Nedelja 12. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 21.03.2016.
22:06
Vestionline A

Đoković i bura oko novca: Da li je naš as u pravu?

Posle završetka Mastersa u Indijan Velsu u svetskim medijima glavna tema je nagradni fond, odnosno pitanje da li je pošteno da muškarci i žene zarađuju isto. Tu debatu otvorio je direktor turnira u Kaliforniju Rejmond Mur, koji je oštro, degutantno prozvao lepši pol.

Reuters
Vladari planete: Novak Đoković i Serena Viljams

- U sledećem životu voleo bih da se vratim kao neko iz WTA. Pošto se ženski tenis šlepa uz muški. Ne donose nikakve odluke i imaju mnogo, mnogo sreće. Da sam teniserka, svako veče bih bio na kolenima i zahvaljivao Bogu zato što su rođeni Rodžer Federer i Rafa Nadal, pošto su oni nosili ovaj sport. Zaista jesu - rekao je Mur i izazvao "zemljotres".

Odmah posle titule, Novaka su to isto pitali. Naš as je to korektnije obrazložio ističući da bi ATP trebalo da se bori za veće nagrade u muškoj konkurenciji.

Ovom temom posebno su se bavili britanski mediji. Tako je "BBC" pokušao da analizira ovu temu. Javni servis Velike Britanije uporedio je zaradu Novaka Đokovića i Serene Vilijams, vladare tenisa. Novak je u 2015. godini inkasirao 21.650.000 dolara, a Amerikanka duplo manje - 10.580.000. Prvi put je nagradni fond na nekom turniru izjednačen 1973. godine i to na US openu, a od Vilmbldonu 2007. godine na svim Grend slem turnirima novac se rapsoređeuje na ravne časti.

Ova tema je izazvala veliku reakciju čitalaca "BBC". Oko 1,500 njih se javilo i... Mišljenja su različita. Iako Novakova reakcija nije naišla na pozitivan odjek, čitaoci su na strani Novaka. Ovo su samo neke od teza zagovornika da ne treba da bude izjednačen nagradni fond u obe konkurencije.

- Muški teniseri bi trebalo da zarađuju više iz prostog razloga jer igraju više tenisa (gemova/setova) od teniserki. Ako više radite, trebalo bi da budete i više plaćeni.

- Isti novac za meč od pet setova i meč od tri seta nije fer.

- Ako bi se na primer plaćalo po setu u meču. Muškarci igraju na pet dobijenih, a žene na tri dobijena seta. Žene zarađuju više od muškaraca. Jednaka zarada za jednako obavljen posao? Gde je jednakost? 

- Novak je u pravu, ljudi pokušavaju da uvećaju ženski sport generalno zbog političke korektnosti, a ne zbog kvaliteta i marketinškog potencijala.

- Mislim da je u pravu. Cena zavisi od popularnosti proizvoda. Na Grend slemovima žene igraju tri, a ne pet setova, tako da mi nije jasno kako dobijaju sličan novac. Ako žene žele jednake plate, onda neka ih zarade.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online