Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 19.12.2017.
08:12
Vestionline A

Vestionline sportski vremeplov za 19. decembar

"Vestionline sportski vremeplov" je rubrika kojom ćemo u formi "dogodilo se na današnji dan" podsetiti na neke značajne datume - rođenja poznatih sportista, osnivanja klubova, velike utakmice... svakog kalendarskog dana u godini.

EPA/Daniel Kopatsch
Borusija iz Dortmunda danas slavi rođendan

Milioneri", srećan 108. rođendan!

Na današnji dan 1909. godine u nemačkom gradu Dortmundu osnovan je fudbalski klub Borusija, danas jedan od najpopularnijih i najtrofejnijih u Bundesligi. Osmostruki prvak Nemačke najveći uspeh ostvario je 1997. kad je u finalu Lige šampiona pobedio favorizovani Juventus sa 3:1. Iste godine postao je i klupski prvak sveta pobedom u Tokiju nad brazilskim Kruzeirom od 2:0. Takođe, 1966. godine Borusija je postala prvi nemački klub koji je osvojio Kup kupova. Još jednom je igrala u finalu Lige šampiona i još dva puta u finalu Kupa UEFA, ali je ostajala bez trofeja. Svojevremeno je trener ovog kluba bio Branko Zebec, a igrači na „Vestfalen" stadionu Branko Rašovic i Miroslav Stević. Zanimljivo je da je ovaj klub osnovala grupa mladića kao svojevrsni protest protiv negativnog stava koji je sveštenstvo tadašnje crkve zauzelo prema igranju fudbala...

Veselin Vuković

Na današnji dan 1958. godine rođen je Veselin Vuković-Vuk, nekadašnji rukometaš Metaloplastike, reprezentativac Jugoslavije, član jedne od naših najtrofejnijih sportskih generacija svih vremena i - godinama jedan od najboljih pivotmena sveta. Sa Šapčanima je osvojio pet titula prvaka i još četiri trofeja u Kupu Jugoslavije i dve titule šampiona Evrope. Sa "plavima" ima srebro sa Svetskog prvenstva 1982. u SR Nemačkoj, zlato na Olimpijskim igrama u Los Anđelesu 1984. i zlato na Svbetskom prvenstvu u Švajcarskoj 1986. godine. Igrao je kasnije i za madridski Atletiko i Barselonu i sa njima uvećao kolekciju trofeja. Kao i mnogi njegovi "ispisnici" iz reprezentacije posvetio se trenersom pozivu. Bio je i selektor koji je Srbiju vodio do srebra na Evropskom šampionatu u Beogradu 2012. godine.

Konac delo K(a)rasi 

Jednu od čudesnih utakmica naši najbolji fudbaleri odigrali su 19. decembra 1973. godine na stadionu "Karaiskaki" u Atini, gde su pobedili Grčku sa 4:2 i, golom Karasija u poslednjem sekundu utakmice, stigli do potrebnih dva pogotka viška, obezbedivši tako "majstoricu" sa Špancima za odlazak na Mondijal '74. u SR Nemačkoj. Sve je krenulo dobro po naš tim jer su Bajević u 12. i Karasi u 15. minutu pogodili mrežu Kelesidisa. Eleftekaris u 30. i još više autogol Katalinskog u 44. minutu doprineli su da naša fudbalska nacija pomisli da će se još jedno Svetsko prvenstvo održati bez Jugoslavije. Nadu je vratio Šurjak u 63. minutu, a onda je Karasi, bukvalno u trenutku kad je sudija već hteo da označi kraj, jednu odbijenu loptu kroz šumu nogu u kaznenom prostoru Grka smestio u mrežu. Za infarkt! Jugoslavija je obezbedila "majstoricu" sa Špancima na neutralnom terenu u Frankfurtu...

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online