Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 18.12.2017.
02:15
P. Bajić - Vesti A

Tvorac šampiona

Godina na izmaku pripada i Draganu Joviću. Posle košarkaških stručnjaka Božidara i Marine Maljković, Željka Obradovića i Svetislava Pešića, odbojkaških velikana Zorana Gajića i Zorana Terzića, vaterpolo stručnjaka Dejana Udovičića i Dejana Savića, selektora tenisera Bogdana Obradovića i nekadašnjeg predvodnika omladinske fudbalske reprezentacije Srbije, kada je postala prvak Evrope, Ljubinka Drulovića, red je došao na stručnjaka u sportu koji je u centar pažnje šire sportske javnosti u Srbiji stigao tokom 2012.

M. Karović
Trener godine "Vesti": Dragan Jović

Upravo tada je Milica Mandić osvojila olimpijsku titulu u Londonu, prvo zlato za našu zemlju u ovom veku sa najvećeg sportskog takmičenja, posle čega je usledio niz uspeha na drugim nadmetanjima i promovisanje novih zvezda, od kojih je najjače zasijala Tijana Bogdanović, srebrna sa olimpijskog turnira u Rijo de Žaneiru prošle godine.

EPA/Lindsey Parnaby
Milica Mandić

I nisu stali posle još jednog olimpijskog podviga, kojem je malo nedostajalo da bude još sjajniji, već su iz Galetove fabrike talenata izašli novi biseri. U 2017. na scenu je stupila Vanja Stanković, koja je osvojila zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu u južnokorejskom gradu Mudžuu, a potom je isto učinila i Milica Mandić.

Tu nije bio kraj, pošto su krajem godine, na EP u olimpijskim kategorijama, osvojena još dva odličja - Milica je stigla do srebra, a Nađa Savković do bronze na takmičenju u glavnom gradu Bugarske - Sofiji. U međuvremenu, Mandićeva je osvojila i srebro na jednom od turnira Svetskog gran prija, u marokanskom Rabatu, dok je Tijana Bogdanović sa istog nadmetanja upisala dve medalje - bronzu u Moskvi i srebro u Londonu.

Uspeha je bilo i na drugim takmičenjima, kako seniorskim, tako i juniorskim, u reprezentativnom dresu, kao i kad je reč o njegovom klubu Galebu. Takođe, na nedavno održanoj gala večeri Svetske tekvondo federacije u Abidžanu, u Obali Slonovače, Jović je proglašen za najboljeg tekvondo trenera na svetu u 2017! A prethodno, imenovan je za predsednika novoosnovane Komisije trenera Evropske tekvondo unije.

Zbog svega učinjenog, zasluženo mu je pripao epitet trenera godine u izboru "Vesti", mada je konkurencija bila baš žestoka u postolimpijskoj 2017. Zoran Terzić se popeo na evropski tron i osvojio bronzu na Svetskom gran priju sa odbojkašicama, Aleksandar Đorđević je srebrni u Evropi sa košarkašima, Dejan Savić je pobednik Svetske lige i treći na Svetskom prvenstvu sa vaterpolistima, Goran Obradović može da se pohvali sjajnim uspesima atletičarke Ivane Španović, koja je osvojila EP u dvorani i bila četvrta na planetarnom šampionatu...

Milica pre svih

U nizu već afirmisanih sportista iz TK Galeb, posebno mesto zauzima Milica Mandić, što Gale ističe u svakoj prilici.
- Kada imate jednu Milicu, za koju kažem da mi je dar s neba, kao čovek i sportista, posvećenik, onda je mnogo lakše da Tijana shvati koliko je značajno da je prati i da nema prigovora. Tako i drugi, mlađi - rekao je Jović prilikom posete našoj redakciji.

- Hvala puno na priznanju. Ova godina je, zaista, bila za pamćenje. Naravno, u prvom planu su te dve zlatne medalje sa Svetskog prvenstva. Prvu u istoriji našeg sporta je osvojila Vanja i zbog toga zaslužuje sve čestitke, a meni je posebno drago što se na tom takmičenju Milica vratila tamo gde joj je mesto - u svetski vrh. Takođe, ekipno smo zauzeli treće mesto u konkurenciji seniorki, a ja sam proglašen za najboljeg trenera ženskog tima. Pored medalja na Svetskom gran priju i nedavno na EP, nepravedno bi bilo zapostaviti uspehe u mlađim kategorijama - srebro Andree Bokan na kadetskom EP u Budimpešti i zlato Serđe Stević na juniorskom EP u Larnaki. Na sve to je došlo i ovo priznanje na kraju godine, za najboljeg trenera sveta. Zaista, pamtićemo ovu godinu po najboljem, ali to je i obaveza za ubuduće - naglasio je Jović.

Podsećanje na odricanja

U pričama o Draganu Joviću često se spomene jedan događaj koji pokazuje koliko je verovao u uspeh - prodao je stan kako bi napravio centar za trening, ušao u "bliski susret" sa kreditima u švajcarcima, koji su u Srbiji na veoma lošem glasu poslednjih godina...
- Nema plakanja. To sam odabrao i presrećan sam što sam imao hrabrosti, naročito moja supruga. Ne mogu da kažem da je to odricanje, već ulaganje, jer ne može da se radi bez sale - istakao je Jović.

A ispred naših tekvondista su brojne obaveze i u 2018, koje počinju već sa prvim danima te godine.

- Tačnije, već 30. decembra idem sa Milicom Mandić u Kinu na Grend slem turnir, a potom 8. januara i sa Tijanom Bogdanović i Vanjom Stanković, pošto se održavaju posebna nadmetanja po kategorijama. To je nov format, u kineskom gradu Vuksiju, na kojem učestvuje po 12 najboljih svetskih takmičara i takmičarki u svakoj kategoriji i na kojem je nagradni fond svakog turnira 800.000 dolara, od čega pobedniku pripada 70.000, drugoplasiranom 20.000, a bronzanom 10.000 dolara. Ispred nas je još jedna godina puna izazova - zaključio je Jović.

Poruka za čitaoce "Vesti"

Sa Draganom Jovićem smo više puta ove godine imali priliku da razgovaramo i uspostavimo saradnju na popularizaciji tekvondoa i intenzivnijem kontaktu sa našim ljudima van matice. Domaćini smo mu bili u prostorijama "Vesti" u Beogradu zimus, a on nas je tokom leta dočekao u Vrnjačkoj Banji, tokom kampa Galeba u kojem su bili i predstavnici dijaspore. U novogodišnjoj poruci našim čitaocima, pre svega, poželeo je zdravlje.
- Svim našim građanima u dijaspori želim srećnu i uspešnu 2018. i da nastave da prate naše sportiste, da ih podržavaju snažno kao i do sada. Uvek je zadovoljstvo kad smo u prilici da sretnemo naše ljude širom sveta - poručio je Jović.





 

POVEZANE VESTI

OSTALI SPORTOVI Za jubilej Tijana i Gale
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online