Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 11.06.2013.
00:35
M. Stojiljković - Vesti A

Čudo iz Beograda: Osvajaju fudbal sa tri kraja sveta!

Zoran Stojanović je trener golmana i sa suprugom Jelenom je u Dohi, mlađi sin Luka je velika nada Sportinga iz Lisabona, a stariji sin Stefan u Beogradu sanja o karijeri fudbalskog sudije

U dopisništvu Vesti: Luka i Zoran Stojanović

Njihov je život podeljen na tri kraja sveta, ali ih velika porodična ljubav vezuje čvršće nego ikada. A, "krivac", tačnije razlog, njihove u isto vreme povezanosti i odvojenosti jeste sport, tačnije fudbal. I, svi sanjaju svoje snove, koji se iz dana u dan polako pretvaraju u javu. Oni su Stojanovići, na izgled obična beogradska porodica, koja je sa Konjarnika hrabro zakoračala u pravu avanturu.


Junaci ove naše priče su najstariji i najmlađi član porodice, tata Zoran i mlađi sin Luka. Prvi je nekad bio prvoligaški golman, ili superligaški kako je to danas aktuelno, koji sada svoje iskustvo kao trener prenosi čuvarima mreže u Dohi, u dalekom Kataru. Drugi je velika nada lisabonskog Sportinga, jednog od tri najveća i najpopularnija kluba u Portugalu.


Sporedne uloge u ovoj priči, nikako i u životu, pripadaju mama Jeleni i starijem sinu Stefanu.

Ljubav na daljinu: Jelena i Zoran sa Stefanom i Lukom
 

Zoća, kako ga zovu prijatelji, zajedno sa suprugom uskoro će ponovo put Katara, u zemlju u kojoj će se 2020. godine igrati Svetsko prvenstvo.


- U Beogradu ćemo biti do kraja juna, a onda pravac Doha. Posle toga slede dvonedeljne pripreme u Amsterdamu. Prošle godine smo bili u Nirnbergu, ove sam hteo da dođemo na pripreme u Srbiju, ali u klubu su se raspitali i sugerisano im je da odustanu od te ideje. Rekli su im da kod nas, ipak, nije najbezbednije. O svemu se vodi računa! Čini vam se na prvi pogled da su nezainteresovani, ali sve živo vide, mere, postupke, ponašanje... - priča Zoran Stojanović o svojim poslodavcima.


Zoran je trener golmana u Al Karatjetu. To mu je drugi put u karijeri da bude član ovog kluba iz Dohe.


- Pre pet godina došao sam sa našim stručnjakom Nebojšom Vučkovićem. Sad sarađujem sa Francuzima, trener ekipe je Bertran Maršan. Trenutno sam jedini Srbin u nekom njihovom prvom timu, ali ima još naših ljudi u drugim selekcijama. Zoki Ranđelović radi u jednom vojnom klubu, dok je Slavko Matić zadužen za mlađe kategorije u Al Ahliju. Do skora je u Katara bio i Đorđe Rakić, igrao je za Al Garafu i Al Arabi, ali je u međuvremenu otišao.

Luka nije trčao za novcem
Zoranu Stojanoviću nije bilo lako kad je njegov mlađi sin sa 18 godina otišao sam u beli svet:
- Menadžer Pini Zahavi vodi njegovu karijeru. Iako je otišao mlad, sazreo je za ovih godinu i po dana, adaptirao se na drugačije uslove u Portugalu. Izabrao je teži put, nije trčao za novcem, što možda nije popularno u Srbiji, ali veruje u sebe i ima veliku podršku porodice!

Zorana i Jelenu u Dohi čeka novi apartman, tačnije raskošna vila, koju će moći da koriste dok su u ovoj zemlji. Nagrada šeika, vlasnika kluba. Prvi čovek kluba je Šeik Kalifa Bin Tamer. On je iz porodice Al Tani, koja drži Pari Sen Žermen.


- Prezadovoljan sam u Kataru, uslovi su odlični, poslodavci više nego korektni. Ono što je takođe bitno jeste da je većina klubova iz Dohe, nema dugih putovanja, letenja avionom, svuda se brzo stigne, prava milina.


Dok mama i tata uživaju u Kataru, mlađi sin je na jugu, tačniji jugozapadu Evrope, u Portugalu. Član je lisabonskog Sportinga.


- Sa Lukom komuniciramo redovno, ali kratko: Dobro si, dobro smo, sve je u redu... Jedino kad iskrsne neki problem, onda Luka kaže: "Ćale, prelazimo na skajp", pa tada pričamo koliko god je potrebno - kroz osmeh kaže tata Zoran.


Luka Stojanović je jedan od najtalentovanijih srpskih fudbalera, nekadašnji omladinski reprezentativac, koji je u Partizanu u generaciji 1994. bio kapiten Lazaru Markoviću, Nikoli Ninkoviću i Aleksandru Mitroviću.

 Luka kao kapiten Partizana

Bez ružne reči za Partizan
Iako se nije na lep način rastao sa Partizanom, o crno-belima od Luke nijedna ružna reč:
- To je period iza mene, prošlost koja mi je pomogla da postanem igrač i ličnost. Sigurno da je postojala želja da sve bude drugačije, ali to je fudbal, svako bira svoj put. Jednog dana, ko zna šta će biti, ali svakako da bih voleo se vratim i završim karijeru u Srbiji, u Humskoj!

