Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 12.05.2016.
12:30
Vesti A

Pola riba, pola čovek

U galeriji mitoloških bića antike, koja su ranijih vekova rasplamsavala maštu avanturista i istraživača i naučnika, značajno mesto zauzimaju i morske sirene. Američki naučnik Ričard Kar, stručnjak za morsku biologiju, tvrdio je da je na Floridi nađeno mrtvo telo neobičnog bića, čoveka-ribe. Ovo senzacionalno otkriće raspalilo je maštu istraživača.

pixabay.com
 

Čak je pokazao i fotografiju, za koju su mnogi rekli da liči na fotomontažu. Na scenu su stupili i stručnjaci koji nisu uspeli ni da potvrde, ni da demantuju autentičnost fotografije. Ovo otkriće je čuvano kao stroga tajna, a sve osobe koje koje su imale bilo kakve veze s tim prošle su, navodno, poseban tretman. Nekoliko godina nakon otkrića Ričard Kar je odlučio da progovori.

- Na jednoj peščanoj plaži na Floridi otkriveno je mrtvo telo neobičnog morskog bića - pola riba, pola čovek! Kreatura koju bismo mogli nazvati čovekolika riba ili riboliki čovek upućuje nas u drevne pomorske legende po kojima je čovek izašao iz morskih dubina i vremenom se nastanio na kopnu! Sada kada smo došli do ovog otkrića sasvim je realno poverovati i u priče o zavodljivim morskim ljubavnicama, sirenama, koje su svojom pesmom i neodoljivim izgledom privlačile pažnju drevnih pomoraca.

Verovanje u morske sirene i nepoznata morska bića natprirodnih moći postoje u mnogim kulturama sveta. Prvi književni opis morskih sirena nalazimo u grčkoj mitologiji. Homer ih pominje u svojoj "Odiseji".

Zeleni zubi

Sirene se pojavljuju i u španskim, portugalskim, holandskim, skandinavskim, britanskim, nemačkim i afričkim mitovima i legendama, a u nekim irskim predanjima sirene žive na suvom tlu, pod morem, i imaju škrge, koje im omogućuju da kroz more doplivaju na kopno. Ta tajanstvena morska bića su istovremeno muškog i ženskog pola. Dok su žene vitke, čarobne lepote i dok im niko ne može odoleti, muškarci su odvratni, imaju crvene noseve, svinjske oči, zelene zube i zelenu kosu.

U avgustu 1920. godine, mornari s broda Mardž Gars, nedaleko od obala Nove zemlje, videli su morskog čoveka koji je kružio oko broda, uspuzao se na palubu i nekoliko trenutaka netremice zurio u zaprepašćene mornare...

Iako je morska kreatura koju pominje dr Kar anatomski drugačija od legendarnih morskih lepotica, američki naučnik ima objašnjenje:

- U vodama oko Floride - izjavio je novinarima - iz još neobjašnjivih razloga, evolucija se odvijala na nešto drugačiji način. Prvo su se zadnja peraja pretvorila u udove i dobila izgled ljudskih nogu. Za mene je to i prirodno. Da bi postao vodozemac, a onda i biće koje je moglo ovladati kopnom, čovek je neminovno morao da prođe upravo takvu evoluciju!
 

POVEZANE VESTI

ZVEZDE I MISTERIJE Kad čovek gori kao sveća
ZVEZDE I MISTERIJE Leteći divovi
ZVEZDE I MISTERIJE Sunčevo kamenje
ZVEZDE I MISTERIJE Tajne ljudske moći
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online