Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 17.06.2010.
17:54 >> 21:59h
Vestionline A

Istorijska pobeda Grčke nad Nigerijom

Fudbaleri Grčke pobedili su Nigeriju rezultatom 2:1 u drugom kolu grupe B na Svetskom prvenstvu u Južnoj Africi.

Golovima Salpingidisa u 44. i Torosidisa u 72. minutu, strelac za Nigeriju u Uče u 16, Grci su stigli do prve pobede u istoriji nastupa na Mundijalima, i stekli su realne izglede da se u poslednjem kolu bore za plasman u drugi krug, dok su Nigerijci praktično ostali bez šansi za dalji plasman.

Selektor Grčke Oto Rehagel promenio je nekoliko toga u svom timu, kao i taktiku u odnosu na meč sa Južnom Korejom, što je moglo da se vidi u susretu sa Nigerijcima. Grci su igrali bolje na sredini terena, tečnije, a imali su i nekoliko solidnih prodora po krilu što je stvaralo probleme odbrani Nigerije.

Međutim, Nigerijci su došli do prednosti u 16. minutu. Slobodan udarac sa dvadesetak metara iskosa izveo je Uče, lopta nikoga nije dotakla u kaznenom prostoru Grka, što je zbunilo golmana Corvasa i afrički tim je poveo sa 1:0. Interesantno, bio je to prvi gol na Mundijalu u Južnoj Africi, a poslednji pogodak iz prekida delo je Dejvida Bekama u susretu protiv Ekvadora (1:0) u Nemačkoj 2006.

Osokoljeni Nigerijci nastavili su sa agresivnom igrom na sredini terena, ali ih je to koštalo isključenja Kaite. Igrao se 33. minut kada je vezni fudbaler "lavova" krajnje nespretnim startom faulirao Torosidisa bez lopte, što je za sudiju Ruiza bilo za isključenje.

Brojčano dominantiji Grci su uspeli da do kraja poluvremena iskoriste priliku i preko Salpingidisa stignu do izjednačenja u 44. minutu. To je prvi gol Grka u istoriji na Svetskim prvenstvima, nakon što su debitantski nastup u SAD 1994. završili uz gol-razliku 0:10, a i poraženi su u prvom susretu od Južne Koreje sa 2:0.

Drugo poluvreme Grci su počeli još agresivnije svesni da imaju igrača više na terenu. Propustili su nekoliko solidnih šansi preko Samarasa i Gekasa, ali su u par navrata ostavljali isuviše prostora Nigerijcima za kontru. Najbolju priliku Nigerija je propustila u 60. minutu kada je Obasi promašio prazan gol Grka sa samo pet metara nakon sjajno izvede kontre.

Ipak, Nigerija nije uspela da izdrži strahovit pritisak Grčke, koji su do pobede stigli golom štopera Torosidisa u 72. minutu. Ciolis je šutirao za ivice kaznenog prostora, Enejama je samo odbio loptu na koju je natrčao Torosidis i zatresao mrežu za konačnih 2:1.

Fudbaler reprezentacije Grčke Jorgos Samaras izjavio je posle pobede nad Nigerijom da se nada prolasku svoje selekcije u osminu finala.

"Na utakmici protiv Nigerije smo pokazali da smo tim. Uspeli smo da se vratimo posle minusa od jednog gola. Uživamo u fudbalu svaki dan i to se jasno videlo na današnjem meču. Imamo priliku da u poslednjoj utakmici izborimo plasman u narednu rundu i daćemo sve od sebe da je iskoristimo", rekao je Samaras.

Grčka - Nigerija 2:1 (1:1)
Strelci: Salpingidis 44', Torosidis 72' - Uče 16'. Stadion: Fri Stejt. Gledalaca: 40.000. Sudija: Ruiz (Kolumbija).

Žuti kartoni: Sokratis, Ciolis, Samaras (Grčka), Obasi (Nigerija).

Crveni kartoni: Kaita (Nigerija).

GRČKA: Corvas, Papadopulos, Vintra, Kirjakos, Torosidis, Kacuranis, Karagunis, Ciolis, Salpingidis, Sokratis (Samaras 37'), Gekas (Ninis 79'). Selektor: Oto Rehagel.
NIGERIJA: Enejama, Jobo, Taivo (Ehijile 55', Afolabi 78'), Šitu, Uče, Kaita, Haruna, Odija, Etuhu, Jakubu, Odemvingi (Obasi 46'). Selektor: Lars Lagerbak.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online