Petak 10. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 26.02.2015.
00:30
24sata.rs A

Srpski lekari: Slane sobe su OPASNE po plućne bolesnike!

Sat vremena u slanoj sobi vam menja tri dana na moru, tvrde vlasnici spa centara i privatnih klinika - i trljaju ruke, ali na našoj lakovernosti. Upravo zbog takvih oglasa Srbi često daju novac na "dašak mora u gradu", ali jedan od najpoznatijih srpskih pulmologa dr Branimir Nestorović poručuje da je to ne samo bacanje novca, već da nazovi "slane sobe" čak mogu da dovedu i do pogoršanja stanja kod asmatičara - i dece i odraslih!

allpcwallpapers.com
Čist marketing! Bacanje para a ne korist za zdravlje

Iako ćete na sajtovima centara koji nude ovaj tretman pronaći niz neproverenih informacija - kako pomažu kod astme, bronhitisa, alergija i poboljšavaju imunitet, naši stručnjaci tvrde da to nije istina.

Po ceni od oko 500-1.500 dinara možete da dobijete sat vremena u jednoj ovakvoj sobi, a da bi soba dala rezultate, kažu vlasnici, neophodno je između 10 i 15 poseta. I to se ponavlja dva puta godišnje. Za te pare, kaže dr Nestorović, možete da kupite dobar inhalator i da imate daleko bolje rezultate.

- Istina je da slane sobe ne mogu nikako da pomognu asmatičarima, a već dugo je poznato da slan vazduh može zapravo da im pogorša stanje. To je terapija stara 150 godina, kada su se oboleli od tuberkuloze vodili u prirodne slane pećine, jer je to pomagalo da se iskašlju. Danas znamo da to nije dobar vid terapije za asmatičare, jer može da dovede do napada. U nekim slučajevima jeste dobro inhaliranje natrijum-hloridom, ali onda je mnogo bolje da kupite inhalator i da ne bacate pare na slane sobe - kaže naš renomirani pulmolog, dodajući da one možda i jesu dobre za nešto, ali mu nije jasno za šta.

Ideja da sat vremena u ovoj sobi može da zameni tri dana na moru nije jasna doktorima i ne zvuči ni najmanje logično. U zavisnosti od toga koliko ste novca spremni da date, možete da završite u slanoj sobi koja je samo obložena solju ili, u onoj skupljoj varijanti, sobi koja pride sadrži i halogenerator - aparat koji raspršćuje male čestice soli po sobi.

Druga varijana jeste bolja, ali ipak ne može da se poredi sa odlaskom na more.

Pomodarstvo a ne nova tehnika u lečenju

Dr Nestorović smatra da se više radi o pomodarstvu nego o pravoj tehnici za lečenje, a sa njim se slaže i imunolog i alergolog iz Kliničkog centra Srbije dr Rajica Stošović. Budući da ove sobe navodno čine čuda po pitanju alergija i imunološkog sistema, pitali smo ga šta on misli o tome.

- Ja moram da vam kažem da u tim reklamama nema mnogo istine i da je u pitanju verovatno propaganda. Slane sobe ne mogu da pomognu u ovom slučaju, a posebno ne kod alergija. Nisam video da se i u jednoj zvaničnoj preporuci svetskih stručnih asocijacija koje se bave alergijama i respiratornim problemima slane sobe preporučuju kao vid terapije, tako da ne verujem da imaju ikakvog efekta. Ljudi mogu tamo da idu iz rekreativnih razloga - smatra on.

Pored svega, slane sobe navodno leče i od kožnih bolesti, ali i od depresije, nesanice i anksioznosti. Iako zbog opuštajućeg svetla i mirne atmosfere mogu da budu dobar, ali i prilično skup način opuštanja, dermatolozima nije poznato da ova terapija znatno utiče na kožne bolesti.

- Nikad nisam pacijente slao u slanu sobu, a to se i ne nudi kao zvanična terapija u državnim institucijama. To u poslednje vreme privatnici prodaju, a u svakom slučaju ne bi trebalo da verujete svemu što kažu privatnici - poručuje dr Aleksandar Adamović sa Gradskog zavoda za kožne i venerične bolesti u Beogradu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online