditi dinar, a dece puno - odgovorio je upravitelj Bošković.


Tada se Aleksandar mašio za novčanik i izvadio ondašnjih 2.000 dinara.
 

- Obucite i obujte decu, kupite im šta im je najpotrebnije - rekao je upravitelju Boškoviću koji je, čim je kralj otišao, deci sašio nove uniforme, a kralju poslao sliku da vidi da je postupio po naređenju. Iz Beograda je tada, od kralja, stigao odgovor da će na jesen ponovo doći u Sopoćane i da će obići i mališane u Dojevićima, tadašnjem srezu Požega.
 

Posetio kumove Bošnjake na Pešteru: Tomislav Karađorđević kada je stigao u Srbiju

I dok su žitelji celog kraja čekali novi dolazak kralja, iz Marselja je stigla žalosna vest - Aleksandar je ubijen. Celo selo odmah se sjatilo u školu i svi su plakali za kraljem, klupu na kojoj je kralj sedeo ofarbali su u crno i na nju stavili mesinganu pločicu na natpisom: "Ovde je 20. aprila 1934. godine sedeo njegovo veličanstvo kralj Aleksandar." Klupu i pločicu uništili su komunisti tokom Drugog svetskog rata.


- Bilo je predloga da klupu sa istom pločicom i natpisom vratimo u školu, ali je iz nama nepoznatog razloga ova ideja propala. No, još nije kasno, kralj je i danas veoma cenjen u narodu ovog kraja, cenili su ga podjednako Srbi i Bošnjaci, imao je osećaj za multietičnost, prvi je za muslimane u vojsci uveo kazan bez svinjetine - priča Hivzo Curić iz sela Požega.

"Traka jednog veka"

Autor Jovan Ljubisavljević napisao je knjigu "Traka jednog veka", koja prati životni put porodice Bošković i u kojoj je opširno opisan događaj sa nenajavljenom posetom kralja Aleksandra školi u Dojevićima. Na svečanosti povodom školskog jubileja knjiga je deljena besplatno.

POVEZANE VESTI

Sreda 18.06.2014. 09:39
Crkvu u mom selu je podigo Kralj Aleksandar Karadjordjevic. mislim da je shvatio na kraju ko su hrvati i slovenci i pokajao se...ali tvrdoglavost ga je skupo kostala.ne poslusa Vojvodu Misica, ne poslusa cika Peru.....zato mu i ode glava.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online