Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 23.11.2015.
11:06
V. Jovanović - Vestionline A

Nole, ma neka si im... sve sa spiska

Usred Londona, drugi put ove godine, Novak Đoković je utišao drugu najnekulturniju tenisku publiku na svetu - Britance - samoproklamovane kraljeve moderne civilizacije, gospodu i gospođe, jedne nivoe nad nivoima. Ljudi koji drugima nameću svoje moralne standarde u svim sferama života, ali u tenisu naročito jer smatraju da je to "njihov", kraljevski sport, varvarski podivaljaju kad god im na prestoničke terene istrči najbolji nad najboljima, teniski car, vrhusnki igrač, veliki sportista i neprikosnoveni uništavač Endija Mareja - Novak Nole Đoković.

Reuters
Osmehom protiv nekulture: Novak Đoković

Iskolačenih očiju i raširenih zenica, na sreću bez bele pene na ustima, uz gunđanja, psovanja, kunjenja, prozivke, provokacije, ometanja pred servis, aplauze na greške - većina je britanskih teniskih navijača ispratila Noletove mečeve u Ujedinjenom Kraljevstvu ove godine (pa i prethodnih, da se ne lažemo). Jednostavno, nisu mogli da prate njegove mečeve s osmehom, jer su Đokovićevi rivali, koje ta većina bodri jer nisu Đoković, a ne zato što baš, baš za njih navija, pretežno bivali poraženi od najboljeg i razloga za zadovoljstvo publike i nije bilo. Tako je bilo i prvi put usred Londona ove godine, na Vimbldonu, tako beše i sada, na upravo završenom Masters kupu.

Samo je jedna publika na svetu grđa od britanske. Amerikanska. U smislu glasnosti provokacija i nepoštovanja pravila kulturnog ponašanja na tribinama, kad je reč o tenisu. Ali, Amerikanci se bar ne prave da su izmislili kulturu poput Britanaca - oni kažu, u svim sferama života - najjači smo, mi određujemo pravila ponašanja. Ako je nama OK da ometamo Đokovića dok igra, onda je to OK. No dobro, utišao je Novak i tu publiku ove godine, osvojivši US Open (i poneki masters)... I to je OK.

Prošetao je Novak, dakle, Londonom i Njujorkom ove godine kao teniski gospodin No.1. Svestan da mu nema ravnog, nije vređao rivale ni publiku, nije potcenjivao i nipodaštavao kolege, samo je kao tiha voda rušio sve pred sobom. Nenametljivo i sa osmehom, uvek uz reči hvale za nekulturnu publiku i u Velikoj Britaniji i u SAD. Jedino je bio aždaja na terenu, ali to ide u opis posla. Tako se, u stvari, nekulturnima odgovara na nekulturu - ne kao što bih im ja ... sve po spisku, nego kao Đoković - napraviš spisak i pobediš sve sa spiska. I zato, Nole, naka si im ... sve sa spiska!

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 23.11.2015. 12:35
bravo za članak, pun realnosti iz bez dlake na jeziku...Što jeste jeste.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online