Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 09.11.2010.
08:00
Tanjug A

Nova nada za obolele od karcinoma mozga

Ljudi koji imaju glioblastom, agresivnu vrstu raka na mozgu, prežive oko 15 meseci posle uspostavljanja dijagnoze. Međutim, postoji nada za one koji se bore sa tom bolešću.

Istraživači na Univerzitetu Djuk kažu da su pronašli vakcinu koja može da suzbije rast te vrste raka i da produži život. Tokom kliničkih ispitivanja, vakcina je pokazala pozitivne rezultate u borbi sa tumorom, što je povećalo nadu pacijenata i naučnika.

Kod Karen Veneman je uspostavljena dijagnoza glioblastoma pre dve godine.

Procenat preživljavanja u slučajevima glioblastoma veoma mali zato što neke ćelije raka na mozgu reaguju na tretmane, dok druge ne reaguju

Nakon što je prošla hirurušku operaciju, hemoterapiju i zračenje, ona je učestvovala u kliničkom ispitivanju vakcine za rak na mozgu na Univerzitetu Djuk.

Doktor Džon Sempson kaže da vakcina direktno utiče na protein koji je prisutan u nekoliko vrsta kancera.


"Ono što oduševljava kod ovog leka je da imamo veliki broj pacijenata koji su živeli pet godina ili više bez ijednog dokaza o povratku tumora".

Procenat preživljavanja u slučajevima glioblastoma veoma mali zato što neke ćelije raka na mozgu reaguju na tretmane, dok druge ne reaguju. "Dok neke ćelije mogu da budu osetljive na hemoterapiju, a druge na zračenje, može da postoji i treća vrsta ćelija koja nije osetljiva ni na jednu uobičajenu terapiju".

Doktor Markus Brejdl sa Univerziteta Nordvestern analizirao je genetički sastav tumora na mozgu, posebno mutacije gena kod glioblastoma. On je pokušao da ustanovi šta izaziva tumore na mozgu. "Najteže pitanje je koji od ovih brojnih gena su zapravo važni u procesu bolesti, a koji su obični posmatrači u tom procesu".

Istraživači kažu da vakcina protiv raka na mozgu takođe funkcioniše tako što podstiče imunološki sistem da proizvodi antitela koja napadaju ćelije raka. "Ideja je da na neki način otkrijemo slabe tačke tumora i obavestimo imunološki sistem da napadne tumor mnogo određenije".

U SAD se svake godine ustanovi oko 10.000 novih slučajeva glioblastoma. I dok su vesti o kliničkim ispitivanjima dobre, stručnjaci takođe upozoravaju da ostaju izazovi u pogledu daljeg razvoja vakcine tokom ekonomske krize.

"Postavlja se pitanje kako razvijati lek u poslovnoj klimi tokom ekonomske krize. Stvarnost je da je to samo loša situacija. Nadamo se da će, uz poboljšanje ekonomije i kada investiranje u lekove protiv raka postane isplativije, kompanije ponovo početi da ulažu novac".

Nacionalni institut za rak saopštio je da su tumori na mozgu među najvećim uzročnicima smrti od kancera u SAD.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online