Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 30.11.2016.
13:18
M. Topalović - Vesti A

Otac preživelog golmana: Bog je sačuvao mog sina

Ne postoje reči kojima se može opisati tuga koja je zadesila brazilski fudbal. U avionskoj nesreći koja se dogodila u Kolumbiji je poginula gotovo cela ekišpa Šapekoensea, koji je putovao na prvu finalnu utakmicu Kopa Sudamerikane.

Instagram
Folman (levo) jedan od preživelih fudbalera Šepekoensea

U avionskoj nesreći koja se dogodila u Kolumbiji je poginula gotovo cela ekipa  Šapekoensea, koji je putovao na prvu finalnu utakmicu Kopa Sudameriane. Posle istrage je ustanovljeno da je samo pet osoba preživelo, a među njima je golman kluba Džekson Folmann kome su lekari amputirali nogu.

"Šanse da preživite pad aviona su praktično nepostojeće. To što je moj sin jedan od preživelih je čudo od Boga", izjavio je otac Paulo.  On je dodao da porodica još nije razgovarala sa Džeksonom, niti je dobila detaljne informacije o njegovom zdravstvenom stanju. Takođe je istakao da očekuje da će za dan ili dva otputovati u Kolumbiju kako bi bio uz svog sina.

Instagram

Delegacija koju čine predstavnici brazilskog Ministarstva zdravstva, Centar za prevenciju i istraživanje nesreća u aviaciji (CENIPA) i Federalne policije, stigli su u Medeljin, grad u kome se desila avionska nesreća, javljaju kolumbijski mediji.

Delegacija je avionom brazilskih vazdušnih snaga stigla u Medeljin kako bi nadzirala istragu i pružila pomoć.

Ministar transporta Kolumbije Horhe Eduardo Rohas na mestu nesreće izjavio je d će jedan deo istrage pokrenute posle nesreće u kojoj je poginulo 77 ljudi trajati dva do tri dana. Takođe, pozvao je brazilske i bolivijske stručnjake u Kolumbiju da pomognu pri istrazi.

Bolnica San Visente iz Medeljina saopštila je daa je 24-golmanu Šapekoensea,  Folmanu amputirana desna noga.

Kolumbijski list ”El Espectador” saopštio je da je Ksimena Suarez, preživela članica posade, guverneru Antiokue Luisu Perezu Gutierezu rekla da se seća samo gašenja svetala.

Član posade Ervin Tumiri za argentinski FOX Sports izjavio je kako je preživeo zahvaljujući poštovanju sigurnosnih pravila tokom leta.

Avion koji je poletio iz Santa Kruza de da Siere, u Boliviji srušio se u Kolumbiji. U avionskoj nesreći poginulo je 68 putnika i devet članova posade. 

Instagram
Šampioni Brazila: Palmeiras

Palmeiras, novi prvak brazilske lige, uputio je zahtev tamošnjem savezu da poslednju utakmicu u ovoj sezoni odigra u dresovima Šapekoensea.

Iako se veruje da Fudbalski savez Brazila neće imati ništa protiv ovakve inicijative, treba sačekati i na odobrenje Adidasa. Naime, fudbaleri Palmeirasa nastupaju u dresovima nemačke kompanije, dok je oficijelni sponzor Šapekoensea - Umbro. 

Instagram
Ekipa Šapekoensea trebala je letjeti direktnom linijom iz Sao Paula do kolumbijskog Medeljina Aircraft Airbusom 320. Međutim, Brazilska civilna avio agencija (ANAC) odlučila je obustaviti direktnu liniju, pa je ekipa morala da pređe na, ispostavilo se kobni, "plan B".

Igrači su počeli svoje putovanje Airbusom 320, ali taj ih je avion doveo samo do Santa Kruza u Boliviji. Tamo su preseli na avion Lamia RJ 100, inače u vlasništvu venezuelanske kompanije Airline Merida International Aviation. Reč je o avionu koji su Britanci 90-ih godina prošlog veka koristili za kraća putovanja i avionu kojim je pre tri nedeje putovala reprezentacija Argentine (Mesi, Aguero, Iguian...).
Put koji je avion trebao da pređe iznosio je 2265 kilometara, odnosno gotovo 600 manje od udaljenosti koju je prevalila reprezentacija Argentine od Belo Horizontea do Buenos Airesa. Međutim, čini se da avion u koji su nesrećni igrači seli nije bio dovoljno opskrbljen gorivom!

Kada su se približili Medeljinu njihov avion dobio je zabranu momentalnog sletanja, jer je drugi avion zbog navodnog curenja goriva dobio prednost. Avion Lamia morao je da kruži u zraku i tu je došlo do kobne pogreške.

Pilot Migel Kiroga nije obavestio kontrolni toranj da je pri kraju s gorivom, jer da jeste dobio bi dozvolu za sletanje. Zbog male količine goriva došlo je do problema s elektornikom, koja je prouzrokovala pad. Dodatni razlog zbog koga se veruje da je avion ostao bez goriva je činjenica da nije eksplodirao niti se zapalio kada se zabio u zemlju.

Čeka se još zvanična potvrda ove priče, ali čini se da je tragedija mogla i trebala da bude sprečena!
Instagram

Posle informacije da su Sao Paolo i Palmeiras pokrenuli inicijativu da Šapekoense besplatno dovodi fudbalere na pozajmicu, uz taj predlog stali su gotovo svi klubovi u Brazilu.

Ukupno 13 fudbalskih klubova u Brazilu, u zajedničkoj izjavi za javnost, poručili su da su naredne sezoni spremni da besplatno pozajmljuju igrače. 

U argentinskom fudbalskom savezu obelodanili su da Šapekoense iz tamošnje lige može besplatno da dovodi igrače, a u akciju se uključio i Klub Libertad iz Paragvaja. 

Fudbalski savez Brazila, CBF, takođe je usvojio ranije dat predlog Korinthiansa pa tako brazilski prvoligaš u naredne tri godine neće moći da ispadne u niži rang takmičenja. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online