Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 22.06.2015.
22:18
mondo.rs A

Crnogorski vaterpolista: Nema druge nego u NATO i EU

Poput svog kolege, košarkaša Suada Šehovića, istaknuti crnogorski vaterpolista Nikola Janović podržao je političku strategiju vlasti u Crnoj Gori - želju za ulaskom u Severno-atlantsku alijansu (NATO) i Evropsku uniju.

Reuters
"Političar": Nikola Janović

Uporedivši to opredeljenje sa sportom, Janović je naveo da mu je sport omogućio da vidi mnoge zemlje, upozna mnoge ljude, različite kulture, da spozna bolji život, da vidi dobro organizovane klubove...

- U životu i u sportu važe isti principi. Za razvoj društva su potrebni cilj koji želiš ostvariti, plan kako da to učiniš, stabilnost i sigurnost u realizaciji, a za važne odluke su potrebne iste sposobnosti - mentalna snaga, odlučnost i sagledavanje šireg konteksta. Zato mi je logično da sportisti mogu da prenesu svoja gledanja i stavove oko nekih važnih, društvenih pitanja. Odluka koja je pred Crnom Gorom: da li se integrisati u NATO ili ući u EU se isto tako tiče mene, kao i svakog drugog građanina - napisao je Janović u svom blogu, a prenosi "Sportski žurnal".

Janović je istakao da je odrastao u vreme bolnog raspada Jugoslavije, ratova u regionu, u kojima su život izgubile mnoge nevine žrtve, u vremenu nesigurnosti i teskoba.

- Prema svim tim žrtvama osećam duboki pijetet i žalim što je do toga uopšte moralo doći. Razmišljam o korenima događaja i na koji način smo mogli to da izbegnemo. Da li smo mogli i mi da učinimo pravi potez i krenemo istim putem kojim su već tada krenule skoro sve bivše komunističke zemlje? To je put integracije u strukture NATO i EU - glasno razmišlja crnogorski vaterpolista.

Da je tako odlučeno, veruje Janović, građani Crne Gore bili bi deo jedne šire, uspešne zajednice i ne bi bili zabrinuti za svoju budućnost. Izbegli bismo rat, stradanja i žrtve. 

- Ovo veštačko pitanje da li tamo pripadamo i da li je to put kojim treba da idemo bilo bi suvišno i ne bi smo ga danas postavljali. To bi, sportskim rečnikom, bila dobra strategija gde se zna cilj, kao i način na koji se on ostvaruje. Umesto toga, mi smo propustili šansu, a ovakva životna utakmica, kada se izgubi, nosi bolne i dugotrajne posledice - naglasio je.

On ističe da je svestan da "ništa nije savršeno" i da "ne postoji nijedan sistem koji besprekorno funkcioniše", da "ne postoji ekipa koja je nepobediva".

- Porazi i pobede su sastavni deo života i od toga se ne može pobeći. Razlika je u tome što pobednici u komplikovanim trenucima urade ono što je neophodno. I to urade mnogo češće od onih drugih - napisao je Janović i poručio:

- Želim da ovaj baraž odigramo bolje, da se vodimo racionalnim razlozima i da budemo mentalno spremni i dovoljno hrabri za izbor koji nije lak, ali garantuje dugoročnu sigurnost i stabilnost zemlje. Verujem da je to u interesu Crne Gore i njene budućnosti. Iskustvo država koje sam video i u kojima sam živeo to potvrđuje. Takav izbor su već učinili skoro svi Evropljani, veći broj naših suseda je takođe član NATO, a skoro svi ostali u regionu takođe žele da se priključe. Zar su svi oni na pogrešnom putu? Gledajući gde su sada i šta su postigle evropske države koje su iskoristile svoju šansu tih 80-tih i 90-tih, ne bih rekao. Kvalifikovali su se da budu članice Svetske lige. To mesto i Crnoj Gori pripada. To je odlika pobednika.

POVEZANE VESTI

Utorak 23.06.2015. 08:23
Bravo, idu u organizaciju koja te je pre desetak godina bombardovala. Izgleda da je cesto pod vodom ovaj mojtenegrinac!!!
Utorak 23.06.2015. 10:02
Bas me zanima sta ce jadi NATO ko ce da napadne crnu goru a u EU ce biti primiti kad i albanija. Da budes u NATO treba placat clanarinu i moras kupovat americko oruzije i podmetnut guzicu protiv americki neprijatelja a nisam siguran da li su crnogorci pametni da izbegnu to.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online