Ponedeljak 13. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 14.06.2015.
22:12
Vestionline A

Najveća fudbalska rivalstva: Hrvatska - Srbija na 3. mestu

Da fudbal nije samo igra gde 22 igrača na terenu šutiraju loptu, a na kraju uvek pobede Nemci, odavno je poznato. Decenijama već fudbal je bez sumnje najisplativiji marketinški proizvod oko kojeg se vrte milijarde, tako da je čak i pod znakom pitanja ona poznata fraza da je reč o najvažnijoj sporednoj stvari na svetu.

Tanjug
Detalj sa poslednjeg meča Hrvatske i Srbije, prepunog naboja

Osim eventualno SAD, koje imaju svoja četiri nacionalna sporta, a od tradicije ne odstupaju ni minimalno, odnosno Kine, fudbal je daleko najpopularniji sport u ostatku sveta, a uspesi nacionalnih selekcija ili klubova iz temelja menjaju raspoloženje nacije.
 
Može država da bude pred bankrotom, usred građanskog rata ili uzdrmana demonstracijama, jedan dobar rezultat tamošnje reprezentacije u trenu pretvara najveće neprijatelje u najbolje prijatelje, koji zagrljeni s pivom u ruci proslavljaju svaki gol svojih heroja.

Značajna rivalstva:

Argentina - Brazil
Engleska - Nemačka

Hrvatska - Srbija

Holandija - Nemačka
Argentina - Engleska
Alžir - Egipat
Meksiko - SAD
Italija - Njemačka
Engleska - Škotska
Brazil - Urugvaj
Belgija - Nizozemska
Japan - Južna Koreja
Albanija - Srbija
Iran - Saudijska Arabija
Danska - Švedska
Francuska - Italija
El Salvador - Honduras
Portugal - Španjolska
Češka - Slovačka
Južna Koreja – Kina
SAD - Iran

Naravno, taj isti fudbal ne bi bio ono što jeste bez tradicionalnih i godinama stvaranih rivalstava, a neki primeri istih ozbiljno prelaze sportske granice.
 
Fudbalski rat između Hondurasa i Salvadora
 
Sigurno najplastičniji primer te teze je slučaj koji je istorija zabeležila pod službenim terminom ''fudbalski rat.''
 
Naime, 1969., u sklopu kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Meksiku izbio je pravi pravcati rat između Hondurasa i El Salvadora. Rat u kojem je život izgubilo između 2.500 i 6.000 ljudi, a za sve je bio kriv gol postignut u produžecima.
 
Mauricio "Pipo" Rodrigez postigao je pogodak koji je izazvao neviđenu euforiju u njegovoj domovini. Bio je pobedonosni gol za konačni rezultat 3:2. Gol je postignut 27.6.1969. u sudijskoj nadoknadi utakmice između Hondurasa i El Salvadora za odlazak na SP godinu dana kasnije. Rodrigezov gol omogućio je El Salvadoru da prvi put u istoriji zaigra na Mundijalu.
 
Radost zbog pobede nad ljutim rivalom kratko je trajala. Samo nekoliko dana kasnije izbio je oružani sukob između srednjeameričkih suseda. Taj sukob je danas poznat pod nazivom "fudbalski rat", odnosno "stosatni rat". Bio je to rat bez pobednika i poraženih. Obe strane su bile poražene.

Britanski "Telegraf" je izdvojio 20 najljućih suparništva u reprezentativnom fudbalu, a visoko na listi nalazi se rivalstvo Hrvatske i Srbije. 
 
HRVATSKA - SRBIJA

Hrvatska i Srbija našle su se na visokom trećem mestu. "Radi se o prilično svežem rivalstvu, ali čini se da Hrvati i Srbi žele da nadoknade izgubljeno vreme", pišu Englezi u obrazloženju, navodeći da su dva naroda većinu 20. veka živela u istoj državi, koja se raspala u krvi.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online