Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 25.06.2015.
06:30
blic.rs A

Evo zašto je pivo toliko zdravo

Ako ste istinski ljubitelj piva obradovaće vas činjenica da pivo nikako ne može biti štetno po vas. Naprotiv, ono ima brojna lekovita svojstva. Pa kad vam neko sledeći put prebaci da ste popili koju čašu više, vi mu odmah recite da ste sebi, na primer, produžili život. Pri tom je ovo samo jedno od blagotvornih zdravstvenih efekata ovog predivnog, penušavog pića.

Reuters/M.R.
Produžava život: Što veća krigla, više zdravlja :)

Predstavljavamo vam još nekoliko, sa naučne tačke gledišta, opravdanih razloga da sebi odmah natočite pivo.

1. Produžava život

Naučnici instituta “Virdžinija teh” ustanovili su da su osobe koje redovno i umereno konzumiraju pivo izložene za 19 odsto manjen riziku od smrti u određenom vremenskom periodu nego osobe koje ga nikada nisu ni liznule.

2. Doprinosi vitkosti

Konzumiranje piva s visokim sadržajem alkohola poput belgijskog “Lefa” može da doprinese da postanete mršaviji.

Tim Spektor, profesor londonskog “Kings” koledža u novoj knjizi “Mitovi o ishrani” tvrdi da je sve što znamo o gubljenju kilograma pogrešno i da je konzumiranje belgijskog piva dobro za crevnu floru.

3. Pomaže u borbi protiv raka

Sastojak piva ksantohumol - flavonoid iz hmelja - pomaže organizmu da se izbori s bolešću. Reč je antioksidantu koji inhibira enzime koji izazivaju rak.

 4. Održava oštrinu uma

Istraživanje objavljeno u časopisu “New England Journal of Medicine” otkriva da su žene koje su jednom dnevno pile po jedno alkoholno piće bile izložene manjem riziku od opadanja mentalnih sposobnosti sa starenjem.

5. Nije odgovorno za “pivski” stomačić

Istraživanje Univerziteta Kalifornije otkriva da zapravo ne postoji mnogo naučnih dokaza za tvrdnju da su ljubitelji piva prepoznatljivi po stomačiću. “Ukoliko postoji veza između piva i gojaznosti, ona je verovatno vrlo slaba”, navodi se u istraživanju.

 6. Sprečava stvaranje kamenja u bubregu

Ljudi koji umereno piju pivo izloženi su 41 odsto manjem riziku od stvaranja kamena u bubregu, pokazuje istraživanje objavljeno u časopisu “Clinical Journal of the American Society of Nephrology”.

AP
Ništa bolje od piva: I Dmitrij Medvedev i Vladimir Putin spoznali su čari ovog napitka

7. Sadrži manje kalorija od obranog mleka i soka od pomorandže

“Ginis” je objavio podatke koji pokazuju da njihovo tamno pivo punog ukusa sadrži manje kalorija od soka od pomorandže ili obranog mleka.

8. Vrste na bazi hmelja štite od Alchajmerove bolesti

Najnovija studija otkriva da ksantohumol, sastojak hmelja koji pivu daje ukus, sprečava degenerativna oboljenja, poput Alchamerove i Parkinsonove bolesti. Ipak, neće moći da spreči da zaboravite šta se desilo prošle noći.

9. Puno je vitamina

“Kada biste analizirali pivo, bili biste zapanjeni koliko superhranljivih sastojaka sadrži”, kaže dr Štefan Domenig, direktor Zdravstvenog centra “F.X. Majer” u Austriji.

10. Jača kosti

Jedna ili dve čaše piva dnevno mogle bi da doprinesu da vam kosti ojačaju. Pivo je bogato silicijumom, koji kostima daje gustinu, pokazuje istraživanje objavljeno u časopisu “Journal of the Science of Food and Agriculture”.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online