Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 30.10.2010.
08:00
Vestionline A

Pet saveta za odlično pamćenje

Je li vam se ikada desilo da zaboravite nečije ime, mesto gde ste ostavili ključeve, jeste li zaključali vrata i slično? Sigurno jeste. Nije veliki problem ako se to povremeno i dogodi, ali ako primetite da se često ponavlja, evo nekoliko saveta iz magazina AskMen kako to prevazići.

1. Jedite zdrave obroke

Dobro izbalansirana ishrana nije važna samo za telo, već je esencijalna i za mozak i memoriju. Jedenje voća i povrća bogatog antioksidansima, poput bobičastog voća, narandži, španaća, šargarepe, brokula, paradajza i krompira, može smanjiti rizik od moždanog udara za 11 posto.

Antioksidansi i polifenoli iz borovnica, brusnica i grožđa mogu poboljšati sposobnosti moždanih ćelija da komuniciraju jedne s drugima, a smanjiti osetljivost mozga na povrede.

Osim toga, kurkumin i B vitamin, folna kiselina i niacin također sprečavaju gubitak pamćenja, a mogu smanjiti i rizik od razvoja Alzheimerove bolesti.

2. Prestanite da se opijate

Neki ljudi se ničega ne sećaju nakon burne noći provedene na zabavi. Srećom po njih, u većini slučajeva alkohol izaziva samo privremeno "zamračenje"/gubitak pamćenja.

Naučnici su verovali da nesvestice hvataju samo teške alkoholičare. Studije, međutim, pokazuju da je ovo česta pojava i kod onih koji se povremeno opijaju. Alkohol može ometati sposobnost da se formiraju nova dugoročna sećanja, čak i nakon samo jednog ili dva pića.

Neke studije su pokazale da postoji veza između težine oštećenog pamćenja i količine alkohola koji je konzumiran. Dakle, što više pijete, vaše pamćenje sve je gore.

3. Vežbajte telo

Svi znamo da vežbanje naše mišiće vraća u formu. Ali jeste li znali da fizička aktivnost pomaže i mozgu?

Kardiovaskularne vežbe mogu pomoći da se spreči gubitak pamćenja. Lekari vjeruju da je to zato što vežbanje poboljšava cirkulaciju krvi u mozgu, te smanjuje starenje, koje je povezano sa gubitkom moždanog tkiva.

Skeniranje mozga pokazalo je da je siva stvar bolja kod starijih osoba koje treniraju u odnosu na one koji su pasivni. Ipak, ne morate trčati maraton da bi vaš um bio britak i pazite se dehidriranja, koje može naškoditi pamćenju.

4. Vežbajte mozak

Vežbanjem svog uma doslovno pomažete svom mozgu da raste. Držeći mozak aktivnim, ohrabrujete moždane ćelije da uspostavljaju nove veze. To pomaže prevenciji gubitka pamćenja.

Postoje mnoge stvari kojima se vežba mozak. Neke od njih su vrlo jednostavne, poput ispunjavanja ukrštenica, igranja šaha, čitanja, ali i sviranja nekog instrumenta, učenja stranih jezika ili bavljenja nekim hobijem. Ključno je činiti to redovno.

5. Unosite u organizam ono što jača pamćenje

Cink i folna kiselina pogoduju razvoju mozga, a za koncentraciju i pamćenje ključni su: ginko biloba, vitamin B, fosfatidilkolin, fosfatidilserin i aminokiseline.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online