Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 19.12.2015.
01:30
nezavisne.com A

Poslastica stara 6.000 godina leči mnoge bolesti

Recept za poslasticu pod nazivom "pasteli" datira od pre 6.000 godina i spominje se u drevnoj Grčkoj i na Bliskom istoku. Naziv pod kojim je ovaj specijalitet još poznat je "grčki doručak". Ova lekovita poslastica se zaista spominje u Homerovoj "Ilijadi" pod nazivom "intrion" i ona je davana Helenima, ratnicima, pre odlaska u bitku kako bi imali energije i snage za teške borbe. Reč je o verovatno najukusnijem receptu koji ćete ikada probati, a koji istovremeno ima tako dobre lekovite karakteristike.

pixabay.com
"Pasteli" - kolači koji leče

"Pasteli" se spominje i u drevnim egipatskim zapisima gde su ga uzimale žene kako bi stimulisale hormonalne žlezde. 

Šta je zapravo "pasteli"? Radi se o mešavini dve super zdrave namirnice - susama i meda. Nazivaju ga još i pitom od susama i meda.

Lekovita svojstva:

Kombinacija ove dve namirnice daje vam "sveti gral" korisnih sastojaka i to između ostalog: cinka, gvožđa, vlakana, magnezijuma, kalcijuma, bakra i niza vitamina, posebno grupe B, odnosno skoro svih sastojaka ključnih za zdravlje i funkcionisanje organizma.

Prema istraživanjima, kombinacija koja se stvara sinergijom ovih potpuno prirodnih sastojaka delotvorna je za regulaciju masnoća u krvi, naročito odnosa LDL I HDL holesterola.

"Pasteli" će idealno delovati na regulisanje nepravilnih otkucaja srca, visok krvni pritisak i bolju cirkulaciju. Daće vam neophodnu energiju i snagu za teški fizički i psihički rad.

Kombinacija sjajno deluje i na hronični stres i to nakon tri nedelje redovnog konzumiranja.

Nova studija "Clinical Journal of Nutrition" potvrdila je koristi meda i susama na redukciju depresije, arteroskleroze, multipleskleroze i visokog krvnog pritiska.

"Pasteli" sadrži čak 182 elementa koji su korisni za zdravlje našeg organizma, a posebno je velika koncentracija antioksidansa koji sprečavaju razvoj raka i drugih teških oboljenja.

Sastojci:

300 grama tahinija (pasta od čistog mlevenog susama)

300 grama prirodnog meda.

Napomena: U prodavnicama zdrave hrane možete naći gotov tahini.

Napravite sami:

Za dobar domaći tahini namaz potrebne su vam sirove oljuštene semenke susama i ulje po želji (obično 2 kašičice ulja idu na jednu ili pola šoljice semenki, u zavisnosti od toga koliko gustu smesu želite - najčešće se koristi susamovo, maslinovo ili suncokretovo ulje).

Lagano propržite semenke u tiganju bez dodavanja masnoća do zlatne boje (5-10 minuta, mešajući stalno). Kada se ohlade, ubacite ih u blender sa uljem i miksajte dok ne dobijete pastu željene gustine (možete dodavati još ulja po želji).

Pre stavljanja susama u posudu možete odliti nakupljeno ulje koje se stvori na vrhu posude sa tahinijem.

Oba sastojka (med i tahini) su tečna ali, što je vrlo interesantno, kada ih dobro izmešate, stvrdnuće se u masu koja se može oblikovati kao plastelin.

U toku mešanja možete dodati u masu i šaku drobljenih komadića oraha, badema, pistaća ili lešnika ako želite. Napravite kuglice ili neki vama zanimljiv oblik. Uvaljajte ove kuglice u cele semenke susama.

Kuglice poređajte na neku posudu i stavite sve u frižider. Kuglice čuvajte u frižideru, a kao lek i poslasticu potrebno je uzeti 2-3 kuglice dnevno.

Iako je veoma ukusna poslastica, budite umereni pri konzumiranju jer se radi o energetskoj bombi.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online