Četvrtak 23. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 18.12.2011.
11:19
M. S. A

Mandarić: Ovo još nisam doživeo!

Englezi napisali transparent na ćirilici "Hvala, Milan" jer srpski biznismen nesebično pomaže njihovom klubu da izađe iz krize.

Milan Mandarić: Ovo mi daje energiju i entuzijazam

Devedesetih je Šefild Venzdej bio jedan od najboljih timova u Premijer ligi. U sezoni 1992/93 popularne "sove" su igrale u finalima oba engleska kupa (FA i Liga kup), ali su početkom ovog veka doživele strmoglav pad. Ne tako davno pretio im je katanac, a od gašenja ih je spasao američki biznismen srpskog porekla, Milan Mandarić.


Šefild Venzdej je trenutno član Lige Jedan (League One), trećeg profesionalnog ranga u Engleskoj, gde zauzima jedno od prva dva mesta koja direktno vode u viši rang takmičenja u Čempionšip.

Prošlog vikenda u Oldamu, gde je njegov tim pobedio domaću ekipu sa 2:0 zabeleživši četvrti uzastopni trijumf u šampionatu, Milan Mandarić je doživeo nešto što će pamtiti do kraja života. Navijači "sova", kojih je na gostujućem terenu bilo čak 4.000, istakli su transparent sa porukom svom predsedniku.

"Ovaj grad je naš - hvala, Milane". Ništa to ne bi bilo čudno da Englezi reč "hvala" nisu ispisali na - ćirilici?!  

Naravno, navijačima je jako važno i to što gradski rival, Šefild Junajted, u istoj ligi zauzima tek peto mesto, pa je otuda i zadovoljstvo veće zbog "dominacije u gradu".


"Neverovatno je koliko sam dirnut ovim gestom. Fantastično je znati da navijači imaju razumevanja i poštovanja za ono što svi zajedno naporno radimo u Šefild Venzdeju", kazao je Milan Mandarić za zvanični sajt kluba.

"Ovo mi daje energiju i entuzijazam da i dalje dam sve što mogu za naš klub".


Krenuo iz Novog Sada

 

Milan Mandarić je rođen 1938. u Lici, odrastao je u Novom Sadu, a u Ameriku je stigao preko Švajcarske. Još dok je stvarao svoju računarsku imperiju u čuvenoj Silicijumskoj dolini, u San Hozeu u Kaliforniji, počeo je da ulaže u fudbal, čiji je zaljubljenik.

Srpski biznismen priznaje da nikad nije doživeo nešto slično u nekoj drugoj sredini, iako je svojevremeno i u Portsmutu imao lepe trenutke i dobio mnoga priznanja od grada.

"Ne, nikad. Znate, ponosan sam i na svoje dane u Portsmutu, imam veliko poštovanje i prema vremenu uloženom u Lester, ali je ovo je stvarno nešto posebno", kazao je Mandarić i naglasio:


"Imam fotografiju tog transparenta i, kada je uramim, držaću je u svojoj kancelariji na stadionu Hilzboro"!


Mandarić je oduševljen lojalnošću koju navijači pokazuju prema klubu i obećava da će sve učiniti da "sove" ponovo budu uspešne kao nekad.

"Izuzetno cenim napore ovih divnih navijača koji zaslužuju da se raduju uspesima svog kluba".


Šefild Venzdej je trenutno drugi na tabeli treće lige, iza Čarlton Atletika, a na kraju sezone prve dve ekipe idu direktno u viši rang takmičenja, dok će se timovi od trećeg do šestog mesta boriti u baražu za još jedno mesto.

Zemljostres, lisice, sreda


Mandarić je svojevremeno zajedno sa dr Acom Obradovićem bio je osnivač američke profesionalne lige i vlasnik kluba iz San Hozea Earthljuakes, u prevodu zemljotres. Ulagao je i u druge profesionalne timove iz SAD, ali i u Evropi, u belgijski Standard iz Liježa i francusku Nicu.

 

Ipak, najveći bum napravio je u kolevci fudbala, u Engleskoj. Najpre je u zimu 1999. preuzeo Portsmut kad je klub bankrotirao, da bi ga 2003. uveo u Premijer ligu. Prošle godine je pomogao "lisicama" iz Lestera da stanu na noge, a danas je na dobrom putu da isto učini i sa Šefild "sredom" Venzdejom.

 

Hobi postao biznis

 

Milan Mandarić kaže da mu je fudbal oduvek bio hobi, koji je u međuvemenu polako pretvorio u posao.


"Na fudbal danas gledam kao na profesionalni biznis, jer u zemljama kao što je Engleska to on i jeste, ogroman biznis. Veliki su zahtevi, veliki prihodi, čovek mora profesionalno da se ponaša prema tome", kazao je Milan Mandarić.

Nedelja 18.12.2011. 11:49
Овакав човек је потребан нашем фудбалу, позивам га да за почетак уђе у Ц. Звезду.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online