U Humskoj nisu bili korektni, pa je iskoristio zakonsko pravo i nije potpisao profesionalni ugovor sa crno-belima već je preko menadžera Pinija Zahavija otišao u Lisabon.


Prošle sezone je igrao za mladi i B tim Sportinga, bio je jedan od najzapažnijih aktera u Ligi šampiona za mlađe kategorije, a ovog leto će sa 19 godina konkurisati za prvi tim lisabonskih "lavova".


- Sa 19 i po godina - ispravlja ozbiljnim glasom Luka, dok se tata Zoran ponosno osmehuje. - Jedva čekam da napunim 20, da mogu da kažem da sam odrastao, da sam seniorski igrač. Kad si mlađi nekako te uvek gledaju kao klinca, dok je sa 20, 22 godine druga priča. Ali, još malo, doći će i to...


Luka je za proteklih godinu i po dana imao prilike da se uveri kako funkcioniše fudbalska škola Sportinga, koja važi za jednu od najboljih u Evropu, gde je stasao i jedan Kristijano Ronaldo. Kaže da je zadovoljan u Lisabonu.


- Prošlo je godinu i po dana, više nije kao na početku, kad mi je sve bilo novo, polako sve dolazi na svoje mesto, bolje je i što se fudbala tiče. Priključujem se prvom timu - priča ovaj momak.

Luka kao omladinski reprezentativac

Bio je omladinski reprezentativac Srbije, učesnik Evropskog šampionata za taj uzrast, sad želi stepenik više. I, što je za sportistu veoma važno, veruje u sebe.


- Cilj je da izborim mesto u mladoj reprezentaciji Srbije. Ove sezone počinjem pripreme sa prvim timom Sportinga. Promenjena je kompletna garnitura, došao je novi trener, Žardim. Videćemo kako će sve to izgledati.


Dok Luka sanja o golovima, njegov šest godina stariji brat Stefan mašta da jednog dana postane - sudija. Fudbalski, naravno.


- Stefan je jedini ostao u Beogradu, svi smo se "razbežali" po svetu, ali mora neko i da čuva kuću i, naravno, završava svoje obaveze - nastavlja raspoloženi tata Zoran. - Stefan sad studira video režiju, to ga zanima, ali njegova velika ljubav je suđenje. Trenutno je arbitar u petom stepenu, ali želja mu je da jednog dana dođe do glavne scene. To mu svi mi od srca želimo.


Eto, tako žive Stojanovići, tata i mama u Dohi, mlađi sin u Lisabonu, a stariji naslednik u Beogradu. Razdvajaju ih hiljade kilometara, ali povezuju ih ljubav i zajednički ciljevi.

Druženje sa Matićem: Žao mije što će Srbi u Benfiki tugovati
Luka Stojanović je zadovoljan u Lisabonu, gde se druži sa jednim od najboljih fudbalera Benfike, Nemanjom Matićem.
- Svakodnevno smo u kontaktu. Često izađemo zajedno. Uskoro će biti još lepše, kad dođe još naših igrača. Najavljuje se dolazak nekoliko srpskih fudbalera u Benfiku (Đuričić, Sulejmani, Lazar Marković, Uroš Matić, Mitrović..., pr.a.). To će stvarno biti super. Jedino što će oni tugovati zbog rezultata, jer dolazi Sportingovo vreme - već pecka buduće gradske rivale Luka Stojanović.

 

Trenirao kod Sa Pinta: Pohvale za trenera Crvene zvezde
Zanimljivo je da je Luki Stojanoviću, po dolasku u Sporting, trener u omladinskom timu bio Rikardo sa Pinto. Kasnije je preuzeo prvi tim lisabonskih "lavova", a sad je trener Crvene zvezde.

- Sa Pinto je izuzeno cenjen i popularan u Sportingu. Vole ga i dobar je trener, taktičar, motivator izuzetnog temperamenta. Sve to ga je krasilo i kao fudbalera. Ostavio je odličan utisak kao trener Sportinga - podseća Luka.

 

Jedan je Stiven Džerard: Kapiten Liverpula fudbalski uzor
Luka Stojanović može uspešno da igra na više mesta u ekipi, ali mu najviše leži pozicija zadnjeg veznog. Kad ga pitate ko mu se dopada od svetskih imena, nema dilemu.
- Stiven Džerard! Kapiten Livepula mi je fudbalski uzor. Volim takve fudbalere, koji igraju muški, hrabro, imaju odličan šut, pregled igre... - objašnjava Luka.


Realova legenda: Raul prvi as u katarskoj "Ligi zvezda"
U katarskoj ligi, poznatoj pod nazivom "Liga zvezda", ima nekoliko svetskih asova.
- Dovoljno je pomenuti slavnog kapitena i golgetera Real Madrida, Raula Gonzalesa koji igra za Al Sad, ili Francuza Đibrila Sisea u Al Garafi. Bio je i Brazilac Nene iz Pari Sen Žermena, ali je otišao posle jednog incidenta na utakmici - kaže Zoran.


Pripreme za SP: Stadioni niču, a u planu i 400 novih hotela!
Katar će biti domaćin Svetskog prvenstva 2020. Zoran Stojanović ne sumnja da će organizacija biti perfektna:
- Čudo su! Katar planira izgradnju devet novih stadiona, od kojih su dva već završena, i proširenje još tri. U planu je i 400 novih hotela, metro... Ništa ne prepuštaju slučaju!

Učitelj i učenik: Zoran Stojanović sa perspektivnim golmanom Kalifom N'Dajeom koji je dobio katarske papire

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online