Nedelja 12. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 16.06.2010.
18:03 >> 20:11h
Vestionline A

Švajcarci šokirali evropskog šampiona

Fudbalska reprezentacija Švajcarske napravila je senzaciju pobedom nad evropskim šampionom i prvim favoritom Mundijala u Južnoj Africi, reprezentacijom Španije minimalnim rezultatom 1:0 (0:0), u okviru grupe H svetskog prvenstva!

Gol koji je posle 35 mečeva u kojima Španci nisu doživeli poraz, srušio aktuelne evropske prvake, postigao je Manuel Fernandes u 52. minutu.

Kao što se i očekivalo Španci su imali dominaciju tokom prvog poluvremena, držali su loptu daleko više od rivala, međutim nisu uspeli da stvore neku konkretnu priliku za gol. Odbrana Švajcarske delovala je veoma čvrsto i odlučno, tako da španski kreativni igrači nisu uspeli previše da dođu do izražaja.

Najbolju priliku za gol propustio je štoper Džerard Pike, koji je u 24. minutu bio u odličnoj situaciji sa golmanom Benaljom, ali je promašio gol "časovničara". Imao je i David Vilja odličan prodor krajem prvog dela igre, ali nakon bravoroznog driblinga napadač ipak promašio lob udarac.

Hicfeld: Istorijska pobeda!

 

"Verovao sam pre utakmice da možemo da uradimo ovako nešto. Švajcarska nikada pre ove utakmice nije pobedila Španiju, i iz tog razloga je ovo istorijska pobeda za nas. Uspeli smo u tome posle otprilike 105 godina. Ponosan sam na svoje igrače, koji su bili sjajni.

 

Odlično smo bili postavljeni na terenu, i 'pametno' smo napadali Špance. Ova pobeda treba da nam da podstreka za nastavak takmičenja. I pre dolaska u Južnu Afriku istakli smo da nam je cilj prolaz u narednu rundu takmičenja", rekao je Hicfeld.

Iako su Švajcarci ostali bez povređenog Filpia Senderosa, u nastavku susreta viđena je ista slika na terenu. Švajcarci su strpljivom igrom na kontranapade uspeli da šokiraju evropske prvake i dođu do iznenađujuće prednosti. Igrao se 52. minut kada je Barneta odlično uposlio Fernandesa, koji se našao u izglednoj prilici, šutirao je, Kasiljas kratko odbio loptu, ali je Fernandes iz drugog puta, posle odbijene lopte od Pikea, uspeo da zatrese praznu mrežu za 1:0.

Od tog trenutka, "crvena furija" je središte igre preselila na tridesetak metara od gola rivala, dok su Švajcarci bili koncentrisani na bedem ispred gola i agresivne kontre. Viđeno je nekoliko dobrih prilika za gol, a u kojima se pre svih našao Ćabi Alonso kada je topovskim šutem sa ivice kaznenog prostora zatresao prečku u 71. minutu. Samo četiri minuta kasnije Švajcarska je mogla da reši meč. Eren Derdijok se doslovce prošetao kroz odbranu "crvene furije" prevario Pikea i Pujola, ali je u odsudnim momentima izgubio dah i Kasiljas mu je odbranio udarac.

Do kraja susreta Španci su još više stegli obruč ispred gola Švajcarske, ali je odbrana izabranika Otmara Hicfelda delovala savršeno, odlično zaustavivši sve napade "crvene furije" koja je nakon 15 pobeda i 35 neizgubljenih internacionalnih mečeva, konačno osetila čari poraza.

Španija - Švajcarska 0:1 (0:0)
Strelci: Fernandes 52'. Stadion: Durban. Gledalaca: 63.000. Sudija: Veb (Engleska). žuti kartoni: Grihting, Cigler, Benaljo, Jakin (Švajcarska).

 

ŠPANIJA: Kasiljas, Serhio Ramos, Kapdevila, Pike, Pujol, Ćavi, Buskets (Tores 61'), Ćabi Alonso, Silva (Navas 61'), Inijesta (Pedro 78'), Vilja. Selektor: Visente del Boske.
ŠVAJCARSKA: Benaljo, Lihtštajner, Grihting, Senderos (Fon Bergen 35'), Higel, Fernandes, Barneta (Egiman 90'), Inler, Cigler, Nkufo, Derdijok (Jakin 80'). Selektor: Otmar Hicfeld.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online