Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 21.05.2015.
12:30
S. Ban A

Svaka država ima svoj horoskop

Mundana astrologija proučava opšte događaje kao što su ratovi, revolucije, države, klimatske promene, socijalne i ekonomske pojave i promene, prirodne katastrofe ali i događaje u kojima učestvuje masa ljudi, bilo da su srećni ili tragični. Svaka država, odnosno svaki region u kome je zastupljena jedna velika grupacija ljudi, pod uticajem je određenog sazvežđa.

zastavki.com
 

Starogrčki i staroegipatski matematičar, zemljopisac, astronom i astrolog Klaudije Ptolomej još u drugom veku objasnio je u knjizi "Tetrabiblos", objasnio različitost svih naroda i povezao srodnost njihovih osobina sa osobinama zodijačkih znakova. Smatrao je da različitost zemalja potiče od njihovih koordinata i uglova koje zaklapaju s položajem Sunca na ekliptici. Na taj način, on je 12 zodijačkih znakova podelio na četiri trijade.

Prva se sastoji od Ovna, Lava i Strelca i nazvao je severozapadna trijada. Ovom trijadom vlada Jupiter zajedno sa Marsom.

Drugu, jugoistočnu, trijadu čine Bik, Devica i Jarac kojima vlada Venera uz značajan uticaj Saturna.

Treću trijadu, nazvanu severoistočnom, čine Blizanci, Vodolija i Vaga, i ona je pod snažnim dejstvom Saturna i Jupitera.

Četvrta, jugozapadna trijada, sastoji se iz Raka, Škorpije i Riba pod vladarstvom je Marsa i Venere.

Ako Zemlju podelimo zamišljenim linijama, po širini Sredozemnim morem, a po dužini duž Arabijskog zaliva, dobijamo četiri kvadranta koji odgovaraju gorenavedenoj astrološkoj podeli.

Ptolomejeva podela

Po Ptolomeju, sličnost zemalja s Zodijakom izgleda ovako:
Ovan - Britanija, Nemačka, Danska, donja Poljska, Sirija.
Bik - Mala Azija, Kipar, Gruzija, Poljska, Irska, Belorusija.
Blizanci - Zapadna Engleska, SAD, severoistočna obala Afrike, donji Egipat, Belgija.
Rak - Škotska, Holandija, Novi Zeland, severna i zapadna Afrika.
Lav - Francuska, Italija, Sicilija, Crna Gora, severni deo Rumunije.
Devica - Turska, Grčka, Hrvatska, Švajcarska, zapadna Indija.
Vaga - deo Kaspijskog jezera, deo Tibeta, Kina (severne provincije), delovi Indije, Japan, Austrija, gornji Egipat.
Škorpija - Alžir, Izrael, Norveška.
Strelac - Španija, Mađarska, donja Italija, Dalmacija, Slavonija i Srbija.
Jarac - Indija, Avganistan, Makedonija, Kosovo, Albanija, Bosna, Bugarska.
Vodolija - Rusija, deo Poljske, Litvanija, donja Švedska i Etiopija.
Ribe - Portugal, Normandija, deo Španije, južni delovi Male Azije.

Na taj način dobijamo da su u prvom kvadrantu zemlje dela današnje Evrope koje su pod uticajem Ovna, Lava i Strelca. Nasuprot ovog kvadranta, nalazi se jugoistočni kvadrant, srodan jugoistočnoj trijadi, kojom vladaju Bik, Devica i Jarac a to je prostor južne Velike Azije. Treći kvadrant se nalazi na severoistoku, pod uticajem Blizanaca, Vodolije i Vage i zahvata severni deo Velike Azije. I četvrti, jugozapadni kvadrant, srodan jugozapadnoj trijadi, pod vladarstvom Raka, Riba i Škorpije, zahvata prostor oko zapadne Etiopije.

Ova Ptolomejeva podela se i danas koristi, naročito ako želimo da opišemo suštinske osobine nekog naroda. Ako na prostor Evrope primenimo podelu iz prve trijade (uticaj tri znaka Ovan, Lav i Strelac) i uz to uzmemo u obzir različitost jačine dejstva Jupitera i Marsa, dobijamo današnje države Britaniju, Italiju, Španiju, Nemačku koje seznatno razlikuju. Britanija i Nemačka su pod uplivom Ovna i Marsa, njihovi stanovnici su divlji, hrabri i ratoborni. Italija je srodna s Lavom i njegovim vladarom Suncem, pa je narod gospodarski nastrojen, velikodušan, pažljiv i dobrostojeći. Španija bi, po ovoj podeli, pripala Strelcu i Jupiteru, pa su stanovnici ove države ljubitelji slobode, pravednosti i elegancije.

Važno je napomenuti da se za praćenje razvoja neke države mora uzeti u obzir i vreme kada je ona nastala, jer po ovoj podeli Srbija pripada Strelcu, ali nastala je u vreme Jarca i postoje brojni astrološki dokazi koji ukazuju da funkcionišemo pod snažnim uplivom ove energije.

 

POVEZANE VESTI

ZVEZDE I MISTERIJE Devica čeka da bude osvojena
ZVEZDE I MISTERIJE Prokleti karakter
ZVEZDE I MISTERIJE Nedeljni horoskop
ZVEZDE I MISTERIJE Odmor na vaš način
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online