Sreda 22. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 26.06.2015.
17:45 >> 19:56h
Vestionline A

Istorijski podvig: Srbija u finalu Evropskog prvenstva!

Ženska reprezentacija plasirala se u finale Evropskog prvenstva u Mađarskoj i Rumuniji, pošto je u Budimpešti savladala Belorusiju 74:72 (18:18, 18:20, 23:19, 15:15).

Tanjug/AP
Hit šampionata Evrope: Košarkašice Srbije

U drugom polufinalu, od 20.30, sastaće se Španija i Francuska.

Ovo je najveći uspeh u istoriji ženske košarke u Srbiji i prva medalja koja može da bude i najsjajnija.

Posle utakmice sa dosta preokreta velike drame u finišu Srpkinje su pokazale srce, hrabrost i lucidnost i zalsuženo su slavile i boriće se za zlato u nedelju od 19.00 sa pobednikom meča Španija - Francuska.

Obe selekcije su se tokom meča često smenjivale u vođstvu, ali su izabranice Marine Maljković krajem treće deonice napravile seriju i stekle prednost koju nisu ispustile do kraja.

Beloruskinje su uspele da u finišu unesu neizvesnost, iako su imale pet poena deficita 48 sekundi pre kraja, ali se u poslednjem napadu spetljala Amerikanka Harding i Srbija je uspela da se odbrani i obezbedi mesto među dve najbolje ekipe Evrope.

Najefikasnija u timu Srbije bila je Ana Dabović, koja je upisala 21 poen, Jelena Milovanović je postigla 14, dok je Sonja Petrović uz 14 poena pridodala i devet skokova.

U sastavu Belorusije, Jelena Leučanka je imala dabl-dabl učinak, sa 22 poena i 11 skokova, a 11 poena je upisala Katarina Snitsina.

Ovo je prvo finale u kojem ćemo nastupati pod ovim imenom, a prethodno je Jugoslavija igrala finale 1991. godine protiv SSSR-a.

Bilo kako bilo, medalja je u džepu! Bravo devojke!!!

SRBIJA: Radočaj, Petrović 14 (9 sk), Čađo, Krnjić, Jovanović, Milovanović 14 (7 sk), Butulija 9, Ajduković, Topuzović, M. Dabović 12 (4 sk), A. Dabović 21 (3 as), Pejdž 4 (8 sk).

BELORUSIJA: Papova 7, Kudrašova, Snitsina 11 (4 as), Risikava, Lihtarovič 11, Ziuzikova 5, Veramejenka 4, Leučanka 22 (11 sk, 4 as), Harding 10 (6 as), Troina, Trafimava 2, Ivaščanka.

TOK UTAKMICE PROČITAJTE OVDE:

40. minut - Smušene Beloruskinje su izgubile loptu, ili bolje reći, Milica je oduzela, a Ana potom bila faulirana. Polovična sa linije penala. Srbija ima tri poena prednosti (72:69). Leučanka ne koristi slobodna bacanja, a zatim je Ana Dabović pokušala za tri i promašila. Srećom, Milovanovićeva je osvojila loptu. Ipak, nismo realizovali napad. Snitsina je promašila za dva, a Petrovićeva precizna sa penala (74:69). Nije gotovo, Harding pogađa za dva uz faul, i pogađa dodatno bacanje (74:72). Još 35 sekundi do kraja. Ana se spetljala, a Belorusija je imala napad za pobedu. Srbija se odbranila i plasirala se u FINALE!!!
38. minut - Snitsina pogađa sa distance uz prekršaj. Sigurna sa dodatnog bacanja. Izjednačenje (69:69). Ana Dabović zaustavljenja faulom. Precizna, njen 20. poen.
36. minut - Sigurna Ana sa linije penala. Odbranila se Srbija. Sjajna Sonja Petrović pogađa za dva (69:64). Leučanka smanjuje.
34. minut - Leučanka i Snitsina vraćaju Belorusiju u igru (65:64).
32. minut - Petrovićeva dominira u skoku, naročito ofanzivnom. Uhvatila je loptu, zaustavljena prekršajem i pogodila oba penala. Pritisak Srbije. Četiri poena za pet sekundi. Milica Dabović je pogodila, a presing je iskoristila Jelena Milovanović.
30. minut - Papova je vratila prednost Belorusiji, ali Ana Dabović vraća neizvesnost. Ziuzikova vraća, ali isto čini i Sonja Petrović. Strašan roling Ane Dabović za vođstvo Srbije pred poslednjih deset minuta.
28. minut - Izjednačenje. Sonja Petrović je rešila da preuzme odgovornost. Navukla je tri igračice na sebe, a onda uposlila samu Danijel Pejdž. Izjednjačenje.
26. minut -  Milovanović je sigurna za tri, a Sonja Petrović je realizovala slobodna bacanja. Ista igračica došla je do još jednog ofanzivnog skoka i poena (51:53).
24. minut - Ana Dabović se poigrala u reketu, vezala je četiri poena. Leučanka na drugoj strani dominira. Nema Srbija rešenja za centra Belorusije. Njen 16. poen, a stigla je da uhvati i deset lopti.
22. minut - Počelo je drugo poluvreme. Lihtarovič ga otvara trojkom, a Milovanović uzvraća za dva. Sada i Šitsina ubacuje van linije 6.75. I Butulija se budi, sigurna je za dva.
20. minut - Ana je pogodila posle dužeg vremena, ali Leučanka uzvraća istom merom. Sonja Petrović je uhvatila mnogo lopti, a sada se upisala u strelce. Šitsina je pogodila bacanja, a Jelena Milovanović postavila konačan rezultat prvog poluvremena. Sledi pauza.
18. minut - Pad koncentracije našeg tima. Serija rivala 9:0 posle minuta odmora. Papova je vezala pet poena nastavivši niz Hardingove (30:34).
16. minut - Nepogrešiva Ana Dabović valorizuje ofanzivni skok Sonje Petrović, a Milica ponovo pogađa posle krađe u odbrani. Razletele su se naše dame po terenu (30:25).
14. minut - Milica i Ana Dabović rešetaju bez problema. Plejmejker Srbije igra kao balerina, dovodi rivalke do ludila.
12. minut - Odlična saradnja Butulije i Pejdž, a zatim fenomenalna igra u odbrani. Ipak, samo na kratko. Lihtarović sama kao "duh" pogađa za dva.
10. minut - Butulija se prošetala do koša, a u narednom napadu izblokirana je Tamara Radočaj. Leučanka je materijalizovala slobodna bacanja, Belorusija je prvi put povela (16:15), ali je Butulija pogodila dalekometan hitac. Kraj prve deonice.
8. minut - Leučanka kažnjava tri vezana promašaja Srpkinja u pokušaju za tri poena. Žiužikova pogađa trojku. Mini serija Beloruskinja.
6. minut - Faulirana je Milica Dabović, i bila precizna sa linije penala. Već u sledećem napadu poentirala je sa vrha "kapice".
4. minut - Odlične naše dame u defanzivi, iz koje je proistekao lagan koš Ane Dabović. I Dajana Butulija se upisala u listu strelaca.
2. minut - Ipak, Milovanović dodaje još dva poena, poentiravši iz reketa. Lihtarovič na drugoj strani pogađa van linije 6.75. 
1. minut - Utakmica je počela. Jelena Milovanović otvara meč trojkom. Odbranila se Srbija, ali nije uspela da u kontri dođe do poena.

POVEZANE VESTI

Petak 26.06.2015. 20:50
" Историјски подвиг " . Иди бегај па Србија у сваком Спорту зна само за медаље .Велике честитке кошаркашицама Србије .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online