Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 20.12.2009.
02:47
Tanjug, Vestionline A

Barselona klupski prvak sveta!

Fudbaleri španskog i evropskog šampiona Barselone u Abu Dabiju su u finalu Svetskog prvenstva za klubove pobedili, posle produžetaka, prvaka Južne Amerike Estudijantes sa 2:1 (1:1, 0:1).

Istorijsko slavlje: Igrači FK Barselona sa trofejom klupskog prvaka sveta

Pobedom nad argentinskim Estudijantesom, Barselona je prvi put u svojoj istoriji osvojila titulu klupskog prvaka sveta.

Dominacija Evropljana

 

Prošle dve godine klupski prvaci sveta bili su timovi iz Evrope (Milan i Mančester Junajted), a poslednji put je neki južnoamerički klub slavio 2006. godine.

 

U pitanju je bio brazilski Internasional koji je tada, sa 1-0, savladao upravo Barselonu predvođenu Ronaldinjom, Dekom i ostalima.

Do pobede nad Argentincima evropski šampion je došao teže nego što se očekivalo.


Estudijantes je poveo golom Marija Boselija u 37, a španski tim je izjedančio tek minut pre kraja meča pogotkom Pedra. Pobedonosni gol za Barselonu postigao je Leo Mesi u 110. minutu meča.

Barselona je, kako se i očekivalo, bila bolji rival. Shodno svojoj igri, imala je loptu u svom posedu većim delom susreta, a stvorila je i nekoliko gol-šansi. Najviše puta se u izglednim prilikama nalazio Zlatan Ibrahimović, ali nije uspevao da ih realizuje čime je povećavao nervozu među saigračima i navijačima Barse.

Tok utakmice se mogao preokrenuti i u 120. minutu: Huan Sebastijan Veron, veteran u redovima Estudijantesa, centrirao je loptu koju je potom neko u "buketu" igrača udario glavom, ali je ona ipak završila tik pored stative gola Barselone. Katalonsko slavlje tada je i definitivno moglo da počne!!

U utakmici za treće mesto na turniru, Pohang "Stilersi" iz Južne Koreje savladali su meksički Atlante sa 4:3 nakon izvođenja penala. U regularnom toku susreta bilo je nerešeno 1:1, a strelci su bili Brazilac Denilson u 43. minutu za "Stilerse" i Markes u 46. za Atlante.

Barselonin Argentinac Leo Mesi poneo je epitet najboljeg igrača turnira ("Zlatna lopta"). "Srebrnu loptu" je dobio Huan Sebastijan Veron, 34-godišnji fudbaler

Rekorder

 

Pedro, strelac izjednačujućeg gola za Barsu, već je u polufinalu - golom protiv meksičke ekipe Atlante - postavio jedan apsolutni rekord! Naime, on je u istoj sezoni postigao barem jedan pogodak u šest različitih takmičenja: Primera, Kup kralja, španski Superkup, Liga šampiona, evropski Superkup i Svetsko klupsko prvenstvo.

Estudijantesa, a "bronzanom loptom" nagrađen je još jedan igrač Katalonskog kluba - Ćavi.

Najbolji strelac turnira je Brazilac Denilson iz redova trećeplasiranih Pohang "Stilersa". On je postigao četiri gola u tri nastupa.

Pobedom protiv Estudijantesa Barselona je osvojila šesti trofej u sezoni, što nikada u istoriji nije uspelo ni jednom drugom klubu. Pre najnovijeg trijumfa, Barselona je osvojila titulu prvaka Španije kao i Kup i Superkup svoje zemlje. Trijumfovala je i u Ligi šampiona Evrope i evropskom Superkupu.  

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online