Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 30.12.2009.
09:56
I. KAJDOČI - Vesti A

Kako preživeti borbu sa peskom

Organizatori su se potrudili da zakomplikuju trku, tako da nas najteže etape očekuju na kraju - kaže jedini srpski predstavnik


Subotičanin Gabor Sagmajster, jedini srpski predstavnik na ovogodišnjem najtežem moto-kros reliju Dakar 2010, odleteo je preko Beograda i Frankfurta do Buenos Ajresa. Tamo ga u ranim satima 1. januara 2010. očekuje start Dakar relija.

Skoro tri nedelje boriće se kroz 15-dnevnih etapa i uslovima koji nisu za ljudsku izdržljivost. Gabor pod zastavom Srbije za plasman bolji od prošlogodišnjeg (39).

"Kada sam završio svoj prvi Dakar reli prošle godine bio sam presrećan", priča Gabor za "Vesti" neposredno pred put.


"Bila je to kruna moje karijere, koja je okićena brojnijim titulama na šampionatima Srbije, Balkanijadama i drugim međunarodnim takmičenjima. Ako vam kažem da svega 20 odsto učesnika Dakar relija završi ovu stravičnu avanturu i to u prvom izdanju, onda sam vam sve rekao".


Predstojećem izazovu prethodile su velike pripreme uz pomoć sponzora i prijatelja, a cela avantura Gabora Sagmajstera košta oko 100.000 evra. Izuzetno težak ispit će biti dodatno pojačan, jer će Sagmajster biti jedini srpski predstavnik na čuvenom reliju. Organizatori su se potrudili, kako kaže Gabor, da zakomplikuju trku.

"Biće to žestoko takmičenje. Broj etapa koje se voze kroz pustinju od Argentine do Čilea preko peščanih dina još su duži. Na primer, uvodne etape će biti lakše, a zatim slede dani peska i najtežih uslova koje možete zamisliti. Prvi deo "Dakara" prebacili su u prvih 8-9 dana. Prema tome, najveći uspeh zavisi upravo u prvim danima", govori naš sagovornik.


Sagmajster, ipak, neće biti sam. Iako je prošle godine vozio uz pomoć mađarskih iskusnih kros-vozača uz njega će biti Nemac Kajzer Torsten, koji ima višegodišnje iskustvo na Dakar reliju. On je i napravio rekonstrukciju novog Gaborovog motora u Minhenu sa određenim izmenama. Uz njega će biti i Marko Kopunović, koji će pratiti rad motora i sačekivati ga posle etape.


Sagmajster je ponos Subotice i treba mu verovati da će najveći uspeh biti ako završi "borbu sa peskom" u drugoj godini učešća na Dakar reliju.

Pomoć države

Gabor Sagmajster je ove godine dobio najveće priznanje u Subotici za podvig godine. Ipak, pravu novčanu pomoć dobio je na samo tri dana pred početak relija od Ministarstva za sport.
"Obećala mi je Snežana Samardžić - Marković pomoć od milion dinara za ovaj reli, što je za ovu vrstu sporta novina. Verujem da ću i na taj način osvetlati obraz i zastavu Srbije".

 

Robert krenuo očevim stopama

Gabor Sagmajster rođen je 1970. godine u Subotici. Višestruki je šampion države u motokrosu, kao i osvajač brojnih medalja na balkanskim šampionatima. Zanimljivo je da je njegov sin Robert nastavlja tradiciju oca i da je već sada u konkurenciji juniora šampion zemlje i učesnik više međunarodnih takmičenja.

 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online