Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 15.05.2014.
04:34
M. Stanimirović - Vesti A

Radnički staž u istorijskom arhivu

Izložba "Ad akta" u užičkom Istorijskom arhivu svedoči o propasti 69 preduzeća Zlatiborskog okruga koja su uništavanjem Jugoslavije kao političkog i privrednog prostora i pljačkaškom privatizacijom izbrisana kao gumicom sa ekonomske mape Srbije. Autor ove neobične izložbe je Željko Marković, ovdašnji viši arhivista, koji je zbirkom dokumenata, fotografija i tekstova prikazao sliku vremena kada je samo za nekoliko godina razorena nekada razvijena privreda Zlatiborskog okruga i Užica.

Kancelarija stečajnog dužnika
 



 Ispunjavajući svoju zakonsku obavezu, užički Istorijski arhiv je od 2004. godine prikupljao dokumentaciju privrednih subjekata koja su zbog ekonomskog posrnuća otišla u stečaj. Prvo su u već pretesne depoe arhiva stigla dokumenta čajetinske Mladosti koja je proizvodila kožnu galanteriju. I tako, dokument po dokument, stiglo se do 69. firme, prijepoljskog "Ljubiše Miodragovića", čiji je glavni kupac bila vojska.
Industrijalizacija Užica počela je na Svetog Iliju, 2. avgusta 1900. godine, kad je u gradu na Đetinji puštena u rad hidrocentrala za potrebe tadašnje tkačke radionice.

Užice je dobilo električnu energiju među prvim gradovima u Srbiji, samo sedam godina posle Beograda. Dvadeset osam godina kasnije počinje da radi Fabrika oružja i municije, koja je i danas jedan od najznačajnijih izvoznika u zemlji.


Uoči privatizacije u Zlatiborskom okrugu je bilo zaposleno 110.000 radnika, a 2012, nakon 11 godina, taj broj je iznosio samo 57.625 radnika. Broj industrijskih radnika je od nekadašnjih 56.300 spao na četvrtinu - 13.977.


U Užicu je u proizvodnim firmama bilo zaposleno 17.500, a nakon privatizacije ostalo je samo 4.600 radnika. Kroz Novu Varoš je protutnjao ekonomski cunami, pa je u proizvodnji zaposleno samo 400 radnika. U stečaj su otišle firme: Fasau (1.100 radnika), Froteks (2.200), "Desa Petronijević" (700), Građevinsko preduzeće Zlatibor (2.500), "Ljubiša Miodragović" (3.700), Raketa - putnički saobraćaj (750), Kotroman (400)...


Uništavanjem privrede promenjena je i demografska karta Zlatiborskog okruga. Broj stanovnika je smanjen za 28.427, što je jedan čitav grad veličine Bajine Bašte.
Na izložbi se mogu videti fotografije kako su firme izgledale u Jugoslaviji, a kako posle njenog raspada i ulaska u novi milenijum, kad je po nekadašnjim halama i kancelarijama sve rasuto i razbacano, dok na tavanima i po ćoškovima stoje zaboravljene fotografije Josipa Broza, Staljina, Slobodana Miloševića i Slobodana Penezića Krcuna.

Napuštena kancelarija: Fabrika konfekcije u Bajinoj Bašti
 


Istorijski arhiv dobio je u tranziciji i novu ulogu. Umesto da se bavi samo istraživanjem i prikupljanjem arhivske građe, njega sve češće pohode bivši radnici firmi koje su otišle u stečaj da im se pomogne u utvrđivanja radnog staža. Mnogi od njih su i uspeli da odmotaju zamršeno administrativno klupko, a mnogi nemaju ni sadašnjost ni budućnost.

Zabranjen ulaz

Na plakatu za izložbu piše: "Nezaposlenim ulaz strogo zabranjen" i asocira na vremena kada su nezaposleni bili samo zgubidani i propali ljudi... Pri dnu plakata stoji citat Vasilija Rozanova: "Srećnu i veliku otadžbinu ljubiti nije velika stvar. Mi treba upravo tada da je volimo kada je ona slaba i ponižena. Tek tada, ne smemo da joj okrenemo leđa.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online