Sreda 5. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 20.05.2011.
12:41
Vesti A

Srbin kome Nemci veruju na slepo

Kad se pomenu Borusija i Dortmund, bez dileme, prvi asocijacija uvek nam je Neven Subotić, naš reprezentativac i jedan od najboljih defanzivaca Bundeslige.

Željko Buvač i Jirgen Klop

Subotić je imao ogroman učinak u osvajanju titule prvaka Nemačke, a kad je reč o Borusijinim Banjalučanima, velike zasluge pripadaju i jednom "čoveku iz senke". Reč je Željku Buvaču, prvom pomoćniku trenera Jirgena Klopa i njegovoj "levoj i desnoj ruci". I više od toga.


"Željko Buvač je jednojajčani blizanac Jirgena Klopa". Tu rečenicu fudbalski stručnjaci u Nemačkoj često citiraju u analizi impresivne sezone "crno-žutih" iz Dortmunda.

Autor rečenice je Harald Štruc, čovek koji možda najbolje poznaje "blizance". On je predsednik Majnca, kluba koji je duet Klop-Buvač doveo u prvu ligu. Buvač je tajna Borusijinog uspeha. On je strateg i taktičar koji najradije deluje u pozadini.


"Željko Buvač ne voli da stoji u prvom redu. Taj Bosanac to radije prepušta drugima. Ali, zbog svoje telesne visine (visok je 192 cm, op.a.) i svoje tamne kose, pomoćnog trenera ne možete da previdite ni u drugom planu."

Uspešniji trener nego igrač


Buvač u Nemačkoj kao fudbaler nije ostavio dublji trag. Posle Majnca prešao je u treću ligu, gde je 1998. i okončao karijeru. Postao je trener, radio je u nekoliko nižerazrednih klubova.

 

Onda je stigao poziv iz Majnca. Klop i Buvač sa Majncom uspeli su da se izbore za opstanak u drugoj ligi, nekoliko sezona su se borili za ulazak u Bundesligu, što im je na kraju i pošlo za rukom. Majnc su zajedno napustili 2008.

Taj citat objavljen je na internet stranici Borusije. To je uvod u kratki portret čoveka kome je taština očigledno potpuno strana. Prenosimo ovu zanimljivu priču, koju je objavio Dojče Vele.

Jirgen Klop veruje Buvaču "na slepo". Taj trenerski par poznaje se već dva decenije. Oni su u "savršenoj harmoniji", može da se pročita u nemačkim medijima.
A dok novinari svoje mikrofone guraju pred harizmatičnog i elokventnog Klopa, Buvač redovno odbija svaki intervju.

Javnost je fiksirana na Klopa. Izjave 49-godišnjog Buvača prava su retkost. On se uopšte ne spominje ni u izveštajima nemačkih novinskih agencija koje opširno pišu o svemu i svačemu što ima veze s Bundesligom.

"Ja pričam samo onda kad imam šta da kažem",to je jedna od retkih (i po pravilu vrlo kratkih) javno izrečenih mudrosti Željka Buvača.

Oni koji ga intenzivnije prate, tvrde da Buvač voli da komunicira - ali iza zatvorenih vrata. Javno pričanje o fudbalu ide mu na živce. On voli preciznost, ceni stručnost.

"Kad on nešto kaže, onda to ima i glavu i rep. To je istina i zakon", govori o svom kolegi Peter Kravic, član stručnog štaba Borusije. Klop dodaje: "Željko je oličenje fudbalskog razuma. Od njega učim svakog dana."

Trener nemačkog prvaka ne stidi se da javno prizna da u klubu ne donosi nijednu odluku pre nego što se opširno posavetuje s rođenim Banjalučaninom. Ali, Klop je šef i - na kraju sam donosi odluku.

Nakon što je Klop pre deset godina kao 33-godišnjak prekinuo aktivnu karijeru kao fudbaler Majnca i u tom klubu preuzeo trenersku dužnost, nazvao je Buvača i nagovorio ga da mu postane asistent. Možda bi bilo tačnije - ravnopravni partner.
Klop, naime, tada nije imao trenersku licencu (to je nadoknadio tek 2005), tako da je formalno trener bio Buvač.

Klop i Buvač su svojevremeno (1992-1996) zajedno igrali za Majnc. Buvač je bio strateg na terenu, a Klop je bio zadužen za emocije. Duet je, tvrde svedoci, već tada bio u "savršenoj harmoniji".

Kad je Klop dobio ponudu iz Dortmunda - sa sobom je poveo i svog "blizanca". Tri godine kasnije sa Borusijom, klubom s kojim uoči sezone niko, ali baš niko nije računao, oni osvajaju titulu prvaka Nemačke.

Na kraju, odgovor na pitanje: zašto je Klop nazvao upravo Buvača nakon što je preuzeo trenersku klupu u Majncu?

Još za vreme zajedničkih igračkih dana u tom klubu, dvojica prijatelja obećali su da će se setiti jedan drugog čim jedan od njih uspe da postane trener u profesionalnom fudbalu. Iako je u trenutku kada ga je Klop pozvao, Buvač bio mnogo iskusniji trener, on je bez ikakvih problema zauzeo mesto pomoćnika.
Klop (pet godina mlađi od Buvača) i danas hvali inovativnost svog asistenta u oblikovanju treninga. Buvač o fudbalu zna veoma mnogo. Kolege ga zovu "mozak". A na komplimente, on odgovara sa osmehom na licu: "Pa ima i gorih stvari, to nije tako loše!" 

Od Borca do Borusije
Datum rođenja: 13.9.1961.
Mesto rođenja: Banjaluka
Pozicija u timu: sredina terena
Karijera (igrač): Borac Banjaluka, Rot-Vajs Erfurt, Majnc, Nojkirhen
Karijera (trener): Nojkirhen, Majnc, Borusija Dortmund
Ugovor: U Dortmund stigao 1. jula 2008. i novim ugovorom vezan do 30. juna 2012.

POVEZANE VESTI

Subota 21.05.2011. 17:26
Nevene,svaka ti cast!!! Samo napred!!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online