Četvrtak 9. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 11.12.2012.
12:12
Vesti A

Nova era evropskog sporta

Od 2015. godine startuju Evropske igre u Bakuu, a da je važna odluka da "Stari kontinent" mora da bude u jednakoj poziciji kao i ostatak sveta, ističe i predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Vlade Divac.

Važna odluka o održavanju Evropskih igara - Vlade Divac

Generalna skupština Evropskih olimpijskih komiteta odlučila je da se prve Evropske igre održe u Bakuu, u Azerbejdžanu 2015! 

Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Vlade Divac rekao je da je odluka o pokretanju Evropskih igara veoma važno za sport na "Starom kontinentu".


"Evropa mora da bude u istoj poziciji kao i ostatak sveta. Ovo je samo početak nečega što će u budućnosti biti veoma važno za evropski sport. Jer, ostali kontinenti već imaju svoja takmičenja kao što su Azijske igre ili Panameričke igre".


Divac je dodao da će "veliki sportovi", poput košarke i fudbala, želeti da se nađu na Evropskim igrama ako one dobiju status kvalifikacija za OI.

"Ako ove igre dobiju status kvalifikacija za olimpijske igre u budućnosti, onda će da se skrene veća pažnja na ostale sportove. Između ostalog, čelnici košarke bi morali da razmisle o tome".


Još nije određen datum održavanja Evropskih igara, ali se očekuje da na njima učestvuje oko 7.000 sportista. Evropske igre će imati 15 od 28 sportova s Letnjih olimpijskih igara plus dva koja nisu na njima, ali oni još nisu izabrani.


Od sportova koji će se sigurno naći na Evropskim igrama naći će se: streličarstvo, badminton, boks, kanu, mačevanje, rukomet, džudo, ragbi sedam, streljaštvo, tekvondo, stoni tenis i odbojka. U toku su pregovori s predstavnicima atletike, plivanja, gimnastike i rvanja, a EOK je izrazio nadu da će konačna lista sportova biti zaključena do marta 2013.


Očekuje se da takmičarski ples bude jedan od sportova koji nisu na LOI, dok se za drugo mesto bore karate i futsal.

"Ne želimo da predstavljamo kopiju Olimpijskih igara. Želimo da budemo drugačiji, inovativni i, najviše od svega, da podržimo mlade sportiste. Ples je jedan od najvećih sportova u Evropi i skoro svaka država ima televizijski šou u kojem nastupaju profesionalni sportisti plesači", istakao je predsednik EOK-a Patrik Hiki.


Baku je spreman


Ministar omladine i sporta Azerbejdžana Azad Rahimov rekao je da je Baku spreman da bude dobar domaćin, pošto je taj grad bio kandidat za Olimpijske igre 2020, međutim, to je odbijeno.
"Spremni smo i učinićemo sve da dobrim domaćinstvom otvorimo put za mnogo godina takmičenja na evropskom kontinentu", kazao  je Rahimov.

Evropske igre će se održavati svake četiri godine. Ideja Evropskih igara začeta je pre mnogo godina, ali je ovo prvi put da je glasanje za njeno osnivanje održano u Skupštini EOK-a. Velika briga te organizacije bio je već previše zgusnuti raspored sportista.


"Moramo da razumemo sportove čiji takmičari planiraju da učestvuju na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru 2016. Prve igre su uvek probne, one su test za dalje. Imamo sjajan procenat podrške od 84 odsto, zbog čega smo stvarno srećni. Želimo da i ovih ostalih 16 dovedemo do toga da nas podrže, ali ne znamo ko su oni", dodao je Hiki.


Glavni problem atletike i plivanja jeste to što se 2015. održavaju svetska prvenstva. Evropska atletska federacija odbacila je mogućnost da učestvuje na Evropskim igrama, ali je upravljačko telo tog sporta ostavilo otvorena vrata za učešće 2019.

Predsednik Evropske plivačke federacije Paolo Bareli istakao je da je ta organizacija sagledava opcije i da ne želi da unapred kaže da neće učestvovati u ovom projektu u budućnosti, ali da je 2015. prilično zauzeta.

POVEZANE VESTI

OSTALI SPORTOVI Ko će da nasledi Divca?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online