Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 18.06.2017.
01:30
blic.rs, Vestionline A

Ima li leka za čukljeve? Evo šta kažu fizijatri...

Čukljevi su račun koji nam najčešće stigne zbog višegodišnjeg nošenja visokih potpetica i uskih neudobnih cipela. Kad se pojave, stopala nam više nisu tako lepa, pa ih krijemo u zatvorenoj ili poluzatvorenoj obući.

pixabay.com
Neudobna obuća kao najčešći uzročnik čikljeva

Međutim, čukljevi nisu samo estetski, već su i zdravstveni problem, naročito kad zabole.

O tome zašto nastaju i kako da ih sprečimo i lečimo pričala je doktorka Jelena Kluz Đurđević, specijalistom fizikalne medicine i rehabilitacije.

- U osnovi problema sa čukljevima najčešće se krije urođeni deformitet stopala u medicini poznat kao metatarsus varus. U tom slučaju geni su krivci za pojavu čukljeva. Čak i kada se deformitet prepozna u najranijem detinjstvu, skoro ga je nemoguće sprečiti. Manifestuje se kao veliki razmak između palca i kažiprsta - objašnjava doktorka Kluz Đurđević.

Izbegavajte neudobnu obuću

- Ove navike guraju palac ka kažiprstu i tada deformitet prerasta u hallux valgus, u narodu poznat kao čukalj. Baš zato je ovaj problem i deset puta češći među ženskom populacijom - ističe ona.

Kad se čukalj pojavi i žena ne odustane od uskih cipela s potpeticom, deformitet se razvija, pa se neretko dešava da palac pređe preko drugog prsta i da se u isto vreme deformišu i zglobovi ostalih prstiju. Problem može i dodatno da se iskomplikuje, te da nastane upalni proces, koji se manifestuje intenzivnim bolovima, crvenilom, otokom, promenama na koži i mogućim infekcijama.

Pravi pristup ovom problemu leži u prevenciji.

- Važno je prepoznati problem već na sistematskom pregledu u uzrastu novorođenčeta i započeti adekvatno lečenje. U prvim mesecima života stopalo je puno hrskavičavih struktura, što mu omogućava mekoću. Podložno je korekciji pomoću masaža i vežbi koje sprovodi fizioterapeut, ili roditelji u slučaju vežbanja kod kuće.

Kako se leče čukljevi

Iako je, naravno, najbolje sprečiti problem, nekad je lečenje ipak neizbežno. Zato je važno da znate kakve sve metode postoje i da se, zavisno od stepena razvijenosti problema, u dogovoru s lekarom opredelite za najprihvatljiviju.

Operativno uklanjanje: Hirurška intervencija zapravo jedina može da reši problem čukljeva u kasnoj fazi. Radi se nekoliko vrsta intervencija – artrodeza, artroplastika ili osteotomija, zavisno od toga koliko je proces napredovao.

Nošenje ortoza: Korektivne ortoze, ili dnevni i noćni silikonski separatori, predstavljaju dodatnu pomoć u rešavanju problema. One drže palac u ispravljenom položaju i sprečavaju napredovanje procesa. Koriste se i u rehabilitaciji posle operacije.

Kinezitejping: Kod ove metode palac se takođe drži u korigovanom položaju. Njena prednost je u tome što je jednostavna i udobna, a s primenom se može započeti u najranijem uzrastu. Ulošci za stopalo pravljeni prema otisku svakako doprinose rasterećenju stopala i redukciji problema.

Boven tehnika: Ova terapija na prirodan način rešava problem čukljeva. Izvodi se nežnim pokretima palčevima i drugim prstima ruku po mišićnom i vezivnom tkivu. Boven dozvoljava telu da postigne ono što je neophodno da bi samo sebe izlečilo.

Refleksologija: Ovo je intenzivna masaža stopala. Pritiskom na skraćene tetive vraća se pravilan položaj prstiju stopala, a promene su vidljive nakon nekoliko tretmana.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online