Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 05.04.2014.
05:37
Z. Gligorijević - Vesti A

Sitroen školovao srpskog majstora

Staniša Isaković Ditko i njegova supruga Milica iz Crkvenca kod Svilajnca posle dve decenije rada u Parizu vratili su se u zavičaj da bi se bavili poljoprivredom. Staniša je radio u Sitroenu, a Milica u fabrici u kojoj su se proizvodili brisači za automobile. Staniša sada seje pšenicu i kukuruz na po šest hektara. Pošto ima kombajn, kada ima vremena radi i na njivama svojih komšija. On priznaje da poljoprivredne mašine nikada ne bi mogao da kupi da je ostao u Srbiji i bavio se poljoprivredom.

Ispred kuće: Jasmina i Staniša 

Zanimljivo je da je Staniša 1966. godine u Pariz otišao kao turista. Posle 15 dana našao je posao u Sitroenu i odlučio da ostane, jer je u Srbiji bila beda, a kuće stare. Staniša nije bio završio gimnaziju u koju je pošao, jer ga je otac kao jedinca ostavio na imanju, a nije hteo da radi na građevini. Srećom, bilo je to, kako sam kaže, zlatno vreme, u kome je bilo puno fabrika, a malo radnika. Staniša je imao sreću da se zaposli da radi na mašinama.

Nenad u Salcburgu

"Da je sreća da smo i mi otišli, sada ne bih muzla krave i radila od jutra do sutra. Pošto samo ja i svekar brinemo o stoci, ne mogu da odsustvujem nijedan dan, jer nema ko da muze krave. Eto, moja i Zoranova kćerka Marija prošle godine se udala za Nenada Adamovića, koji sa majkom Draganom živi u okolini Salcburga. Mislim da će njihova budućnost da bude bolja. Jedino što nam porodica više nije na okupu", kaže Jasmina.


- Bio sam dobar radnik. Francuzi to brzo uoče. Šef pogona, čiji je otac Rus, a majka Francuskinja, koji je mnogo voleo i cenio Srbe, pozvao me je dve godine pošto sam se zaposlio i rekao da izaberem koju ću školu učiti. Rekao sam mu da mi čitanje i pisanje teško pada. On je rekao da dobro obavljam svoj posao i da će me poslati na dvogodišnje školovanje za reglera. Tako je i bilo - seća se Staniša za "Vesti" i dodaje da je odmah dobio duplo veću platu.

Brinu o stoci: Staniša i Jasmina
 


Posle dve decenije rada, Staniša je rešio da se vrati u zavičaj jer nije želeo da njegova ćerka Ljiljana i sin Zoran budu stranci. Doduše, on je mislio da ostane mnogo kraće, ali je trebalo da sagradi kuću u Crkvencu i kupi njive i poljoprivredne mašine.


- Bogatstvu nema kraja. Što čovek ima više, želi još više. Ali, nema ničeg lepšeg od svoje kuće. Inostranstvo nam je donelo dobro, ali i loše. Sela su nam opustela. Ljudi imaju palate na nekoliko spratova koje zvrje prazne. I ja sam mogao da odvedem decu koja bi se tamo oženila i udala. Ali, ne bismo imali porodicu na okupu kao što je sada imamo - veli Staniša.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online