Subota 1. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 31.07.2012.
13:29
Vestionline, Telegraf.rs A

Je Šiven: Ne uzimam doping!

Fantastičan rezultat mlade kineske plivačice Šiven Je u trci na 400 metara slobodno na Olimpijskim igrama u Londonu, uzburkao je javnost širom sveta i kod mnogih probudila sumnju na upotrebu nedozvoljenih stimulativnih sredstava.

Čiste ruke - Je Šiven

Olimpijska šampionka i nova svetska rekorderka u plivanju na 400 metara mešovito Kineskinja, Je Šiven uzvratila je na sumnje britanskih medija u regularnost njenih uspeha.

"Moji rezultati su plod velikog rada i treninga i ja nikad ne bih uzela neku zabranjenu supstancu. Kineski narod ima čiste ruke", kaže 16-godišnja plivačica koja je u finalu nadmašila lični rekord čak za pet sekundi, a poslednjih 50 metara isplivala brže i od pobednika u muškoj konkurenciji, Amerikanca Rajana Lohtea.

Trener kineske olimpijske reprezentacije Ksu Ki objasnio je zašto je 16-godišnjakinja plivala brže od najbržeg plivača sveta.

"Je je nakon prvih 300 metara bila u zaostatku i morala je da pruži sve od sebe kako bi pobedila, dok je Lohte bio u vođstvu, pa nije morao plivati najbolje" kaže Ki.

Amerikanac Džon Leonard, prvi čovek Svetske asocijacije plivačkih trenera, nazvao je njeno postignuće “nemogućim”.

"Treba da budemo vrlo oprezni u korišćenju reči 'doping'", kaže Leonard, "ali kad god je u istoriji plivanja neka takmičarka izgledala kao superžena, ispostavljalo se da je koristila doping. Ako neko nadmaši završnu deonicu jednog od najbržih muških plivača i ostavi rivalke za tri i po dužine, legitimno je da se upitamo o čemu se radi. Ovaj rezultat traži objašnjenje jer za njega nema presedana".

Poput ostalih olimpijaca, Je Šiven dala je krv na analizu i biće testirana.

Kineski plivači često su hvatani u korišćenju nedozvoljenih sredstava od 1994. do danas, ali izbegli su skandale na Olimpijskim igrama, većina je uhvaćena na svetskim prvenstvima ili tokom priprema za OI.

MOK potvrdio šampionka Je prošla doping test

 

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) stao je u odbranu kineske plivačice Šiven Je, navodeći da je ona prošla doping test urađen, pošto je postavila svetski rekord u disciplini 400 metara mešovitim stilom i postala olimpijska šampionka.

 

Portparol MOK Mark Adams je danas rekao da treba biti realan i naglasio da je tužno kada izostane aplauz za fantastičan uspeh.


"Mislim da treba da se suočimo sa stvarnošću. To su sportisti svetske klase koji se takmiče na najvišem nivou i rekordi se stalno obaraju," rekao je Adams.

 

Šesnaestogodišnja kineska plivačica je u subotu za više od sekundu poboljšala najbolje svetsko vreme na 400 metara mešovitim stilom, što je izazvalo sumnju, prvenstveno u taboru SAD, da je Je koristila nedozvoljena sredstva.

Utorak 31.07.2012. 20:24
A kako Lebron James skoci sa slobodnog i zakuca,i otkud mu 120 kg sa samo sedam posto masti,i to tokom citave nba sezone????
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online